Poznati su magnet za afere

priredio: Milenko Kindl
Poznati su magnet za afere

Hapšenje izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Stros-Kana zbog pokušaja silovanja hotelske sobarice, uzdrmalo je međunarodnu političku scenu i privuklo pažnju svih medija, ali to je samo najnoviji u dugom nizu seks skandala svjetskih političara.

Stros-Kan je uhapšen u Njujorku, na međunarodnom aerodromu "Džon F. Kenedi" svega 10 minuta prije nego što je trebalo da poleti za Pariz.

Prema navodima optužnice, Stros-Kan je napao spremačicu njujorškog hotela "Sofitel", prisilivši je na oralni seks.

Ova afera je udarac za MMF, ali i za francuske socijaliste koji su na Stros-Kana računali kao na svog najizglednijeg kandidata na predsjedničkim izborima iduće godine i kao na nekog ko ima šanse da pobijedi aktuelnog predsjednika Francuske Nikolu Sarkozija.

Procjenjuje se da će hapšenje Stros-Kana, kojeg je na čelu MMF-a zamijenio njegov zamjenik Džon Lipski, stavilo tačku na njegovu karijeru tokom koje je već imao probleme zbog čestih vanbračnih izleta.

O tome se otvoreno progovorilo 2008. kada je Stros-Kan (62) imao skandal zbog veze sa Piroškom Nađ, koja je bila viši funkcioner u odjeljenju MMF-a za Afriku. Pošto je u Fondu otvorena istraga, Nađova je napustila MMF i prešla u Evropsku banku za obnovu i razvoj.

Dug je spisak seks skandala političara koji su imali različite ishode: neki su podnosili ostavke, neki nisu, neki su na to natjerani, a pojedini vještiji političari su ih iskoristili za dodatni publicitet.

Bivši izraelski predsjednik Moše Kacav dao je ostavku u junu 2007. godine poslije dugogodišnjeg skandala u kome ga je nekoliko bivših saradnica optužilo za seksualno uznemiravanje i zlostavljanje, a jedna i za silovanje.

Naime, Kacav je optužen da je dva puta silovao svoju pomoćnicu, kada je bio ministar turizma krajem devedesetih godina i da je seksualno napastvovao još dvije žene koje su radile u predsjedničkoj rezidenciji dok je bio predsjednik od 2000. do 2007. godine.

U martu ove godine osuđen je na sedam godina zatvora i na plaćanje odštete žrtvama, a kada mu je izrečena kazna Kacav je briznuo u plač vičući sudijama:

- Oni griješe, to su sve laži! Čitava kazna je greška! Dozvolili ste da pobijede laži.

Predsjednik vladajuće Socijaldemokratske partije Njemačke Franc Mintefering (69) dospio je u novine zbog ljubavne afere sa četrdeset godina mlađom djevojkom, zaposlenom u njegovom poslaničkom kabinetu u Bundestagu.

Poljski vicepremijer Andžej Leper bio je 2006. godine takođe umiješan u seksualni skandal jer je uslovio davanje zaposlenja jednoj ženi u njegovoj partiji sa pružanjem seksualnih usluga.

Jedan od najvećih seks-skandala je svakako slučaj Klinton-Levinski.

Tada predsjednik SAD Bil Klinton zamalo nije bio smijenjen sa dužnosti zbog ljubavne afere sa pripravnicom u Bijeloj kući Monikom Levinski.

Jedan od najvećih ženskaroša međunarodne političke scene je svakako italijanski premijer Silvio Berluskoni. Najnovija je afera Rubi u kojoj je optužen da je plaćao seksualne usluge meloljetnoj sedamnaestogodišnjoj igračici u noćnom klubu "Karimi el Marug".

Tokom istrage u ovoj aferi otkriveno je i da je potrošio 280.000 evra za kupovinu automobila raznim djevojkama, uglavnom onim istim koje su prisustvovale zabavama koje je Berluskoni priređivao u svojoj vili.

Pedi Ešdaun

Bivši visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun takođe je imao problema zbog slabosti prema nježnijem polu: njegovu vezu sa sekretaricom Trišom Hauard objelodanio je 1992. list "News of the World ". Iste godine Ešdaun je održao konferenciju za štampu na kojoj je otvoreno priznao svoju petomjesečnu ljubavnu vezu, a mediji mu zbog tog skandala dali nadimak "Pedi Pentsdaun" (Pedi spuštenih pantalona).


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana