Profile imaju noge Anđeline Džoli, psi i tosteri

Dragana Keleč
Profile imaju noge Anđeline Džoli, psi i tosteri

Od više od milijardu profila na društvenoj mreži "Fejsbuk" najmanje 100 miliona čine profili kućnih ljubimaca.

Svoje profile i stranice imaju psi, mačke, majmuni, konji, ali i kuće, frižideri i tosteri, pa i noga Anđeline Džoli i zadnjica Pipe Midlton, sestre buduće kraljice Velike Britanije.

Slična situacija je i na "Tviteru" koji ima oko pola milijarde korisnika.

Najpopularniji psi

Istraživanja su pokazala da sve više kućnih ljubimaca ima svoje profile na društvenim mrežama, a najčešće je u pitanju "Fejsbuk". Tako sedam odsto pasa ima "Fejsbuk" profil, dok su mačke u nešto manjem broju - četiri odsto.

Njihovi vlasnici su prilično aktivni na profilima pa čak 42 odsto njih postavljaju i fotografije, a 37 odsto objavljuje i statuse.

Među najpopularnijim životinjama koje imaju svoj profil na "Fejsbuku" je Bist (Zvijer), pas Marka Zakerberga osnivača ove društvene mreže. Zvijer ima više od 1,5 miliona lajkova, a na profilu se nalaze, između ostalog, fotografije popularnog psa u raznim situacijama, ali i sa svojim ponosnim vlasnicima.

Najpopularniji pas na ovoj društvenoj mreži ipak je Bu (Boo), kojeg smatraju najslađim psom na svijetu.

Bu ima čak više od sedam miliona obožavalaca, a njegovi su vlasnici popularnost psića dobro unovčili. Na "Fejsbuk" stranici nalaze se fotografije, reklame koje je Bu snimio, razni statusi, poruke…

Ljubimci poznatih

Da najbolji teniser na svijetu Novak Đoković obožava svog psa Pjera svi dobro znaju. Tako mu je otvorio i "Tviter" nalog, a psić ima više od dvije hiljade pratilaca.

I terijer Megi Mej tenisera Endija Mareja, takođe ima profil na ovoj društvenoj mreži. Ovaj pas, koji je postao prava zvijezda i ima gotovo 17.000 pratilaca, donosi vijesti o teniseru, njegovoj formi i mislima. Pretpostavlja se da je Endijeva djevojka Kim Sears "desna ruka" psa, te da je upravo ona otvorila nalog na "Tviteru".

Zanimljivo je da Pjer i Megi Mej na ovoj društvenoj mreži prate jedno drugo, ali i svoje gazde.

Novak i Endi nisu usamljen slučaj - sve je više poznatih koji svojim ljubimcima prave profile na društvenim mrežama. Tako je na "Tviteru" krajem prošle godine osvanuo profil Hane Spirs, novog psa pop dive Britni Spirs.

Britni je prvo svojim "Tviter" - pratiocima predstavila Hanu rečenicom: "Želim da svi upoznate moju novu djevojčicu, zar nije preslatka?", a onda se i dopisivala sa njom. Na ovom profilu rpas Bitni zove "mamice", Britni psa "slatka mala djevojčice".

Svoj nalog na "Tviteru" ima i Mok, mačka glumca Ijana Somerhaldera. Još jedna poznata mačka koja ima profil na "Tviteru" je Kiti Pri. Njena vlasnica je popularna pop pjevačica Keti Peri.

Prvi profil

Početkom decembra 2009. godine ženka orangutana, Nonja, postala je prvi majmun na svijetu koji ima svoj profil na "Fejsbuku".

A njen profil je bio pravo malo čudo jer je Nonja svoj život u zoološkom vrtu predstavila na ovoj društvenoj mreži fotografijama koje je sama snimila i sama prenijela na svoj profil.

Tajna njenog "uspjeha" ležala je u kameri sa Wi-Fi konekcijom sa platformama kao što su "Fejsbuk", "Flickr" i "YouTube".

"Fejsbuk" profil popularne Nove održavao je Šenbrunški zoološki vrt.

- Društvene mreže na Internetu danas sve više dobijaju na značaju, tako da smo veoma zadovoljni time što smo pronašli način da integrišemo nove, vrlo dinamične kanale sa našom komunikacijom - objasnio je  direktor zoološkog vrta dr Dagmar Šrater.

Kuća koja "tvituje"

Programer Tom Koats iz San Franciska programirao je sistem svoje "pametne kuće" da sve podatke sa senzora koje je postavio šalje na "Tviter" u obliku klasičnih postova. Tako "Tviter" ove jkuše djeluje kao da živa osoba čitav dan izvještava o svim događajima i promjenama koje se događaju ili koje kuća sama izvršava, uz objašnjenja zbog čega to čini.

"Upravo sam upalila podrumsko svjetlo. Postalo je malo mračno" ili "Neko je upravo aktivirao senzor u dnevnoj sobi pa sam prilično sigurna da je neko kod kuće", sve su to poruke koje može pratiti svaki "sljedbenik" ove neobične stranice.

Koats kaže da posjetioci "Tvitera" ponekad pokušavaju da komuniciraju s kućom ili se našale s njom, a tada on "uleti" kako bi sredio spamere s nekim duhovitim komentarom, pa kaže da se osjeća kao da je njegova kuća postala neka vrsta kućnog ljubimca.

Anđelina i Pipa

Na prošlogodišnjoj dodjeli filmske nagrade "Oskar" glavna "zvijezda" definitovno je bila desna noga holivudske zvijezde Anđeline Džoli.

Anđelina noga postala je "slavna" zahvaljujući danas čuvenoj fotografiji na kojoj glumica pozira u crnoj haljini sa dubokim izrezom na desnoj nozi.

Nalog pod imenom Anđelinina desna noga imao je poslije dodjele "Oskara" skoro 30.000 pratilaca na "Tviteru", a i danas postoji više naloga i "Fejsbuk" profila pod nazivom Anđelinina desna noga koji imaju na stotine pratilaca.

I lijeva Anđelinina noga takođe ima profil ali nije ni upola toliko popularna.

Da "Fejsbuk" profili i "Tviter" nalozi koji su nazvani po dijelovima tijela nisu rijetkost, pokazuje i to da postoji više onih koji su nazvani po zadnjici Pipe Midlton, a koji imaju na sotine pratilaca i "Fejsbuk" prijatelja.

Pipina zadnjica postala je "popularna" na kraljevskom vjenčanju Pipine sestre Ketrin i britanskog princa Vilijama, zahvaljujući uskoj bijeloj haljini koju je nosila.

Brojke

Istraživanje, koje je sprovela internet kompanija za istraživanje tržišta "eMarketer", pokazuje da deset odsto od broja korisnika "Fejsbuka" uopšte nisu ljudi, odnosno da će broj od milijardu ljudskih korisnika biti dostignut tek 2014.

Trenutno najveći rast broja korisnika ove društvene mreže bilježe Indija, Brazil, Rusija, Bliski istok i Afrika, dok je u SAD i Evropi on znatno sporiji nego prethodnih godina.

U zapadnoj Evropi u cjelini "Fejsbuk" aktivno koristi 37 odsto stanovištva, pri čemu Britanci spadaju u najveće, a Francuzi, Italijani i Nijemci u najmanje ljubitelje ove mreže.

Britanci

Više od polovine vlasnika kućnih ljubimaca u Velikoj Britaniji postavlja sadržaj vezan za njihove životinje na društvenim mrežama, a svaki deseti ljubimac ima i svoj "Fejsbuk" profil. Osim toga, imaju i svoje "Tviter" i "YouTube" naloge".

- Kako društvene mreže igraju sve veću ulogu u našem životu, prirodno je da naši ljubimci postanu dio tog fenomena takođe. Koristimo sajtove kao što su "Fejsbuk" i "Tviter" kao produžetak naših bića u realnom svijetu i ako na ljubimce gledamo kao članove porodice, želimo da i njih uknjužimo - objasnio je specijalista za društvene medije Stiven Dejvis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana