Potopljeni brodovi njemačke flote kod Prahova biće izvađeni

GS
Potopljeni brodovi njemačke flote kod Prahova biće izvađeni

Dvadeset jedan brod nemačke flote potopljen tokom Drugog svjetskog rata, nizvodno od HE "Đerdap 2", biće deminiran i uklonjen, vrijednost radova je oko 30 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke i bespovratnih sredstava WBIF fonda.

Izjava Emanuela Žiofrea

Projekat uključuje deminiranje i uklanjanje 21-og potopljenog broda, koji se nalaze nizvodno od HE "Đerdap 2", koja obuhvata površinu od sedam kilometara.

Mjesto gdje su brodovi potopljeni na Dunavu kod Prahova danas su posjetili Tomislav Momirović, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Emanuele Žiofre, ambasador Evropske unije u Srbiji i Alesandro Bragonci, direktor regionalne kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan.

"Svi ti projekti su važni ne samo za opštinu Negotin već i za Evropsku uniju i s obzirom na to da plovni, odnosno vodni saobraćaj je sa jedne strane ekonomičan, sa druge strane ekološki, takođe i energetski efikasan. Daću vam primjer, da jedan brod može da preveze žitarica ili građevinskog materijala koliko stane u 120 kamiona, što znači sa jednim brodom za prevoz takvog materijala mi imamo 120 kamiona manje na putevima", rekao je Žiofre, prenosi RTS-rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana