Prevoznik na Mars prošao vrući test

Priredio: Boris Đurić
Prevoznik na Mars prošao vrući test

Juta - Snažna nova raketa koja će, kako je planirano, jednog dana prevoziti ljude na Mars, uspješno je testirana u postrojenju u Juti, saopštila je juče Američka svemirska agencija (NASA).

To je bio drugi i posljednji kvalifikacioni test za najjaču raketu na svijetu (SLS). Takozvani "vrući test", koji je izvela kontraktorska kompanija "Orbital ATK", trajao je samo dva minuta, ali to je bilo dovoljno da NASA prikupi podatke o 82 aspekta motora, sa nadom da će kasnije odobriti raketu za letove.

Raketa dugačka 47 metara bila je u horizontalnom položaju i proizvela je 1,6 miliona kilograma raketnog potiska, a testiranju je prisustvovalo nekoliko stotina gostiju.

- Letovi koji bi ljude vodili na Mars mogli bi početi tokom 2030. godine - saopštila je NASA.

Predstavnik NASA u Vašingtonu Vilijam Gerstenmajer rekao je da ova raketa predstavlja istinski napredak u razvoju sistema za lansiranje u svemir.

- Uspješni test pokazuje da američka svemirska agencija napreduje kada je riječ o proučavanju svemira sa ljudskom posadom. Ovim se otvaraju novi horizonti za naučne i tehnološke misije u dubokom svemiru - dodao je Gerstenmajer.

Raketa SLS, koju neki nazivaju najmoćnijom raketom ikada napravljenom, prvi pravi test će imati 2018. godine kada će prevoziti praznu kapsulu za posadu "Orion".

Testirana raketa za sada nudi 75 odsto snage za prevoz ljudi, dok će ostatak dobiti unapređenjem gornjih dijelova SLS-a, što se planira izvesti nakon prvog leta. Konačna raketa će imati dva potiskivača sa ukupno četiri motora.

Na nju su bila pričvršćena 503 senzora, koji su pratili svaku fazu ponašanja rakete, dok je posebno bilo teško napraviti ventil u izduvnoj cijevi koji kontroliše pritisak prvih nekoliko sekundi paljenja. Gasovi u unutrašnjosti rakete imaju temperaturu veću od 3.000 stepeni Celzijusa, što je dovoljno da istopi i najčvršći čelik.

Bez obzira na uspjeh novog testiranja, nije poznato da li će projekat biti sproveden do kraja, najviše zbog raspoloživog novca i dobijanja podrške.

Raniji NASA projekat za duboki svemir "Sazviježđe" prekinut je sa dolaskom Baraka Obame na čelo SAD.

"Džuno" na Jupiteru

Poslije putovanja dugog 1.795 dana i pređenih više od 2,8 milijardi kilometara svemirska letjelica sa svemirskim panelima "Džuno" stigla je do orbite Jupitera. Letjelica će tamo ostati sve do februara 2018. godine, a njen zadatak je da sa svojih devet instrumenata ispita sastav džinovske planete, gravitaciju, magnetna polja i sve što bi moglo otkriti kako je Jupiter nastao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana