Poslije sastanaka, operacija i ispita na utakmicu

Milka Milunović
Poslije sastanaka, operacija i ispita na utakmicu

Aktivnosti javnih ličnosti u Republici Srpskoj i njihova dostignuća u struci manje-više poznati su svima. Tako smo navikli da viđamo političare na sjednicama, ljekare u ambulantama, profesore za katedrama, ali o njihovim aktivnostima koje sprovode iz ličnog zadovoljstva, kao i činjenici da su mnogi od njih kroz svoj hobi ne samo proširili znanja, nego i osvajali nagrade u oblastima koje su daleko od njihovog zanimanja, malo se zna.

Neuobičajeni prizori u Republici Srpskoj za mnoge su kada vide premijera da ubacuje loptu u koš, vladiku na fudbalskom terenu, ljekara koji strastveno skuplja umjetničke slike ili univerzitetskog profesora kako njeguje biljke.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik otkriva za "Glas Srpske" da je još dok je bio mlad, sanjario da postane profesionalni košarkaš. I dan-danas vjeruje da je to posao koji bi rado radio, da ga život nije usmjerio u političke vode.

- Košarku sam zavolio rano i za košarkaškom loptom počeo sam da jurim kao stariji osnovac. Godinama sam aktivno igrao košarku u Aleksandrovcu, iz kojeg je izrasla "Igokea", sada jedna od najboljih ekipa u BiH - kaže Dodik.

Dodaje da voli i druge sportove, ali košarka je bila i ostala ljubav broj jedan.

- Obožavam košarku i mislim da je za mlade ljude ovo jedan od najljepših sportova - rekao je Dodik.

Rado se prisjeća vremena kada je zajedno sa svojom ekipom u Aleksandrovcu išao na basket.

- Ma volim ja i sada zaigrati košarku, ali, nažalost, nemam mnogo vremena za to i svakodnevne obaveze i posao mi ne dozvoljavaju da igram svaki put kad to poželim. Em, imam obaveza preko glave, em za košarku treba vremena. Mladim ljudima bih poručio da je za košarku, osim talenta i umijeća, potrebna i hrabrost, ali i odgovornost. Kako prema sebi, tako i prema svima ostalima - istakao je Dodik.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije voli da igra fudbal.

- Fudbal je vladiki Grigoriju razonoda, hobi, zanimacija, sport koji voli i rado igra sa monasima - rekao je "Glasu Srpske" sekretar Eparhije Zdravko Jeftić.

Dodao je da vladika Grigorije nikad nije krio da voli fudbal,

jer smatra da je čovjek biće igre i da se u igri najlakše otkriva. Fudbal, smatra vladika hercegovački, ima posebne draži, kako za obične smrtnike, tako i za duhovnike.

U jednoj od svojih kolumni objavljenoj u "Glasu Srpske" vladika Grigorije je zapisao da "što smo stariji sve se manje igramo i da je to pogrešno. Treba shvatiti da igra nije način da 'ubijemo vrijeme', već prostor našeg stvaralaštva u kome sazrijevamo kao ličnosti".

U plejadi kolekcionara i velikih poklonika umjetnosti pojavljuju se i ljekari. Najinteresantnije i najvrednije kolekcije slika imaju dr Goran Talić, što je potvrdila njegova nedavno otvorena "LTG" galerija, i dr Milan Arbutina, koji je Odjeljenje neurologije banjolučkog Kliničkog centra, na čijem je čelu, ukrasio mnogobrojnim umjetničkim djelima.

- Više od 30 godina njegujem ljubav prema slikarstvu i zahvaljujući tome upoznao sam mnogo umjetnika, sa nekima postao i prijatelj. U svojoj privatnoj zbirci imam više od 50 slika, ali sebe ne smatram kolekcionarom. To je za moju dušu. Uživam posmatrajući slike i to mi najbolje ispunjava slobodno vrijeme - istakao je Arbutina.

Dodaje da je nedavno bio na izložbi u Belgiji, gdje se oduševio slikama Salvadora Dalija. Sa radošću je otišao i u Beograd na izložbu djela Ilije Bosilja, ali voli da posjeti izložbe Muzeja savremene umjetnosti i drugih izložbenih prostora.

Govoreći o svom hobiju, u šali kaže da ljekari ne odlutaju uvijek u politiku, kao što mnogi misle, nego poneki zavole i umjetnost.

- Koristim svaku priliku da na putovanjima širom svijeta posjetim muzeje i galerije. Ostajao sam bez daha pred djelima velikih majstora akvarela i ulja na platnu u galerijama širom svijeta - istakao je Arbutina.

Zidove Odjeljenja za neurologiju, u kojem je Arbutina načelnik, ukrašavaju slike poznatih umjetnika: Olje Ivanjicki, Mihaila Rakite, a posebno ga nadahnjuju djela Milića od Mačve, Mila Milunovića, Vermera, Dalija i drugih vrsnih umjetnika.

Poznati bankar u Republici Srpskoj Ranko Labović, svoje slobodno vrijeme nerijetko provodi sa pticama.

- Žao mi je što imam malo vremena za svoj hobi - kaže Labović, u žurbi između dva sastanka, ne želeći da otkriva detalje o svojoj zanimaciji.

Ipak, uspjeli smo da saznamo neke detalje o Labovićevoj kolekciji ptica i njegovoj ljubavi prema ovim životinjama, koja traje od rane mladosti.

- Još dok je bio dječačić, Ranko je strastveno skupljao štiglice i kanarince. Ova ljubav nije se ugasila nikad. I sada u svojoj kolekciji ima na stotine malih ptica - priča Labovićev drugar iz djetinjstva.

Labović, kažu, voli male i nemoćne ptice u kavezu, ali koje su muzikalne i lijepo cvrkuću.

Ptice su u svakoj istorijskoj epohi bile simbol moći i obilježje kulture i tradicije.

Priča o pticama svoj smisao ima u Svetom pismu, gdje je sijač rasijao sjeme i tako pokazao put neznanju i propalom poslu za nevjerne i one koji zbog bahatosti zaboraviše svoj pravi put u životu.

Jedan od srećnika koji je uspio da rad i obaveze udjene u odabrane trenutke svojih ličnih želja je poznati kulturni radnik, profesor Milorad Buco Kenjalović.

Sa ponosom ističe da je cijeli život volio muziku, ali da je uvijek nalazio vremena za gajenje cvijeće, o čemu dovoljno govori činjenica da je njegovo dvorište dva puta ponijelo titulu najljepšeg.

- Volim cvijeće. Tu ljubav sam naslijedio od majke. Imam prekrasan vrt. Najviše me raduje i uživam kada predveče u svom vrtu posmatram i mirišem svoje opojno cvijeće, svih boja i mirisa - naveo je Kenjalović.

Napominje da podjednako voli sve vrste cvijeća, ali da ga najviše impresionira cvijeće pod nazivom "noćna frajla".

- Ne zove se slučajno tako, baš liči na cvijet koji voli noćni život, zabavu i ludi provod. Kad god pogledam u moju "frajlu" u vrtu, nekako mi milo u duši i smijem se - kaže Kenjalović.

Arhitekta Milena Davidović, supruga gradonačelnika Banje Luke Dragoljuba Davidovića, strastveni je fotograf i kaže da fotografiju voli još od rane mladosti. Ima pozamašnu zbirku fotografija koje je sama napravila, ali i fotografija koje je tokom života skupljala.

- Volim fotografiju i kažu da imam oštro oko za to. Ima to veze sa poslom kojim se bavim, tako da je moj hobi na neki način povezan sa svakodnevnim obavezama - kaže Davidovićeva.

Ni advokati nisu imuni na umjetnost, pa neki od njih vole da slikaju i skupljaju ploče. Predsjednik Advokatske komore RS Jovan Čizmović kaže da je strastveni kolekcionar ploča Frenka Sinatre, Bočelija, Pavarotija i ostalih klasika... Ljubitelj je i sporta, pa u rijetkim slobodnim trenucima trenira karate. Kaže da nije posebno talentovan za slikarstvo, ali da mu slikanje odmara i krijepi dušu.

Uprkos brojnim obavezama, naši sagovornici ipak uspijevaju da nađu vremena za svoje zanimacije, bile one sportske, umjetničke ili neke druge, a koliko je još neostvarenih želja, to su ipak ostavili za sebe. To je nešto sasvim lično.

Pozorište

Portir u Narodnom pozorištu Republike Srpske Simo Maljenović otkrio nam je da predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i njegova supruga Dijana ne propuštaju nijednu premijeru u ovoj pozorišnoj kući.

- Oni dolaze redovno. Redovan gost u pozorištu je predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić. U pozorište dolazi i potpredsjednica Narodne skupštine RS Nada Tešanović - kaže Maljenović.

Plemstvo

Poznata je stvar da su slike i umjetnici uvijek imali svoju vrijednost i da su ljudi koji su imali novac i moć ulagali velike pare u kupovinu slika. U prošlom vijeku, osiromašeno plemstvo je zahvaljujući platnima Rembranta, Goje, Leonarda da Vinčija, Van Goga i drugih velikih majstora, uspjelo da zadrži sjaj i glamur. Slike su bile i u središtu velikih ratnih dešavanja, pa je čuveni lovac na naciste Simon Vizental naciste i zločince otkrivao i po basnoslovno vrijednim slikama koje su oteli bogatim Jevrejima koje su pobili u koncentracionim logorima. Frojd je volio da posmatra ljude kroz njihovu ljubav prema slikama i da tako otkriva seksualne probleme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana