Predsjednici vole opasnice, pjevačice i zvijezde sapunica

Marijana Miljić
Predsjednici vole opasnice, pjevačice i zvijezde sapunica

Prva dama je neslužbena titula za suprugu izabranog muškog poglavara države. Nastala je 1849, kad je predsjednik SAD Zahari Tejlor nazvao Doli Medison prvom damom.

Dok su u nekim zemljama supruge predsjednika gotovo nepoznate i rijetko se ili nikako ne pojavljuju u javnosti, druge su, poput Mišel Obame, supruge predsjednika SAD Baraka Obame, i te kako uticajne.

Postoje i supruge predsjednika koje su medijima potpuno nezanimljive, ali i one o kojima se gotovo svakog dana plasira poneka informacija. One možda nisu uticajne kao Mišel, ali su zbog svojih zanimanja, naravi ili postupaka uspjele da privuku pažnju, pa su u medijima ove zanimljive dame prisutnije nego njihovi muževi.

Ri Sol-Ju

Među prvim damama koje najviše privlače pažnju svjetskih medija, svakako je Ri Sol-Ju, supruga mladog sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una. Razlog je jednostavan: za bilo kakvu informaciju o njoj potrebno je angažovati tajne službe.

Sve što je do sada u medijima napisano o njoj može se uzeti sa dozom rezerve, ali ipak se o njoj više izvještava nego o njenom suprugu, pa i o dešavanjima u Sjevernoj Koreji.

Kim Jong-un je naslijedio svog oca Kim-Jong-ila na čelu Sjeverne Koreje poslije  njegove smrti u decembru. U julu je otkriveno da se vjenčao kada su objavljene fotografije simpatične i elegantne mlade žene koja stoju uz njega.

U kratkom saopštenju na državnoj televiziji potvrđen je njen identitet i bračno stanje, poslije čega je uslijedila prava trka svjetskih medija u tome ko će saznati nešto o njoj - čime se bavi, koliko ima godina i kada se udala za za Kim Jong-una.

Prema informacijama tajnih službi na koje se pozivaju južnokorejski mediji, ali koje takođe nisu potvrđene, Kim Jong-un i Ri Sol-Ju vjenčali su se 2009. godine i imaju jedno dijete. Otac Ri Sol-Ju je univerzitetski profesor, a majka je ljekar, a prva dama je bivša pop zvijezda. Ona je 2005. godine putovala u Južnu Koreju kao "navijačica" nacionalne ekipe koja je učestvovala na azijskom atletskom šampionatu, zbog čega se danas u javnosti pojavljuju razne kontroverzne priče.

Ova mlada žena se u septembru pojavila u pantalonama i sa skupom "dior" torbom, što je za Sjevernu Koreju nezamislivo, pa se i o tome danima pisalo.

U septembru je Ri Sol-Ju iznenada nestala iz javnosti, a njeno odsustvo je pothranjivalo razne glasine: da je trudna, da je udaljena zato što nije nosila mali amblem sa slikom jednog ili drugog prethodnika svog supruga, njegovog oca ili djeda Kim Il-sunga, što su svi odrasli Sjevernokorejci dužni da nose. Ipak, nedavno je viđena u javnosti poslije 50 dana osustva, a nema sumnje da će i dalje biti u žiži medija.

Peng Lijuan

Novi kineski predsjednik u martu sljedeće godine postaće sadašnji potpredsjednik Ksi Jinping, ali od novog šefa države Kinezima, ali i svjetskim medijima je daleko zanimljivija buduća prva dama, njegova slavna supruga, pjevačica i vojno lice, Peng Liujan.

U Kini su se poslije 2007. godine kad je Ksi postao potpredsjednik države, ljudi pitali: "Ko je taj Ksi Jinping?" Odgovor je bio: "On je muž Peng Lijuan."

Jer od Pekinga do Kantona, od Šangaja do Urumljija, svima je poznat taj sopran, koji u vojsci ima čin generala.

Peng je već 25 godina zvijezda novogodišnje proslave na državnoj televiziji, koju je ove godine pratilo najmanje 770 miliona gledalaca. Obavezno se pojavljuje na najvažnijim državnim proslavama, uglavnom u uniformi.

Peng, koju obožavaoci zovu "božur-vila" u vojsku je ušla kao osamnaestogodišnjakinja, a od 2001. je ambasador Svjetske zdravstvene organizacije u borbi protiv side i tuberkuloze.

Mnogi očekuju da će "biti prva dama na zapadni način", a u svakom slučaju, za razliku od dosadašnje prve dame Kine, neće biti u drugom planu.

Valeri Trivajler

Svi koji su mislili da će u Jelisejsku palatu teško ući prva dama koja će biti zanimljiva i intrigantna kao što je Karla Bruni, supruga bivšeg predsjednika Nikole Sarkozija, razuvjerili su se već po izboru Fransoa Olanda za predsjednika Francuske. Jer njegova nevjenčana supruga Valeri Trivajler definitivno može da parira Karli.

Valeri je bivši supermodel i manekenka, ranije je bila čest gost žurki sa rok zvijezdama i poznatim ličnostima Francuske, dva puta se razvodila i prva je neudata prva dama Francuske. Većina je časti epitetima "šik" i "klasična ljepotica", a njen izgled nije ostavio ravnodušnim čak ni ozbiljni Rojters, koji je uporedio s holivudskom divom Ketrin Hepbern. Valeri je dugogodišnja novinarka i majka troje djece, a po svemu sudeći, ne pada joj na pamet da se vjenča sa svojim dugogodišnjim partnerom.

Trivajlerova i Oland su se upoznali prije 23 godine dok je Valeri još radila kao politički novinar. Navodno je počela vezu sa Olandom iako je on tada još bio u braku sa Segolen Rojal, predsjedničkom kandidatkinjom 2007, s kojom ima četvoro djece.

Jednom prilikom ošamarila je kolegu novinara zbog toga što je davao seksističke izjave u javnosti i medijima. Kada je "Pari mač" stavio njenu fotografiju na naslovnu stranicu uz potpis "Šarmantni adut Fransoa Olanda", ona je na "Tviteru" napisala: "Bravo Pari maču za seksizam. Saosjećam sa svim gnjevnim ženama". Zbog toga joj je, igrajući se sa njenim prezimenom, javnost u Francuskoj dala nadimak Rotvajler.

- Ona je kao neeksplodirana granata i samo pravi probleme - izjavio je prije par dana Arno Lagard, vlasnik magazina "Pari mač" i najavio da na kraju godine neće biti potpisan novi ugovor sa Valeri, koja će tako ostati bez posla u prestižnom magazinu.

Valeri je izazvala i ogorčenje predsjednikovih pristalica nakon što je javno podržala protivnika Segolen Rojal.

Ipak, glamurozna Valeri je zaslužna za nov imidž svog donedavno bezličnog i neupadljivog partnera, zvanog Gospodin Normalni, poznatog i po tome što u njihovoj kući on kuva ručak i ide u kupovinu.

Anhelika Rivera

Mediji, a naročito fotoreporteri, naprosto obožavaju prvu damu Meksika, lijepu Anheliku Rivera.

Anhelika, čiji je suprug Enrike Penja Nijeto u julu postao predsjednik ove latinoameričke zemlje, daleko je popularnija i poznatija od njega, jer je jedna od najvećih zvijezda meksičkih sapunica.

Bila je udata i iz prvog braka ima tri kćeri, ali je Katolička crkva proglasila brak nevažećim, poslije čega ga je poništila.

Za Enrikea se udala 2010, nakon što mu je umrla prva supruga sa kojom je imao troje djece.

Enrike i Anhelika važe za jedan od najljepših i najglamuroznijih parova Latinske Amerike, a mnogi smatraju da je Enrike upravo zahvaljujući Anhelikinom angažmanu i dospio na čelo države.

 

Esma Al-Asad

Prva dama Sirije Esma al-Asad, bez ikakve sumnje, privlači jednaku pažnju kao i njen suprug Bašar.

Prije krvavih događaja u Siriji francuski "El" izabrao je za "ženu s najviše stila u svjetskoj politici", za "Pari mač" je bila "arapska ledi Di", za američki "Vog" "pustinjska ruža", a za londonski "San" "seksi Britanka koja je ugrijala Siriju".

Danas je, kada Sirijom teče krv, nazivaju "modnim licem tiranije" i "Marijom Antoanetom novog doba".

Elegantna i inteligentna Esma, majka troje djece, donedavno je imala presudnu ulogu za pozitivan imidž Sirije. Glamurozna, šarmantna i obrazovana, sa londonskim naglaskom, znanjem nekoliko jezika i modno osviještena, bivša bankarka bila je miljenica Zapada.

Hvalili su je kao borca za ženska prava, bolje obrazovanje i liberalizovanje sirijske ekonomije.

Esma je rođena i školovala se u Londonu, a poslije studija informatike i francuske literature, u Deutsće bank grupi kratko je radila kao analitičarka. S deset godina starijim Bašarom zbližila se 2000. za vrijeme ljetovanja u Siriji.

Gospođa Al-Asad postigla je nezamislivo za ženu u arapskom svijetu: u nekoliko navrata i sam predsjednik je javno priznao da se u svim važnim pitanjima savjetuje sa suprugom. Jedni tvrde da je moćnija i od predsjednikove sestre Bušre, pa joj se redovno obraćaju i svjetske diplomate da bi uticala na supruga, a ima i onih koji se pitaju da li je Esma zaista željela da modernizuje Siriju ili je bila samo lijepo lice diktature i da li se sada nalazi u zlatnom kavezu.

Imelda Markos

Jedna od najpoznatijih supruga predsjednika u istoriji je bivša filipinska prva dama Imelda Markos, koja je u svijetu postala sinonim bahate ekstravagancije i opsesivnog gomilanja cipela.

Supruga danas pokojnog filipinskog diktatora Ferdinanda Markosa proslavila se kao kolekcionarka s više od 1.500 pari cipela i bogatom zbirkom dragulja prikupljenih u 20 godina Markosovog režima.

Ferdinand Markos i njegova porodica optuženi su za pljačku deset milijardi dolara prije nego što su svrgnuti s vlasti pobunom 1986. godine.

Južna Koreja

Specijalni tužilac najavio je prije nekoliko dana da će ispitati suprugu južnokorejskog predsjednika Li Mjung-Baka zbog navodnih nepravilnosti u pribavljanju zemljišta za izgradnju porodične kuće, zbog čega su već ispitivani sin i brat predsjednika.

- Odlučili smo da ispitamo prvu damu Kim - rekao je pomoćnik tužioca Li Čang Hun.

Istraga je usmjerena na navodne nepravilnosti u nabavljanju zemljišta na jugu Seula, gdje bi bila izgrađena porodična kuća za predsjednika Lija kada formalno napusti dužnost u januaru.
Skandal je izbio kada je opozicija prigovorila povodom zajedničke kupovine zemljišne parcele, koju su pribavili Lijev sin i predsjednikova služba obezbjeđenja.
Predsjednikova žena i brat su uključeni u istragu zbog izvještaja da je svako od njih dao Lijevom sinu po 600 miliona vona da plati parcelu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana