Prag - zlatni grad

Jelena Bjelica
Prag - zlatni grad

Prag, glavni grad Češke, zbog svog bogatstva poznat je i kao "zlatni Prag" i "grad stotinu tornjeva". Spada u najočuvanije velike gradove Evrope, pa je danas njegovo prostrano istorijsko jezgro pod zaštitom UNESCO-a.

PRAG JE GRAD u kojem ćete se veoma brzo izgubiti u živopisnim uličicama, osjetiti gotički duh i oduševiti se brojnim mogućnostima koje vam pruža.

Za mnoge turiste je Prag bajkovit grad jer njegove crkve, mostovi i kule izgledaju kao da su istrgnuti iz prošlosti i zalijepljeni u današnje vrijeme.

Upućeni kažu da je prilikom obilaska ovog grada najbolje krenuti od Trga svetog Vaclava koji nosi ime zaštitnika Praga i čijim prostorom kao čuvar dominira zgrada Nacionalnog muzeja. Trg posebno impresivno izgleda noću.

PRIJE NEGO SE SPUSTITE na Starogradski trg, posjetite Josefov, jevrejsku četvrt, najpoznatiju po svojim živopisnim sinagogama, a poslije njenog obilaska eto vas u Starogradskom trgu, dijelu grada pod zaštitom UNESCO-a.

Ovo je vjerovatno i najljepši dio Praga, koji odiše posebnom atmosferom. Tu se još nalaze Gradska vijećnica i crkva Svetog Nikole. Tu je i Astronomski sat, oko kojeg se svakog punog časa odvija mala predstava. "šetnja apostola".

Legenda kaže da su gradski oci bili toliko oduševljeni ljepotom Astronomskog sata da su njegovom graditelju iskopali oči kako više nikad ne bi napravio nešto slično.

OBAVEZNO TREBA OBIĆI Karlov most, koji je ime dobio po najpoznatijem kralju, Karlu IV. Šetnja ovim mostom je doslovno šetnja kroz istoriju. Ako ga malo bolje posmatrate, primijetićete da nije potpuno ravan. Naime, njegovi graditelji su to namjerno učinili kako potencijalni osvajači grada, ako dođu s druge strane rijeke, ne bi mogli imati nesmetani pogled na gradske zidine.

Praški dvorac najveći je drevni dvorac na svijetu. U njemu su u prošlosti stolovali češki kraljevi, kraljevi Svetog Rimskog Carstva, biskupi, a danas je to dom predsjednika Češke i jedna od glavnih turističkih atrakcija odakle "puca" predivan pogled na cijeli Prag.

ČEŠKA JE I ZEMLjA piva, a to se može vidjeti i iz velike ponude pivnica u Pragu, gdje se može odlično jesti i piti po veoma niskim cijenama.

Istorija

Prag je osnovan u IX vijeku po dolasku Slovena u Češku, tačnije 880. godine osnivanjem Praškog grada. Grad je dostigao svoj vrhunac u vrijeme vladavine Karla IV.

Prag je 28. oktobra 1918. godine postao glavni grad novostvorene Čehoslovačke, koja je nastala po raspadu Austrougarske. Četiri godine kasnije, 1. januara 1922. Prag je okupio 37 gradskih cjelina, čime je stvoren savremeni metropolis, koji je 1938. godine godine imao blizu milion stanovnika. Poslije razdvajanja Čehoslovačke, 1. januara 1993. godine, Prag je postao glavni grad Češke Republike.

USLUGA                                                                CIJENA

Četiri noćenja sa doručkom i prevoz       od 300 KM

Ručak u tradicionalnim restoranima     od 10 KM

Sendvič                                                              od 2 KM

Sok                                                                        od 3 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana