Prestonice EU kao bure baruta

Agencije
Prestonice EU kao bure baruta

Brisel - Molenbek, država u državi, muslimanska prestonica Evrope, rasadnik terorizma, samo su neki od epiteta koje je dobilo to predgrađe Brisela, ali to nikako nije jedina migrantska enklava u Evropskoj uniji u koju nije kročila noga policajca.

"Sputnjik" navodi nekoliko mjesta u Evropi koja predstavljaju opasnost po bezbjednost Starog kontinenta i u kojima uvijek može da "plane" iskra netrpeljivosti, rasizma i terorizma. Danas svi teroristički putevi vode u Brisel, odnosno u njegova predgrađa. Po raznolikosti etničkog sastava i potencijalnoj terorističkoj opasnosti naselje Skarbek ne zaostaje za Molenbekom. Poslije briselskog napada policija je u Skarbeku sprovela istragu i pronašla eksploziv, detonatore, kofer sa ekserima i šrafovima, materijale za izradu eksploziva i zastavu Islamske države.

London

Prestonica Velike Britanije na prvom mjestu je po broju etničkih četvrti koje ne poštuju zakon. Praktično sve istočne, pojedine južne i sjeverne oblasti grada naseljene su migrantima. To je drugi London, koji živi prema svojim nepisanim pravilima. Posljednji put su novi žitelji Londona glasno dali do znanja da postoje u avgustu 2011. kada su u Totenhemu počele masovne pobune koje su se prenijele i na Birmingem, Bristol, Gloster, Liverpul, Mančester, Notingem. Brikston je ušao u savremenu istoriju Londona kao jedna od najopasnijih oblasti. Četvrtina stanovnika su pridošlice iz Indije i Afrike. Kuće u tom naselju su oronule, ulice prljave, vladaju bijeda i nezaposlenost, a noćne šetnje nikako nisu bezbjedne. Pekam je odavno na prvim stranicama kriminalističkih izvještaja. Taj kraj je naseljen pridošlicama iz Nigerije i drugih afričkih zemalja.

Pariz

Migranti su okupirali predgrađa francuske prestonice. Najveća gustina naseljenosti osoba koje nisu porijeklom iz Francuske bilježi se na periferiji Pariza. Tu preovlađuju pridošlice iz Afrike i sa Bliskog istoka.

Sen Deni je najopasnije predgrađe Pariza, poznato po tome što se u njemu nalazi svetilište francuskih kraljeva - prvo gotsko remek-djelo Evrope, opatija Sen Deni, kao i svjetski poznati stadion "Stad de Frans". Upravo pored te meke fudbalskih fanatika 13. novembra prošle godine su odjeknule tri eksplozije koje su ubile 130 ljudi.

U naselju Kliši su Bua čovjeku je teško da povjeruje da je u Francuskoj, a još teže da je u Parizu. Ulice se šarene od nacionalnih nošnji - arapskih kefija, gvinejskih bubua, indijskih sarija, a sa svih strana odjekuju istočni napjevi. U tom naselju 2005. su izbili masovni neredi.

Berlin

Njemački kancelar Angela Merkel vjerovatno se ne bi iznenadila kada bi čula da su pojedine oblasti Berlina više ne žele da žive po opštim pravilima. Gotovo petina stanovništva tog grada su stranci.

Krojcberg se nalazi u blizini mjesta gdje je nekada bio Berlinski zid. Gotovo trećina žitelja Krojcberga su turski gastarbajteri sa porodicama, plus naturalizovani Turci. Oblast Nojkeln su Nijemci krstili kao "novi geto za pridošlice". Tu bije kriminalno srce njemačke prestonice. Četvrtina stanovništva živi ispod granice siromaštva, ali niko ne žuri da nađe posao, jer svi više vole socijalna davanja i kriminal. Centralna oblast Berlina, Moabit, danas se ne može prepoznati. Sada se tamo ljudi mole, jedu, vrše nuždu, piju i plešu na trotoarima. Hiljade izbjeglica iz Sirije, Iraka, Avganistana donijele su sa sobom nove kulturne tradicije.

Madrid

Migrantski talasi jedan za drugim zapljuskuju prestonicu Španije. Izbjeglice se šire u velikom gradu, naseljavajući etničke oblasti i popunjavajući redove kriminalnih armija i boraca za zidanje kalifata. "Lavapjez je put oko svijeta za nekoliko evra", tako predstavljaju turistima najmultikulturalniju oblast španske prestonice. Najveći dio stanovništva su imigranti iz Afrike i Azije, Indije i Kine, a tokom noći život tamo ne teče po turističkim zakonima. Poslije terorističkih napada 2004. godine u Madridu upravo su tamo počela masovna hapšenja.

Stokholm

Tihi Stokholm, čini se, beskonačno je daleko od političkih bura, ali bezbrižna vremena su prošla. Predgrađe Rinkebju žitelji švedske prestonice nježno zovu "mali Mogadiš", jer su najveći dio njegovih žitelja Somalijci. Gotovo 90 odsto te oblasti naseljavaju migranti, a policija više voli da zaobilazi taj nešvedski kraj Stokholma. Nasilni protesti traju već dva dana u naselju Albi u južnom dijelu Stokholma poznatom po velikoj imigrantskoj populaciji. Demonstranti su palili automobile i bacali kamenice i vatromet na policiju i službe za vanredne situacije

Kopenhagen

Danska prestonica je bila jedna od bajkovitih oaza mira u sjevernoj Evropi, ali danas žiteljima tog grada nije do bajki. Epicentar islamizma u Kopenhagenu je Tingbjerg. Rođeni Danci žure da se presele iz te četvrti koja ima ružnu reputaciju. Tingbjerg se Postepeno pretvara u imigrantsku enklavu koja nije pod kontrolom vlasti. Tu je 2011. bilo objavljeno uvođenje šerijatskog zakona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana