Primjereno ponašanje poslanika (ne) nosi se iz kuće

V. Kulaga, V. Štrbac
Primjereno ponašanje poslanika (ne) nosi se iz kuće

Rasprava i "teških" riječi oduvijek je bilo i biće, kao što je bilo argumenata i nije bilo argumenata, ali u najmanju ruku burne rasprave u parlamentima ponekad znaju i te kako da izmaknu kontroli.

Ni ova zemlja nije izuzetak. I u njoj skupštinska zasjedanja znaju da se pretvore u "šou emisije" u kojima poslanici u ime naroda govore o svemu osim o temi dnevnog reda. Neki pričaju na mobilni, drugi čitaju novine, treći drijemaju, a peti čačkaju nos.....

Sociolozi kažu da se burne diskusije najčešće "zakuvaju" u predizborno vrijeme, kada se ne biraju riječi da bi se ocrnio politički protivnik, bez dokaza i argumenata, uglavnom.

Upozoravaju da sve ide lakše kada su isključene televizijske kamere, ali čim krene direktan prenos počinje i predstava za narod.

Sociolog Slađana Milošević kaže da su ponašanja pojedinih poslanika skoro skandalozna i da se loše odražavaju na stanovništvo.

- U ponašanju pojedinaca nema etičnosti i to je jedan od loših primjera ponašanja onih koje je narod izabrao da ih predstavlja i rješava njihove probleme - rekla je Miloševićeva.

Dodala je da bi političari trebalo da budu uzor ostatku populacije, čiji su ih glasovi doveli na pozicije na kojima se nalaze.

Prijetnje pljuvanjem u Parlamentu BiH

Kodeks o ponašanju delegata i poslanika Parlamenta BiH usvojen je još prije dvije godine, ali se još ne primjenjuje u potpunosti u praksi, jer nisu usvojeni svi neophodni pravilnici.

Prema riječima predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Dušanke Majkić, ponašanje koje nije u skladu sa Kodeksom, biće kažnjeno i za njega će biti izricane tri vrste mjera - pismena opomena, novčana kazna i javna opomena.

- Mislim da je Parlament BiH jedini u okruženju koji je na odgovarajući način riješio pitanje ponašanja poslanika i delegata. Za blaže povrede Kodeksa izriče se opomena, a za teže novčana kazna ili javna opomena - navela je Majkićeva.

On je istakla da prema Kodeksu, novčana kazna može biti jednokratna u visini od 50 odsto mjesečnog paušala zvaničnika.

- Javna opomena se može objaviti u sredstvima javnog informisanja i postaviti na veb stranicu Parlamenta BiH u trajanju od 30 dana, da bi se na taj način ponašanje poslanika i delegata pokazalo i predstavilo javnosti - naglasila je Majkićeva.

Takve situacije se, kako kaže, ne dešavaju često, ali ističe da je kodeks ponašanja u svakom slučaju potreban.

Predstavnici RS ističu da su često izloženi provokacijama u Parlamentu BiH i da nije rijetkost da ih bošnjački parlamentarci nazivaju najneprimjerenijim nazivima, poput "fašista", "agresor" i "predstavnici genocidne tvorevine".

Prije nekoliko mjeseci poslanik SDP-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Zlatko Lagumdžija zamalo je pljunuo svog kolegu iz SNSD-a Dragu Kalabića. Lagumdžija se tokom poslaničke diskusije o akcionom planu za sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, okrenuo Kalabiću rekavši: "Sad bih pljunuo da imam građanske snage da to uradim."  Za takvo ponašanje dobio je samo usmeni ukor članova Kolegijuma Predstavničkog doma.

Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić kaže da u Parlamentu BiH nisu letjele cipele ili pljuštali šamari, ali da je bilo teških riječi.

- Poslanici iz RS su etiketirani kao fašisti razarači i dobijali su  neprimjerene etikete bez osnova.  Govornica se često zloupotrebljavala, a u različitim optužbama najviše se isticao SDP. Na sve te provokacije nije bilo nikakvih reakcija - konstatovao je Jovičić, dodavši Kodeks ponašanja u Parlamentu BiH neki poslanici poštuju, a neki ga krše.

Poslanik Mirko Okolić rekao je da nije nimalo lagodno srpskim poslanicima da rade u Parlamentu BiH u Sarajevu, jer su nekada više, a nekada strašno bili izloženi prijetnjama i provokacijama.

- U Parlament su unošeni  radikalistički plakati i nikada niko nije istražio ko stoji iza toga. Ibran Mustafić provalio je u salu Parlamenta sa visokim bošnjačkim funkcionerima i niko nije reagovao na to. Srpski poslanici nisu dobili ni odgovore na mnoga pitanja i adekvatnije reakcije nije bilo - kazao je Okolić.

Istakao je da se Kodeks o ponašanju u Parlamentu BiH donekle poštuje i da ga poštuju oni koji su ga "donijeli od kuće".

Za i protiv kodeksa

U posljednje vrijeme, po uzoru na parlamente regiona i svijeta, počele su i u domaćim parlamentima da se dešavaju, u najmanju ruku, neukusne situacije.

Tako je nedavno lider radikala i poslanik te stranke Milanko Mihajlica u Narodnoj skupštini RS, koji nije dobio prostor za repliku, poslanicima počeo da pominje majku. 

Malo prije toga, drugi poslanik te stranke u Narodnoj skupštini RS Novo Grujić pokušao je da u zgradu NSRS unese ni manje ni više nego mineralno đubrivo, navodeći da mu je to "dokazni materijal" protiv premijera Republike Srpske Milorada Dodika.

Među poslanicima u NSRS vlada podijeljeno mišljenje o kaznama za kršenje kodeksa ponašanja. Dok jedni smatraju da su kazne neophodne, drugi ističu da se kodeks ponašanja "nosi iz kuće".

Prema riječima poslanika SNSD-a u NSRS Perice Rajčevića, nije potrebno kodeksima ili bilo kakvim normama previše uređivati ponašanje poslanika.

- To je nešto što je trebalo da svi dobijemo još u djetinjstvu, kod kuće i u školama. Svako bi trebalo da ima određenu mjeru ličnog vaspitanja i bontona. Naravno da ne treba dozvoliti neka vandalska i divljačka ponašanja, ali smatram da sami poslanici, koji predstavljaju odgovorne ljude, moraju biti mjera stvari i služiti za primjer - istakao je Rajčević.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o sankcionisanju neprimjerenog ponašanja i vrijeđanja među poslanicima, postavlja se pitanje šta je za koga uvredljivo.

- Postoje izrazi i epiteti koji za nekoga mogu biti uvredljivi, a za nekoga ne. U svakom slučaju, ne treba dozvoliti uličarsko ponašanje i ponašanje poput onoga u kafani. To treba sankcionisati kroz izopštavanje i ignorisanje od strane zajednice i ne pridavati značaj takvom ponašanju - navodi Rajčević. Naglašava da nije a priori protiv uvođenja novčanih kazni za vulgaran način izražavanja, ali dodaje da je ponekad teško ocijeniti da li je nešto za nekoga uvredljivo.

Poslanik DNS-a u Narodnoj skupštini RS Dragutin Rodić smatra da je pitanje ponašanja poslanika jedno od važnih pitanja koja se nalaze pred onima koji rade u NSRS.

- DNS je tokom protekle četiri godine nastojao da pokaže na koji način kultura dijaloga može  da bude ono što je pravi put kako treba da se radi u NSRS. Zagovornici smo toga da je politika sukobljavanje stavova, mišljenja, ideja i svega onoga što politička stranka ima u svom programu i onoga što mi kao ljudi nosimo u sebi - rekao je Rodić.

Dodao je da u NSRS često postoji potreba za senzacionalističkim ponašanjem.

- Samo snaga argumenta može da bude snaga koja može da govori o politici i čovjeku. DNS nije kršio Pravilnik o radu narodnih poslanika, ali bi bilo dobro da NSRS, ako to nije uradila u ovom sazivu, poslije oktobarskih izbora usvoji etički kodeks ponašanja, čime bi mnogo stvari moglo da se riješi - rekao je Rodić.

Prema njegovom mišljenju, u NSRS svako ima dovoljno prostora da iskaže svoj stav i politiku koju zagovara.

- Sigurno je da postoji jedan dio narodnih poslanika koji ne shvataju šta znači dignitet NSRS, koji dolaze na sjednice i učestvuju u raspravi, a ne pričaju o temi o kojoj se raspravlja - naglasio je Rodić.

Poslanik PDP-a u NSRS Branislav Borenović smatra da pojedini poslanici zloupotrebljavaju poziciju i pokušavaju da skrenu pažnju na nešto drugo. Ocijenio je da NSRS još ima dovoljno digniteta i da se poslanici između sebe poštuju, "za razliku od nekih parlamenata gdje ima mnogo problema".

- Imamo važnu obavezu, a to je da donesemo pravilnik ili kodeks ponašanja narodnih poslanika, dokument koji će definisati šta poslanik smije, a šta ne - kaže Borenović. 

On smatra da je NSRS neophodan kodeks prema kojem bi se znalo šta su prava, a šta obaveze poslanika.  

Leteće cipele u Skupštini Srbije

Ipak, uprkos raspravama koje su ponekad bile na ivici incidenta, u parlamentima u BiH nisu zabilježeni incidenti kakvi su se dešavali u parlamentima drugih zemalja poput psovki, pesničenja, polivanja vodom, čupanja mikrofona, nišanjenja pištoljem fotoreportera, gađanja skupštinskim materijalima, kletvi…

Izuzetak nije ni Skupština Srbije pa je poslije brojnih pljuvanja, šamaranja, čupanja za kosu i uvreda, na red došlo i gađanje cipelama.

Na jednom od skupštinskih zasjedanja poslanik Radikalne stranke Gordana Pop-Lazić cipelama je gađala predsjedavajuću Gordanu Čomić u glavu, ali je promašila. Kasnije je izjavila da joj nije bila namjera da pogodi Čomićevu, već da joj stavi do znanja da mora da poštuje poslanike.

- Ona nas prekida, maltretira, vrši nad nama skupštinsko nasilje. Ma, sreća njena, što se radi o cipelama koje nemaju štiklu! Zamislite da sam je gađala onim "miu-miu" od 12 centimetara koje nosi predsjednica Skupštine Slavica Đukić - Dejanović. Ali ja nemam takve cipele, ove moje su lak koža, domaće proizvodnje, sa gumenim đonom, kupila sam ih za 9.000 dinara u RK "Beograd" - pravdala se Pop-Lazić.

Mnogi poslanici u Skupštini Srbije ostali su nekažnjeni za igranje pasijansa, gađanje papirima, čitanje novina, fotografisanja i spavanja, jer to nije predviđeno poslovnikom.

Nedavno je predsjednik Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović kazala da ni poslanik DS Srđan Milivojević, koga su kamere RTS-a uhvatile kako na kompjuteru igra karte tokom rasprave o vojnim zakonima, neće biti kažnjen.

Poslanici u bolnici

U parlamentima širom svijeta parlamentarcima nisu strani ni fizički obračuni. Najpoznatije su tuče u tajvanskom, ukrajinskom, južnokorejskom i turskom parlamentu.

Tajvanski poslanici, čije sjednice prenosi televizija, tučama žele da pokažu koliko se snažno zalažu pitanja od javnog značaja.

Jedna od najžešćih tuča u tajvanskom parlamentu dogodila se tokom rasprave o ratifikaciji trgovinskog sporazuma sa Kinom. Poslanici su se gađali predmetima, polivali vodom i šutirali. Dvojica poslanika sa dvije suprotstavljene strane, od kojih je jedan pao sa govornice, prebačeni su u bolnicu, a predsjednik parlamenta prekinuo je sjednicu.

Slično se desilo u skupštini u Seulu kada su se sukobili poslanici opozicije i više od 200 pripadnika obezbjeđenja, a veći broj učesnika tuče završio je u bolnici sa lakšim povredama.

Novčane kazne

Delegati u Domu naroda Parlamenta BiH usvojili su nedavno prijedlog izmjena i dopuna Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u Parlamentu kojim se uvode novčane kazne za prekršioce Kodeksa u visini do deset odsto njihovih ukupnih mjesečnih primanja.

Međutim, to se mnogima nije svidjelo pa je za usvajanje izmjena i dopuna Kodeksa glasala tijesna većina delegata, od kojih su neki bili mišljenja da je to potpuno nepotrebno, jer se ni postojeće odredbe ne sprovode.

Biseri iz Skupštine Srbije

Svega je bilo i biće na zasjedanjima Skupštine Srbije, ali neki biseri ostaće zadugo upamćeni.

Tomislav Nikolić počupao je poslanika SRS-a Srboljuba Živanovića, Miloš Aligrudić snimao je kolege video-kamerom u sali Skupštine, a Aleksandar Vučić jednom je prilikom donio u Skupštinu lisice i zatvorsko odijelo za Mlađana Dinkića. Neprevaziđena je, ipak, kletva jedne poslanice radikala upućena predsjedniku Srbije sa skupštinske govornice.

"Rekorder" Šešelj

Svojevremeno se lider radikala Vojislav Šešelj smatrao pravim skandal majstorom u parlamentu Srbije i ostao je svojevrsni rekorder neprimjerenog ponašanja.

U Skupštini Srbije uvrijedio je Ljubicu Bebu Džaković, preporučujući joj da se obrati nekom od beogradskih žigolo klubova.  Sljedeće godine prijetio je i vrijeđao savjetnike tadašnjeg predsjednika SRJ Dobrice Ćosića, Svetozara Stojanovića i Dragoslava Rančića. Profesora Dragoljuba Mićunovića u Skupštini SRJ klevetao je da je "jahao popa", a za prestolonasljednika Aleksandra u Skupštini Srbije govorio je kako se "uneredio" i kako je "pasao travu".

Ispred Skupštine Šešelj je udario pesnicom jednog taksistu-štrajkača, napao je učitelje koji su demonstrirali, ispred Skupštine pištoljem podignutim u vazduh prijetio je demonstrantima iz Studentskog protesta 1992.

U restoranu Skupštine Srbije napao je fotoreportera lista "Srpska reč" Đorđa Vukoja i polomio mu fotoaparat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana