Premijer prijeti oštrim mjerama

Milenko Kindl
Premijer prijeti oštrim mjerama

Italijanski premijer Silvio Berluskoni optužio je medije da ismijavaju njegovu ličnost i ističu njegove "gafove" čime se, kako tvrdi, nanosi šteta ugledu zemlje, piše "Telegraf".

Berluskoni takođe najavljuje oštre mjere protiv novinara, ali nije otkrio koje bi to mjere mogle da budu.

Italijanski premijer, koji je stekao slavu svojim nekonvencionalnim a često i šokantnim ponašanjem, zaradio je "packu" iz pristojnosti na početku samita NATO saveza kada je, pričajući na mobilni telefon, okrenuo leđa njemačkoj kancelarki Angeli Merkel. I dok su se lideri zemalja članica Alijanse okupljali na mostu na Rajni zbog zajedničkog fotografisanja, Berluskoni je nestao sa mobilnim telefonom pribijenim na uvo.

Italijanski premijer se kasnije pravdao da je pokušavao da ubijedi svog turskog kolegu Reyepa Tajipa Erdogana da prihvati imenovanje Andersa Foga Rasmusena na mjesto generalnog sekretara NATO-a.

Tih dana, Berluskoni kao da je radio na normu, pa je priređivao najmanje jedan gaf dnevno. Tako je u utorak, na samitu G20 u Londonu, veoma glasno dozivao američkog predsjednika Baraka Obamu. Bio je toliko bučan da je i obično staložena britanska kraljica morala da reaguje, pa mu se okrenula i prosiktala: "Ama zašto se vi toliko derete?".

U svakom slučaju, ozlojeđeni Berluskoni kaže da mu je dosta medija koji ga opanjkavaju i prijeti njihovim potpunim bojkotom:

- Više neću da razgovaram sa medijima. Ja radim u korist Italije, a vi radite protiv nje. Više neću organizovati pres-konferencije - kaže ljuti premijer.

Nešto kasnije nastavio je tiradu protiv medija izjavom:

- Dosta sa tim. Idite dođavola! Vi me samo klevećete i vašim čitaocima servirate neistinite informacije. Neću da kažem da pozivam na direktnu i oštru akciju protiv određenih novina, ali da budem iskren, u velikom sam iskušenju. Ne bi se trebalo ponašati na način kako se ponašaju pojedini mediji - kazao je Berluskoni.

Prema njegovim riječima, "italijanska štampa, sa svim tim pričama o mojim nesmotrenostima, škodi ugledu Italije. Vijest o mom gafu sa kraljicom Elizabetom je besmislena. A sada i ovo sa kancelarkom Merkel. Njoj sam rekao da razgovaram sa Erdoganom, a ona mi je odgovorila: "Samo razgovaraj, nema problema".

Berluskoni je tako zaključio da "izgleda da italijanska štampa nema drugog posla nego da namjerno stvara lošu sliku o meni".

Reakcija je uslijedila iz Udruženja novinara Italije. Roberto Natale, prvi čovjek ove novinarske asocijacije, izjavio je da bi ove Berluskonijeve riječi trebalo najozbiljnije shvatiti.

Čelnik Federacije štampanih medija Italije Franko Sidi, kaže:

- Kada novinari izvještavaju na osnovu viđenih i utvrđenih činjenica, oni samo rade svoj posao. Njih zbog toga ne možete da optužujete za nelojalnost ili, što je još gore, klevetu.

Nando Panjončeli italijanski politički aktivista, tvrdi da iako politički protivnici Berluskonijevo ponašanje smatraju sramotnim, njegovo "šegačenje" i nesvakidašnji smisao za humor, imaju dobru prolaznost kod desno orjentisanih glasača.

- Njegovo ponašanje izaziva negodovanje javnosti na ljevici, ali je dobro primljeno na desnici - rekao je Panjončeli za italijanski list "Republika".

A Berluskonijeva lista nesmotrenih, pa i šokantnih izjava, je podugačka. Pomenimo samo one koji su ostavili najviše traga u medijskim natpisima.

Tako je na nedavnom sastanku sa američkim investitorima rekao da "kompaniju prebace u Italiju jer su sekretarice zgodnije od njihovih američkih koleginica".

Međutim, najnovija neprimjerena izjava uslijedila je povodom tragedije u centralnoj Italiji, u kojoj su zbog zemljotresa živote izgubile stotine ljudi, a desetine hiljada stanovnika pokrajine Abruco ostalo bez krova nad glavom. Berluskoni je za njemačku televiziju N-TV rekao da bi stanovnici koji su u potresu izgubili domove, privremeni šatorski smještaj trebali da dožive kao - vikend na logorovanju:

- Ništa im ne nedostaje, imaju ljekarsku pomoć, topli obrok... Naravno da je njihov trenutni smještaj privremen, ali upravo zato bi trebalo to da shvate kao vikend na logorovanju.

Ljepše je desno

Komentarišući žene-poslanike u italijanskom parlamentu, Berluskoni je ne trepnuvši izjavio:

- Kad se okrenem i pogledam po parlamentu, desničarke su mi ljepše. To je dokaz da ljevica nema ukusa ni kad je riječ o ženama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana