Presuda bez povoda

Milenko Kindl
Presuda bez povoda

Kada je novinarka Roksana Saberi prvi put uhapšena u Iranu, njenoj porodici je rečeno da je razlog kupovina boce vina - što je, prema islamskom zakonu koji vlada u toj zemlji, krivično djelo, piše Bi-Bi-Si (BBC).

To se dogodilo u januaru 2009. godine. Protiv nje je tada podignuta optužnica zbog obavljanja novinarskih poslova bez validne pres kartice, da bi Roksana 8. aprila bila optužena za špijuniranje u korist SAD. Iranski sud osudio ju je na osam godina zatvora.

Između januara i marta, Roksani je samo dva puta bilo dozvoljeno da kontaktira sa svojom porodicom u SAD. Javila im je da joj je veoma teško u zatvoru Evin kod Teherana, ali da nije fizički zlostavljana.

Roksana Saberi (31), rođena je u Americi i odrasla u gradu Fargo (Sjeverna Dakota). Njen otac je Iranac Reza Saberi, a majka Akiko je porijeklom Japanka.

Osvojila je titulu mis Sjeverne Dakote 1997, a naredne godine, na izboru mis SAD, ušla je među prvih deset ljepotica.

U trenutku proglašenja za najljepšu djevojku Sjeverne Dakote, Saberi je izjavila da joj je životni cilj podsticanje drugih da poštuju kulturološke razlike, a ta ju je ambicija na kraju i odvela u svijet novinarstva.

Pohađala je fakultet u Murhedu (Minesota), a diplomirala je na odsjecima za sredstva masovne komunikacije i francuski jezik. Za vrijeme studija igrala je fudbal u univerzitetskom timu.

To nije sve, jer je ambiciozna Saberi uspješno odbranila dva magistarska rada: jedan na Univerzitetu Nortvestern u Čikagu (tema - novinarstvo u elektronskim medijima), a drugi o temi međunarodnih odnosa na Kembridžu. To joj nije bilo dosta, pa priprema i treći magisterij iz iranologije.

Prije šest godina Roksana se preselila u Iran. Bila je predstavnik nezavisne agencije "Feature Stordž Nenjs". Njene izvještaje i reportaže emitovale su brojne agencije, među njima Dojče vele, Radio Vatikan i Foks njuz.

Ali, u junu 2003, bez bilo kakvog objašnjenja, iranske vlasti oduzele su joj novinarsku akreditaciju i zatvorile biro nezavisne agencije za koju je radila. Zatim joj je izdata nova akreditacija, prema kojoj je mogla da izvještava za Bi-Bi-Si. Međutim, krajem 2006. i ta akreditacija bila je ukinuta.

Otac Reza kaže da je, uprkos njegovoj zabrinutosti, čvrsto odlučila da okuša sudbinu u Iranu. Iako joj je oduzet status novinara, Roksana je ostala tamo da završi knjigu i da proučava teme iz istorije i kulture Irana. Namjeravala je da se kasnije ove godine vrati u SAD.

Ovakav neočekivani razvoj događaja iznenadio je bivšeg dopisnika BI-Bi-Sija iz Teherana Franses Harison, koja Roksanu zna kao veoma obazrivu osobu:

- Bila je veoma oprezna i uvijek je iz predostrožnosti nosila maramu na glavi, čak i prilikom diplomatskih susreta kada nije bila obavezna na to. Znala je da je kao novinarka pod posebnom pažnjom snaga bezbjednosti, koje su je vjerovatno pratile, pa čak i prisluškivale telefon.

Međutim, Roksana Saberi se ne predaje. Prema izvještaju iranske novinske agencije IRNA, uložila je žalbu na presudu.

- Roksana Saberi je uložila žalbu i nadam se da će apelacioni sud promijeniti presudu - izjavio je portparol iranskog pravosuđa Alireze Džamšidija.

Saberin advokat je rekao da će uložiti žalbu i naveo da je "pun nade i optimističan" da će ona biti oslobođena ili da će joj kazna biti smanjena.

Podrška američko-iranskoj novinarki nije izostala. Predsjednik SAD Barak Obama izrazio je zabrinutost za njenu bezbjednost, a predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad pozvao je državno tužilaštvo da osigura da novinarka uživa puna prava na odbranu.

Oglasila se i državna sekretarka SAD Hilari Klinton, koja je rekla da bi oslobađanje Saberijeve bilo gest dobre volje.

Milost

Od milosti apelacionog suda zavisi da li će mlada novinarka provesti narednih nekoliko godina u zloglasnom iranskom zatvoru, ili će u ime poboljšanja iransko-američkih odnosa biti ubrzo puštena na slobodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana