Poznate uhode, napadaju, prijete i ubijaju

Nebojša Tomašević
Poznate uhode, napadaju, prijete i ubijaju

Noćna mora poznatih ličnosti su napadni obožavaoci, takozvani "stalkeri", koji su često neuravnotežene osobe sa psihičkim problemima. Oni opsjedaju poznate ličnosti, prate ih, nerijetko šalju prijeteća pisma, provaljuju u njihove kuće, a nije rijedak slučaj da pokušaju da ih napadnu, pa i ubiju.

Vijest da je popularnu latinoameričku glumicu Gabrijelu Spanić pokušala da ubije asistentkinja iz ljubomore, obišla je zemaljsku kuglu. Preko noći cijeli svijet je saznao za psihopatu Mariju Seleste Fernandes Babio (24), koja je godinama radila u glumičinoj kući, trovala amonijum-sulfatom zvijezdu serije, kao i Valentina, njenog dvogodišnjeg sina i majku, zbog čega je uhapšena.

Privatna obezbjeđenja, policija i tužilaštvo vrlo često su u nemogućnosti da predvide namjere pojedinih obožavalaca, koji mogu da predstavljaju ozbiljnu prijetnju za slavne ličnosti kao što su Madona, Stiven Spilberg, Rajan Sikrest, Paris Hilton i mnogi drugi iz industrije zabave, koji su bili prinuđeni da zaštitu potraže na sudu.

Tu mogućnost velikim dijelom duguju nesrećnoj Rebeki Šefer, glumici i manekenki koja je ubijena prije 25 godina.

Stalkeri su proganjali Selenu Gomez, Hjua Džekmena, pojavljivali se ispred kuća Hali Beri i Sandre Bulok, neki su uspjeli da se neprimjetno ušunjaju u domove poznatih, i to uprkos gvozdenim kapijama, visokim ogradama i čuvarima.

Zakon o uhođenju

Smrt Šeferove označila je prekretnicu jer je dovela do donošenja zakona o uhođenju, najprije u Kaliforniji 1990. godine, nakon čega su i druge države u sastavu SAD, ali i Kanada, Australija, Holandija, Belgija, Irska, Velika Britanija, Austrija i Njemačka uskladile svoja zakonodavstva radi sankcionisanja ovakvog ponašanja. Ovim zakonom je proganjanje proglašeno krivičnim djelom, a uvedene su i mjere kojima se ograničava pristup informacijama lične prirode.

Formirana je i specijalna policijska jedinica koja sarađuje sa tužilaštvom, advokatima i ljudima iz obezbjeđenja zvijezda kako bi se "nezgodni" fanovi držali na bezbjednom odstojanju.

Šeferova, koja je tada imala svega 21 godinu, ubijena je 18. jula 1989. ispred svog stana u Los Anđelesu. Ubica je bio psihički poremećeni obožavalac Robert Bardo, kojem je mlada glumica otvorila vrata misleći da je kurir koji je trebalo da joj donese scenario za film. Brado je prethodno Šeferovoj slao mnogobrojna pisma i uhodio je u studiju gdje je radila. Do njene kućne adrese došao je posredstvom privatne detektivske agencije. On je danas u zatvoru, osuđen je na doživotnu robiju bez prava na pomilovanje.

Priča Džona Lenona

Jedna od najbizarnijih stalkerskih priča sa tragičnim krajem povezana je sa Džonom Lenonom. Njega je ubio sumanuti Amerikanac Mark Dejvid Čepmen, koji je navodno umislio da je on pravi Lenon i da mu je neki glas u glavi rekao da ubije lažnog Lenona.

On je putovao od Havaja do Njujorka sa planovima da ubije Lenona. Umjesto toga, vratio se kući i rekao ženi o svojim planovima. Ponovo je otišao u Njujork i sačekao Lenona ispred njegove zgrade u jutarnjim satima 8. decembra 1980. godine, gdje ga je i ubio oko 11 časova. Lenon se tada vraćao sa suprugom Joko Ono sa snimanja i nemarno je prišao ulazu svoje zgrade. Čepmen  je tada prema njemu ispalio pet hitaca, od kojih su četiri pogodila Lenona. Čepmen nije pobjegao, već je ostao na mjestu zločina čitajući svoju knjigu, pa ga je  policija privela bez borbe. On je trenutno zatvoru u Njujorku, gdje služi kaznu za ovo ubistvo.

Pokušaji ubistva poznatih

Među poznatima koji se našao na meti opsesivnih obožavalaca je i američki glumac Hju Džekmen. Njega je uhodila žena iz Kalifornije Katarina Turston, koja ga je napala dok je vježbao u teretani u elitnom dijelu Njujorka na Menhetnu.

Katarina mu je prišla s brijačem ispunjenim svojim stidnim dlakama i krenula da ga napadne. Kasnije je utvrđeno da je ona mentalni bolesnik, a zbog ovog napada je osuđena na kaznu zatvora od šest godina, uslovno na pet godina. Sud je presudio da ona mora da se kloni Džekmena i njegove porodice, a osam godina treba da se podvrgne liječenju u mentalnoj bolnici.

Na meti napada opsesivnih obožavalaca našao se i američki predsjednik Barak Obama prije izbora za predsjednika. Njega je 2008. godine planirao da ubije američki tinejdžer Pavle Šleselman (19), član rasističke grupe "Skinheds". Ovaj devetnaestogodišnjak je prvo planirao da pobije desetine Afroamerikanaca prije nego što presudi Obami.

On je razotkriven, a sa njim je uhapšen i Danijel Covart, 22. oktobra 2008. godine, neposredno prije izbora Obame za predsjednika. Šleselman je osuđen na deset godina zatvora.

Opsesivni napadi i prijeteća pisma

Džon Hinkli bio je opsjednut glumicom Džodi Foster. Godine 1980. upisao Univerzitet u Jejlu sa eksplicitnom namjerom da uhodi ovu glumicu i da je impresionira. On je ubistvom američkog predsjednika Ronalda Regana želio da osvoji naklonost Fosterove, koja je pauzirala od glume i studirala na Jejlu tokom 80-ih godina.

Hinkli je Fosterovoj pisao ljubavne bilješke i pjesme. Dana 30. marta 1981. godine Hinkli je ostavio Fosterovoj bilješku u kojoj govori da je planirao da osvoji njenu ljubav tako što će da ubije američkog predsjednika Ronalda Regana. Kasnije tog dana Hinkli je otišao u Vašington, gdje je ispunio svoju namjeru, te je pucao na predsjednika i nekoliko članova njegove pratnje. Predsjednik Regan je preživio pucnjavu. Hinkli je uhapšen, a utvrđeno je da "nije kriv zbog ludila". Smješten je u bolnicu.

I tvorac "Fejsbuka" Mark Zakerberg imao je problema sa obožavaocima. On je u toku 2011. godine morao da zatraži od suda da izda zabranu prilaska za svog obožavaoca Pradepa Manukonda. Ovaj fan Zakerberga je često pratio i prijetio mu, a pokušao je da posjeti njegovu sestru i djevojku. Navodno je viđan i u sjedištu kompanije "Fejsbuk".

Domaća estrada puna stalkerskih priča

Šokantne vijesti o nasilju nad poznatima sve su učestalije  i u domaćem šou-biznisu, čije su zvijezde često na meti psihopata. Opsjednuti obožavaoci ih progone i upućuju im, obično, neostvarene prijetnje koje im, ipak, izazivaju neprijatnosti.

Prije nekoliko godina voditeljku Natašu Miljković opsjedao je univerzitetski profesor koji je čak pokušao da se spali ispred zgrade RTS-a. Nedavno je i Jelena Rozga objelodanila da je užasno strahovala od obožavaoca koji je satima bio u stanju da je čeka na kućnom pragu.

Manje ostrašćene progonitelje imali su rukometaš Vlada Mandić, pjevačice Nataša Bekvalac, Slavica Ćukteraš, Mia Borisavljević, Mira Škorić i Ana Nikolić, i skoro da nema javne ličnosti koja se nekada nije požalila da je nepoznata osoba prati i drži na oku, što je vrlo čest slučaj i u ludom Holivudu. 

Sajber napadi u porastu

Socijalni brojevi, brojevi telefona, kreditnih kartica i drugi "osjetljivi" privatni podaci poznatih ličnosti u Americi završili su preko noći u javnosti na jednom sajtu tokom marta 2013. godine. Ova informacija svijetom je odjeknula kao prava sajber bomba.

Na sajtu sa domenom "su", što bi trebalo da predstavlja oznaku za Sovjetski Savez, objavljeni su i privatni podaci američkog vicepremijera Džoa Bajdena, ministra pravde Erika Holdera i bivšeg šefa američke diplomatije Hilari Klinton. Na tom spisku našle su se i poznate ličnosti iz svijeta zabave, poput kćerke milijardera Paris Hilton, pjevača Džej Zija i pop pjevačice Britni Spirs.

Pretpostavlja se da hakeri do podataka nisu došli upadom u privatne računare i mobilne telefone pomenutih ličnosti, već je riječ o izvještajima Američke kreditne agencije, koja raspolaže informacijama o novčanim transakcijama američkih građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana