Potraga na četiri kontinenta

Njujork tajms
Potraga na četiri kontinenta

Koliko je para Čarls Tejlor, svrgnuti predsjednik Liberije, iznio iz te siromašne, ratom razrušene zemlje, i gdje je taj novac?

Još od raspisivanja međunarodne potjernice za Tejlorom, gotovo sedam godina, potraga za novcem se protegla od močvara i nalazišta dijamanata u Zapadnoj Africi do švajcarskih banaka i naftnih kompanija.

Istražioci su čak odvaljivali daske na tremovima ispred kuća u siromašnom glavnom gradu Liberije, ne bi li pronašli Tejlorove finansijske izvještaje. Obavili su razgovore sa bankarima i vladinim zvaničnicima na četiri kontinenta. Tražili su zajedničke reference među gomilama dokumenata i pokušali da uđu u trag transferima miliona dolara sa desetina bankovnih računa.

Međutim, sve je bilo uzalud, nisu pronašli novac na Tejlorovo ime. Štaviše, Posebni sud za Sijera Leone u Hagu Tejlora je proglasio "djelimično siromašnim". Inače, bivši liberijski predsjednik pred ovim sudom je optužen za podsticanje na ubistva, silovanja i seksualno ropstvo za vrijeme ratova u Liberiji i Sijera Leoneu, u kojima je između 1989. i 2003. godine poginulo četvrt miliona ljudi.

Zato su zemlje donatori - SAD su među najvećim - pokrivale mjesečne troškove advokatskih usluga od 100 hiljada dolara, a cijelo suđenje košta 20 miliona dolara.

Međutim, istražioci ne odustaju, a dijelovi zapisa sa suđenja, bankovnih izvještaja i povjerljivi memorandumi tužilaštva, koje je objavio "Internešnel Herald tribjun", sadrže razloge zbog kojih istražni timovi ne žele da odustanu od potrage.

U nekim od dokumenata objelodanjeno je kako je najveća drvoprerađivačka kompanija u Liberiji, umjesto u državni budžet, porez uplaćivala na Tejlorov privatni račun. Druga dokumenta otkrivaju da je najveća kompanija za pružanje telekomunikacionih usluga uplaćivala velike iznose novca Tejlorovim saradnicima. Mreža kompanija i banaka od Hongkonga do Njujorka bila je uključena u transfere nekoliko miliona dolara na njegove račune u Liberiji.

- Novac bi došao do trgovca oružjem ili nekog od saučesnika, a zatim bi ga preuzela agencija koja se bavi novčano-menadžerskim poslovima, novac bi zatim bio pretvoren u gotovinu, pa onda prebačen na drugi bankovni račun - objašnjava Tomas R. Kril, finansijski ekspert iz Čikaga koji je pet godina u ime Ujedinjenih nacija rukovodio akcijom potrage za novcem.

Angažovan od strane liberijske vlade, Kril u saradnji sa tri advokatske firme razvija novu strategiju. Prema planu, podnijeće građanske tube protiv kompanija, vlada i međunarodnih banaka koje su učestvovali u Tejlorovim nezakonitim transakcijama. Nakon što su uspjeli da pronađu i "zamrznu" samo oko osam miliona dolara koji su bili u vlasništvu članova porodice i saradnika, cilj istražilaca je da dobiju presudu u korist Liberije, čak i ako ne uspiju da pronađu ostatak novca.

Tejlorovo nezakonito stečeno bogatstvo, nastalo uglavnom trgovinom drvnim bogatstvima i dijamantima i "muvanjem" sa porezom, procjenjuje se na oko 280 miliona dolara, mada neki tvrde da iznosi i do tri milijarde.

Prošle godine, taj gizdavi bivši gospodar rata ismijavao je tužioce na sudu, optuživši finansijske istražioce da žele da ga diskredituju:

- Pozivam bilo kog pojedinca ili organizaciju na svijetu - mislim na ovoj planeti - da navede jedan bankovni račun na kome je Čarls Tejlor položio novac. Jedino što sam čuo su bezočne laži tužioca, koji kaže "Pronašli smo milione." Pokažite nam te milione - glasio je samouvjereni Tejlorov monolog u sudnici.

Stiven Rep, američki ambasador zadužen za ratne zločine i nekadašnji glavni tužilac u "slučaju Tejlor", ističe da lov na Tejlorove pare može trajati godinama:

- Nikada nećete pronaći bankovni račun na njegovo ime. I ranije je trebalo dugo da se zaplijeni novac i imovina nekadašnjih lidera optuženih za korupciju. Ni u ovom slučaju ne nazire se kraj - kaže Rep.

Svrgnute predsjednike država i vojne zvaničnike finansijski istražioci u žargonu zovu "politički izložene osobe". U tom smislu, Tejlor je najzagonetniji od svih.

Na toj listi su inače bili Slobodan Milošević, bivši predsjednik Filipina Ferdinand Markos, kao i Sani Abača, nigerijski vojni diktator koji je putem fiktivnih kompanija i računa u švajcarskim bankama u džep strpao pet milijardi dolara.

Vlada Nigerije je od 1999. godine uz pomoć švajcarskih istražilaca uspjela da vrati više od 700 miliona dolara.

Lov za Tejlorovim nezakonito stečenim novcem se nastavlja, a on je već četiri godine u holandskom zatvoru.

Bivši nigerijski predsjednik nekada je vladao umijećem glumca, oblačeći se u tradicionalnu afričku odjeću, "safari" uniformu u krem-bojama ili bijela odijela, i prisustvujući masovnim molitvama 2002. godine.

Sada se na sudu pojavljuje u sivim odijelima. Nedavno se preobratio u judaizam i uporno odbacuje sve stavke optužnice nazivajući ih "lažima".

Kanibalizam

Najozbiljnije optužbe na njegov račun izrekao je bivši komandir odreda smrti Džozef Marza. Prema njegovom svjedočenju, Tejlor je naređivao kanibalizam i ritualne obrede u kojima se služilo meso sa leševa pobijenih neprijatelja.

Najomiljenije "jelo" bili su mirovnjaci UN.

PREVEO: Milenko Kindl 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana