Praznik radosti, nade i spasenja

Marina Čigoja
Praznik radosti, nade i spasenja

Tradicionalnim paljenjem badnjaka, svetim arhijerejskim liturgijama, uz najljepše želje i tradicionalni hrišćanski pozdrav "Mir Božiji - Hristos se rodi", pravoslavni vjernici u srijedu su proslavili najradosniji hrišćanski praznik, Božić.

U svim pravoslavnim hramovima u Republici Srpskoj i BiH, povodom Hristovog rođenja, služene su svete liturgije. Božićne liturgije na najradosniji hrišćanski praznik služene su u svim gradovima Srpske, a na kraju liturgija pročitana je Poslanica Njegove svetosti patrijarha srpskog Pavla i arhijereja Srpske pravoslavne crkve.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu u Trebinju služio je Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije. uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije.

U Sabornom hramu Uspenja presvete Bogorodice u Tuzli održana je božićna liturgija koju je služio vladika Zvorničko-tuzlanske eparhije Vasilije Kačavenda.

Pravoslavni Božić proslavljen je i na području Unsko-sanskog kantona, a centralna svečanost održana je u Bosanskom Petrovcu, u obnovljenoj katedrali Petra i Pavla, koju je predvodio vladika bihaćko-petrovački Hrizostom.  

Hramovi su bili puni i u svim eparhijama SPC u zemljama u okruženju. Službe su održane u pravoslavnim hramovima u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji.

Praznik Rođenja Hristovog proslavljen je u svim pravoslavnim domovima u Srbiji. Uz sveti oganj, dobro raspoloženje, a ponegdje i uz muziku, svečano je dočekan čas u kojem je, po hrišćanskom vjerovanju, u čudesnoj vitlejemskoj noći rođen Sin Božiji.

Tradicionalno paljenje badnjaka održano je pred više hiljada vjernika ispred Hrama Svetog Save u Beogradu.

Praznik rođenja Hrista, Božić, proslavljen je u svečanoj porodičnoj atmosferi u domovima pravoslavnih vjernika širom zemlje. Predsjednik Srbije Boris Tadić čestitao je vjernicima praznik poslije ponoćne liturgije u Spomen-hramu Svetog Save u Beogradu, u kome je, po blagoslovu patrijarha Pavla, prvu božićnu liturgiju služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. U hramu na Vračaru i oko njega okupilo se nekoliko hiljada pravoslavnih vjernika koji Božić proslavljaju po julijanskom kalendaru. Svečanoj liturgiji prisustvovali su i Bogoljub Šijaković, ministar vjera, princ Aleksandar Karađorđević sa suprugom princezom Katarinom, kao i predstavnici drugih vjerskih zajednica u Srbiji.  

I u pravoslavnim hramovima SPC u Hrvatskoj i Crnoj Gori obilježen je najradosniji hrišćanski praznik, Božić. Svečanu liturgiju u zagrebačkoj crkvi Svetog Preobraženja Gospodnjeg služio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan. Hiljade Podgoričana okupilo se ispred hrama Hristovog vaskrsenja, gdje je drvo života osveštao vladika Amfilohije.

Božić su svečano dočekali i obilježili i pravoslavni hrišćani na Kosovu i Metohiji. Centralna proslava održana je u manastiru Gračanica, gdje je jutarnju liturgiju služio vladika raško-prizrenski Artemije sa sveštenstvom, u prisustvu nekoliko stotina vjernika, a božićna liturgija održana je i u manastiru Visoki Dečani.

Rođene Hristovo obilježile su i srpske zajednice u Americi, Kanadi i Australiji.

Običaji

Božić po starom, julijanskom kalendaru, 7. januara, slave Srpska, Ruska, Ukrajinska i Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta gora i Koptska crkva u Egiptu. U Rusiji se Božić proslavlja svečano, a bogato ukrašene jelke nalaze se u svim hramovima. U Moskvi, na drugi dan Božića, u Državnom kremaljskom dvorcu okupe se hiljade djece, a počasni gost im je moskovski patrijarh. Proslava Božića u Jerusalimu počinje litijom unutar crkve i kroz Pećinu rođenja.

U Gruziji je običaj da poslije božićne liturgije djeca izlaze na ulice i pjevajući pjesme čestitaju svima praznik. Djeca zauzvrat dobiju slatkiše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana