Potomci Maja žele u pravoslavlje

Milenko Kindl
Potomci Maja žele u pravoslavlje

Američka pravoslavna crkva primila je nedavno pod svoje okrilje 5.000 Indijanaca iz meksičke države Verakruz. Pored toga, uskoro će prisajediniti još nekoliko hiljada stanovnika Gvatemale koji žele da prime pravoslavlje, kaže mitropolit sve Amerike i Kanade Jona. Veliki broj Gvatemalaca koji žele da postanu pravoslavci pripada narodu Maja.

Kad je riječ o Meksiku, tamošnji egzarhat postoji od sedamdesetih godina prošlog vijeka. A sve je počelo kada je Hoze Kortes, tadašnji episkop Meksičke starokatoličke crkve, došao u dodir sa pravoslavljem. Ubrzo je on, zajedno sa vjernicima svoje eparhije, prešao u pravoslavlje. Zahvaljujući njegovom požrtvovanom misionarskom radu stotine Meksikanaca prihvatilo je pravoslavnu vjeru.

Mitropolit Jona (svjetovnog imena Džejms Pafhauzen), je primas Pravoslavne crkve u Americi, arhiepiskop Vašingtona, cijele Amerike i Kanade. Rođen je u Čikagu 1959. godine u episkopalnoj porodici. Studirao je na univerzitetima u San Dijegu i Santa Kruzu. Prešao je u pravoslavlje 1978. godine, a kasnije je diplomirao na bogoslovskom fakultetu Svetog Vladimira u Krestvudu.

Zamonašio se 1995. godine u manastiru Svetog Tihona u Pensilvaniji, a 2008. godine rukopoložen je za mitropolita.

Sa sve većim brojem vjernika, Pravoslavna crkva u Meksiku suočena je sa nedostatkom sveštenika - samo je jedan na pet hiljada novokrštenih. U svakom slučaju, Meksički egzarhat nastoji da u što većoj mjeri zadovolji duhovne veze svojih vjernika. Važno je napomenuti da su svi sveštenici, uključujući i episkopa Valeha - Meksikanci.

Mitropolit Jona kaže da, za razliku od pravoslavlja, Katolička crkva gubi uticaj u Latinskoj Americi zbog njenog tijesnog odnosa sa višim društvenim klasama.

- Značajan dio siromašnih slojeva, koji čini većinu stanovništva regiona, razočaran u katoličke sveštenike, pristupa protestantima, mormonima i drugim crkvama -  objasnio je poglavar Američke pravoslavne crkve.

U prilog tome je i slučaj nekadašnjeg katoličkog sveštenika mitropolita Andresa iz Reda svetog Vasilija u Gvatemali. On je vremenom uvidio da su u središtu pažnje Katoličke crkve samo bogati slojevi društva, a da su siromašni i oni kojima treba pomoć gotovo zaboravljeni. Zbog toga je devedesetih godina napustio Katoličku crkvu, jer je želio da pomaže unesrećenima.

Prema riječima mitropolita Jone, zajednica Andresovih vjernika prema kanonima se još ne može nazvati potpuno pravoslavnom, ali vremenom će naučiti sve o pravoslavnoj vjeri i biti u potpunom duhovnom jedinstvu Pravoslavne crkve.

Pored Gvatemale, mitropolit Andres osnovao je parohije u Los Anđelesu, San Francisku i u drugim gradovima u koje su emigrirali njegovi sunarodnici.

Govoreći o pravoslavnim Indijancima u Americi, mitropolit Jona je saopštio da će se uskoro na Aljasci održati kongres pravoslavnih američkih Indijanaca, čijom organizacijom će se pozabaviti protojerej Majkl Oleksa, antropolog po struci.

Inače, Pravoslavna crkva u Americi je sastavni dio ruskog pravoslavlja. Sve je počelo davne 1794. godine, kada su monasi iz manastira Valam, po direktivi Svetog sinoda Ruske pravoslavne crkve, osnovali misiju na ostrvu Kodijak (Aljaska). Nešto kasnije, 1840. godine, Sinod je osnovao eparhiju koja je obuhvatala Kamčatku, te Aleutska i Kurilska ostrva. Na njenom čelu bio je Inoćentije, kasniji mitropolit moskovski, koga su zbog njegove predanosti približavanja pravoslavlja lokalnom stanovništvu zvali "apostolom Amerike i Sibira".

Među značajne pravoslavne misionare ubraja se i Jovan Venijaminov, koji je na aluetski jezik preveo "Put u Carstvo nebesko".

Prvi pravoslavni hram u Americi sazidan je u Fort Rosu (Kalifornija). Grci su svoju prvu crkvu u SAD osnovali 1867, a Srbi su prvi hram sagradili 1894. godine u Džeksonu.

Moskovska patrijaršija je 1970. godine priznala autokefalnost Američkoj pravoslavnoj crkvi. 

Danas Pravoslavna crkva u Americi ima više od 700 parohija i milion vjernika.

Gvatemala

- Kada je riječ o Gvatemalcima koji žele da pređu u pravoslavlje, i ako uzmemo u obzir predstavnike starosjedilaca iz drugih zemalja Latinske Amerike, onda Indijanci mogu biti glavni etnos u Američkoj pravoslavnoj crkvi. Ja bih lično veoma bio srećan zbog toga - izjavio je mitropolit Jona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana