Potresi, nuklearni rat i kraj našeg doba

Nada Vranković
Potresi, nuklearni rat i kraj našeg doba

Ako je vjerovati kalendaru Maja, jevrejskoj Tori, Nostradamusu, Babi Vangi i drugim manje ili više priznatim prorocima, ljudski rod možda neće ni dočekati 2013. godinu.

Prema mnogima, mistična 2012. nam kuca na vrata, a s novom godinom stižu i brojna "crna" proročanstva prema kojima nas u idućih 12 mjeseci očekuju smak svijeta, apokalipsa, prelazak čovječanstva na viši nivo svijesti, promjene magnetnog polariteta Zemlje, nuklearno-hemijski rat...

ZANIMLjIVO JE DA SU mnogi proroci kroz istoriju imali šta da kažu o "famoznoj" 2012. godini, poslije koje, navodno, nema nikakvih proročanstava.

Najpoznatiji prorok našeg doba, Nostradamus, upozoravao je da će se u periodu oko 2012. godine dogoditi serija prirodnih katastrofa, prouzrokovana padom kometa, a spominje i treći svjetski rat, otkrivanje identiteta trećeg antikrista, terorističke napade, nuklearno razaranje Rima, ali i novi svjetski poredak, te pomicanje geološkog položaja Zemlje, vjerovatno zbog upotrebe nuklearnog oružja.

Nostradamus je prvi predvidio kosmičku pojavu koja će dovesti do promjene magnetnog polariteta Zemlje, što bi imalo za posljedicu niz prirodnih katastrofa, erupcije svih vulkana na zemlji, kao i pojave cunamija, tornada i zemljotresa. Promjenom polova Zemljina kugla bi stala, a onda bi počela da se okreće na drugu stranu oko svoje ose, što bi dovelo da toga da Sunce izlazi na zapadu, a zalazi na istoku, predviđao je Nostradamus.

Prema nekim tumačenjima njegovih proročanstava, upravo će se u 2012. godini Zemljino elektromagnetsko polje preokrenuti zbog neke velike katastrofe. Poslije toga zemljotresi i plimni valovi uništiće civilizaciju.

NAJVIŠE PAŽNjE, IPAK, privlači kalendar drevnog naroda Maja, od kojeg i potiče vjerovanje da je 2012. prelomna godina za ljudsku civilizaciju. Naime, Maje su iza sebe ostavile veoma zanimljiv kalendar, koji je i hiljadama godina poslije njihovog nestanka sa lica Zemlje veoma aktuelan i precizan. U njemu se tvrdi da se čovječanstvo nalazi na prekretnici, a važno je napomenuti da u dosadašnjim predviđanjima Maje još nijednom nisu zakazale.

Mnogi tvrde da je to zato što su bili vrhunski astronomi i imali mnogo bolje metode predviđanja i računanja putanja zvijezda i njihovih uticaja na nas nego mi danas.

Oni malo ekscentričniji vjeruju da su Maje pri sastavljanju tih kalendara imale pomoć vanzemaljskih izvora, a prednjači teorija prema kojoj su drevnom narodu pomagala čudnovata, bestjelesna bića iz više dimenzije, s kojima su komunicirali putem šamanskih rituala.

Bilo kako bilo, porijeklo kalendara manje je bitno od njegovog sadržaja, u kojem važno mjesto pripada 21. decembru 2012. godine, datumu koji navodno označava kraj svijeta kakvog poznajemo. Maje tvrde da će se tog dana dogoditi kraj našeg doba te početak novog ciklusa, u kojem će nestati sve ono što poznajemo. Čovječanstvo će, prema predviđanjima drevnog naroda, kroz očekivanu duhovnu transformaciju, odnosno apokalipsu, dostići novi nivo svijesti.

U "MORU" PROROČANSTAVA, TEORIJA i interpretacija 2012. godine, važno mjesto zauzima i istraživanje jevrejske Tore. Prva od pet knjiga Starog zavjeta navodno je kodirana, a njeno "čitanje" u centru je zanimanja matematičara i istoričara koji se tom temom bave već hiljadu godina.

A Tora za 2012. godinu predviđa apokalipsu, "dizanje vela" i otkrivanje tajne. Međutim, mnogi stručnjaci upozoravaju da ne treba olako tumačiti riječ apokalipsu.

Jer, kako bi se ljudima moglo "upravljati", tako su se širokim narodnim masama redovno, od samih početaka civilizacije, servirale nedorečene, nepotpune ili pogrešne informacije. Tako je i s riječju apokalipsa. Većina ljudi misli da ta riječ označava kraj svijeta, sudnji dan, kataklizmu... Međutim, doslovni prevod s grčkog jezika je "dizanje vela" ili otkrivanje privilegovanim pojedincima neke tajne koja je skrivena od ostalih ljudi.

Brojni stručnjaci, pa i oni iz NASA ipak tvrde da usprkos katastrofičnim predviđanjima do smaka svijeta u 2012. neće doći. Kažu da će jedina zanimljiva stvar koja će se dogoditi 21. decembra 2012. godine biti zimski solisticij, dan kada noć najduže traje.

Rat

Od proroka koji su predviđali katastrofe svjetskih razmjera, vrijedi izdvojiti proročanstvo bugarske iscjeliteljke Vangelije Gušterove, poznatije kao Baba Vanga, koja je postala čuvena po predviđanjima svjetskih katastrofa koje su se već ostvarile.

Na primjer, bugarska vidovnjakinja je predvidjela 11. septembar i napad na Svjetski trgovinski centar u Njujorku, kada je rekla da će: "Američka braća pasti pod napadom čelične ptice". Takođe je predvidjela početak Drugog svjetskog rata, raspad SSSR-a, smrt princeze Dajane, pa čak i potonuće ruske nuklearne podmornice "Kursk".

A za 2012. godinu Baba Vanga predviđa oružani sukob koji bi trebalo da preraste u nuklearno-hemijski rat, što bi 2014. imalo za posljedicu izumiranje životinjskih i biljnih vrsta na sjevernoj polulopti.

Ako ništa drugo, ohrabruje da se s tim ne završavaju proročanstva Vangelije Gušterove, koje je predviđala događaje sve do 3793. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana