Prijateljice noći mijenjaju svijet

Melenko Kindl
Prijateljice noći mijenjaju svijet

Prodaja ljubavi i njena "konzumacija" u nekoj mračnoj, zavučenoj uličici smatra se dnom dna nečijeg života. Međutim, istorija je puna priča o prostitutkama koje su svoje vještine iskoristile kako bi se popele na pijedestale prestiža i moći. A neke od njih su i promijenile svijet.

Krenimo od prostitutke Rave, koja je živjela u Jerihonu oko 1.400 godine prije nove ere. Vjerovatno je poticala iz porodice srednjeg staleža. Bila je inteligentna žena, slobodnog i nezavisnog duha. A u ono vrijeme žena takvog karaktera mogla se baviti samo jednim poslom. Udate žene bile su poput robinja svojim muževima, a prostitutke su živjele život kako su htjele, i same su odlučivale o svojoj sudbini. Svoju profesiju isticala je nošenjem purpurnog vela, međutim Rava je bila slobodna.

Prema svim pokazateljima, Rava je bila više nego dobra u svom poslu. U trenutku kad se prvi put pominje u Bibliji, ona posjeduje vlastitu kuću, i dobro zarađuje, tako da je čak razmišljala o nekoj karijeri u kojoj ne bi ponekad bila isprebijana od sredovječnih muškaraca koji su se kupali jednom godišnje.

U svakom slučaju, 1422. godine prije nove ere stari Jevreji su živjeli u Šitimu, zemlji koja je bila neplodna. Isus Navin, kralj Jevreja, odlučio je da svom narodu bar malo olakša život, pa je bacio oko na grad Jerihon.

I tako je Isus Navin poslao dvojicu mladih Jevreja da izvide kakva je situacija u gradu. Nakon što su osmotrili sve što treba, onovremeni špijuni potražili su utočište u u Ravinoj kući.

Međutim, Navinovi špijuni su bili otkriveni pa je kralj Jerihona poslao svoje ljude da ih traže. Rava je dvojicu špijuna sakrila, i uvjerila kraljeve vojnike da su otišli u drugom pravcu. Izviđači Isusa Navina su se zbog tog Ravinog hrabrog čina vratili živi i zdravi, a njihove informacije dovele su do pada Jerihona u ruke Izrailjaca.

Selimo se u Atinu, u period između 470. i 400. godine prije nove ere, kada je živjela izvjesna Aspazija. Kao mnoge kurtizane u njeno vrijeme, Aspazija je bila u nepovoljnoj situaciji. Bila je strankinja u po Atine, tako da su njena građanska prava bila gotovo ravna nuli, a nije bilo izgleda da će se ikada udati.

Jedino područje javnog života u antičkoj Atini koje je bilo otvorenije za žene nego za muškarce bile su - nadaleko poznate javne kuće. Atinjani su na prostituciju gledali blagonaklono, i u tom poslu su svoju karijeru mogle pronaći i žene i muškarci, međutim ovi drugi morali su s tim prekinuti kada bi postali punoljetni. Upravo tako: u antičkoj Atini mogli ste zaglaviti u zatvoru samo ako niste pedofil.

Aspazija je iskoristila sve što nudi atinsko društvo, pa je postala hetera, odnosno prostitutka visoke klase. Hetere su u principu bile obrazovane, a zakon im je garantovao potpunu nezavisnost, plaćale su porez i bilo im je dozvoljeno da posjeduju vlastitu imovinu. Ukratko, prelijepa Aspazija uspjela je da se popne na vrh piramide "prodavačica ljubavi", i postala je poznata u cijeloj Atini.

Aspazija je bila svjesna da je svi žele, i znala je da svoju ljepotu iskoristi kako bi dobila ono što želi. Uskoro je počela da se viđa sa Periklom, čuvenim državnikom i oratorom.

Uskoro se za njega i udala, pa su Aspazija i Perikle oko sebe okupili brojne filozofe i mislioce iz cijele Atine. Ne samo da je poznavala Sokrata, nego je bila i jedan od njegovih mentora. Neki naučnici čak smatraju da je imala udjela u stvaranju čuvene sokratovske škole mišljenja.

Nel Gvin (1650-1687) živjela je u Engleskoj, tačnije u Londonu. Počela je kao i mnoge njene drugarice po "struci" - kratkim ali slatkim susretima sa aristokratima po zabačenim ćoškovima londonskih pozorišta. Njen otac je bio vlasnik javne kuće, alkoholičar, a uz to i u teškoj finansijskoj krizi. U svijet prostituisanja ušla je prilično rano, prodajući grickalice na pauzama između dva pozorišna čina i prenoseći poruke mladoj gospodi sa viškom hormona. Mnogi istoričari se slažu da su te djevojke-kuriri prodavale mnogo više od kikirikija i osvježavajućih pića.

Jednog lijepog i za nju sretnog dana, kada je Nel postala pravi ljupki curetak, za vrijeme jedne predstave srela je kralja Čarlsa Drugog. Vladar je bio zadivljen vrckanjem i koketiranjem mlade kurtizane, i pozvao je u svoj dvorac. Jedna stvar vodila je drugoj, pa je Nel Gvin uskoro postala redovni posjetilac kraljevih odaja i postelje.

Po nesreću za Nel, Čarls je bio veliki igrač. Kad su se njih dvoje upoznali, on je imao ženu, regularnu ljubavnicu i gomilu bivših i budućih ljubavnica niže klase koje su davale sve od sebe kako bi ga zadržale uz svoje čari. Nel je imala "kliker" pa je uz kombinaciju dosjetljivosti, šarma i laksativa kojima je trovala svoje suparnice postala kraljeva najomiljenija konkubina.

Nel Gvin nikada nije krila svoju prošlost, niti je zbog nje osjećala krivicu ili grižu savjesti. Jednom prilikom neki klevetnik je na nekom kraljevskom prijemu upro prstom u nju i na sav glas dreknuo da je ona kurva. Nel je svaku dalju diskusiju o tome prekinula riječima: "Jeste, ja sam kurva. Nađite neku drugu temu za raspravu."

Koristeći oštroumnost i vjersku zanesenost u pravim dozama, postala je jedina kraljeva ljubavnica koju je puk obožavao. Odlikovala ju je lukavost, pa je svom sinu osigurala titulu vojvode i sve pogodnosti što uz nju idu, a kralja Čarlsa Drugog ubijedila je da u Londonu izgradi Kraljevsku bolnicu za bivše vojnike, preteču budućih bolnica te vrste u Britaniji, a kasnije i u SAD.

Ponovo smo u daljoj prošlosti, ovoga puta u 6. vijeku nove ere, kada je u Konstantinopolju živjela carica Teodora, žena Justinijana Prvog, slavnog cara Istočnog rimskog carstva. Međutim, Teodora nije bila rođena kao carica.

Kada joj je umro otac, krotitelj medvjeda, Teodora, njena majka i dvije sestre ostale su bez igdje ičega. Novac im je trebao za golo preživljavanje, pa je majka poslala svoje tri kćerke da rade "u pozorištu". Teodora se u taj posao bacila kao žaba u vodu. Nije znala da pjeva, pleše ni da svira, ali se sa druge strane nije ustručavala da "usluži" svakog ko ju je željno pogledao. Istoričar Prokopije pisao je da je "svoju mladost davala svakom koga je srela, bez trunke ustručavanja". Prema njegovim riječima, Teodora je često upražnjavala izlete sa desetoricom ili više mladića, a ti izleti bi se redovno pretvarali u orgije. A to je tek djelić njenih egzibicija...

Ipak, jednog dana Teodora je upoznala nekoga ko joj je bio draži od avanture za jednu noć (ili jedan sat). A taj neko je bio car Justinijan. Teodora je ubrzo postala njegova supruga i ravnopravan partner u vladanju ogromnim carstvom.

Za vrijeme godina koje je Teodora provela na vladarskom tronu, suzbijena je tada raširena prisilna prostitucija, silovanje je postalo kažnjivo smrću, a žene širom Istočnog rimskog carstva stekle su osnovna prava u sticanju imovine. Uprkos raskoši u kojoj je živjela, Teodora nikada nije zaboravila svoje skromno porijeklo. Smatrali su je prijateljem siromašnih, i jednom od najvažnijih reformatorki u istoriji o pitanju ženskih prava. A proglašena je i sveticom.

Biblija

O Bibliji možemo misliti šta hoćemo, ali upravo nam Stari zavjet na primjeru Rave iz Jerihona govori da tok istorije može promijeniti prostitutka dobrog srca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana