Porodica okupljena za trpezom ljubavi

D. Keleč, V. Kulaga
Porodica okupljena za trpezom ljubavi

Među pravoslavnim narodom Božić se, kao i praznici koji se vežu za njega, najsvečanije proslavljaju i obiluju lijepim običajima, koji vrijeme od nekoliko sedmica oko Božića čine najljepšim i najsvečanijim periodom u cijeloj kalendarskoj godini.

Upravo je Božić, koji se slavi 7. januara, najradosniji hrišćanski praznik koji simbolizuje uspomenu na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, Spasitelja svijeta. Činjenica da je Božić praznik rađanja novog života, praznik djece i djetinjstva, praznik očinstva i materinstva, ukrašen je kod Srba najljepšim vjerskim običajima i obredima. Svi oni imaju jedan osnovni smisao i svode se na jedan cilj: Umoliti Boga da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina. Sve je to izraženo u kratkoj narodnoj zdravici i molitvi o Božiću: "Daj, Bože, zdravlja i veselja u ovom domu, neka nam se rađaju zdrava dječica, neka nam rađa žito i lozica, neka nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru!"

Važan smisao Badnje večeri, kao praznika koji je posvećen porodici, bilo je okupljanje sve čeljadi oko posne trpeze. Osim toga, interesantno je da je za večeru pripreman neparan broj posnih jela, što, kako se vjerovalo, ima veze sa kultom predaka. Trpeza se spuštala na pod jer se smatralo da će tako biti najbliža dušama pokojnika. Zato je večera proticala u miru i tišini, a ako je ko i bio zavađen, Badnjeg dana se morao obavezno izmiriti. 

Posna večera na Badnji dan 

Za Badnju večeru od jela na stolu, pored hljeba i soli, treba da se nađe i riba pržena na ulju, kiseli kupus, med, vino i prebranac, jer je ovo posljednja posna večera u okviru božićnog posta.

Svaki dio ove praznične posne trpeze ima svoju simboliku. Badnjačka pogača simboliše samog Gospoda Isusa Hrista ("Ja sam hleb živ, koji siđe sa neba; koji jede od ovog hleba živjeće va vijek; i hleb koji ću ja dati za život svijeta" - Jovan 6,51). Riba, kao i hljeb, simboliše Gospoda Isusa Hrista, jer na grčkom jeziku, preko koga su naši preci primili hrišćanstvo, riba je IHTIS, a to je skup inicijala Isusa Hrista. So simbolizuje silu božansku, koja čuva tijelo Božje, kao što so čuva hljeb i ribu od plijesni i truleži. Vino simbolično predstavlja krv Spasiteljevu kojom je on na Golgoti dao otkup Bogu za grijehe ljudske, dok med simbolizuje sladost vječnog života.

Na sto se postavlja božićna svijeća i sito ili tepsija u koju domaćica stavlja četiri velike rumene jabuke, žito, kukuruz, novac, suve šljive i orahe. Sve to simbolično predstavlja želju za berićetom i dobrim životom u kući. Pred ovakvom večerom, domaćin se prekrsti, zapali svijeću, okadi trpezu, pročita molitvu Gospodnju, razlomi kolač i svu čeljad ponudi večerom, pri čemu se uz čaše vina dižu zdravice. 

Božićna trpeza mora da bude obilna

Prema narodnom vjerovanju božićna trpeza mora da obiluje raznovrsnim jelima za koje je zadužena domaćica kuće. U rano božićno jutro, dok je domaćin u šumi i siječe badnjak, domaćica mijesi badnjački kolač, pogaču bez kvasca, poznatu kao česnica, koja se lomi, a ne siječe. U nju se stavlja metalni novčić, odozgo se bode grančicom badnjaka i ta česnica ima ulogu slavskog kolača na Božić. Kada česnica bude pečena, iznosi se na sto gdje su već postavljena ostala božićna jela. Česnica se lomi na onoliko dijelova koliko ima ukućana.

Onaj ko dobije dio česnice u kojoj je novčić, po narodnom vjerovanju, biće srećan cijele godine. Kada se završi lomljenje česnice, ukućani jedni drugima čestitaju praznik i sjedaju za trpezu.

Božićni ručak je prvi mrsni objed poslije dugog posta i uvijek je bogat i raznovrstan, ali ga obilježavaju dva neizostavna elementa: česnica i pečenica. Božićna trpeza, po narodnom shvatanju, morala je biti puna i obilna. Pečenicu siječe domaćin, lomeći prvo lijevu plećku, glavu i lijevi dio rebara. Pored svega ovoga, za proslavu rođenja Hristovog, za božićnu trpezu sprema se sarma, supa kao i raznorazne salate od kojih je najzastupljenija ruska. Tu su i nezaobilazne poslastice poput kolača i torti. Pije se najčešće crno vino i domaća rakija. Na božićnom stolu neizostavna je božićna svijeća.

Tradicionalna božićna jela 

Česnica
   

Sastojci: kilogram bijelog brašna, jedna kašika ulja, pola kvasca rastopljenog u mlakoj vodi i malo soli.

Priprema: Mlaku vodu sipati u posudu u kojoj je brašno, dodati so, rastopljenu mast i prašak za pecivo. Zamijesiti tijesto i ostaviti da stoji. Oblikovati česnicu kao pogaču, u nju staviti novčić i ukrasiti je po želji. Česnicu peći najprije na jakoj, pa na slabijoj vatri dok ne porumeni. Kada je pečena, uviti je u krpu da malo odstoji i dok je još topla iznijeti je na trpezu. 

Sarma

Sastojci: 350 grama riže, pola kilograma mljevenog mesa, jedna kašičica ljute paprike, kiseli kupus, lovorov list, dva decilitra ulja, biber u zrnu, dvije glavice crnog luka, mljeveni biber, kašika brašna, so

Priprema: Odvojiti listove veće glavice kupusa, oprati ih i pripremiti za sarmu. U šerpi zagrijati jedan decilitar ulja i propržiti sitno isjeckan crni luk, tako da porumeni. Zatim dodati dopola skuvanu rižu, posoliti i pobiberiti po ukusu. Sve dobro izmiješati, pa po jednu kašiku ovog fila stavljati na svaki list kupusa, motati sarme, složiti ih u šerpu i preliti sarmu i ostaviti da se krčka na vatri. 

Pečenica

Priprema: Da bi pečenica bila što bolja i ukusnija, svinjetinu treba dobro posoliti i ostaviti da stoji dva do tri sata prije pečenja. S vremena na vrijeme treba je okrenuti, poslije toga odstraniti suvišnu so i tek onda peći. Meso će tako izgledati ljepše i imaće rumenu koricu ako ga prije i jednom u toku spremanja premažete crnim vinom. U pleh za pečenje stavite rešetku tako da meso neposredno ne leži u masnoći, jer će tako para dopirati sa svih strana i učiniće da meso omekša i ostane izuzetno sočno. 

Ruska salata

Sastojci: 250 grama šunke, 250 grama graška, 250 grama šargarepe, jedan veći krompir, četiri jajeta, 250 do 400 grama kiselih krastavaca, majoneza, senf

Priprema: Ruska salata je salata koja se najčešće nalazi na božićnoj trpezi, a lako se priprema. Krompir i jaja skuvati, a zatim isjeći na kockice kao i šunku, šargarepu i kisele krastavce. Sve zajedno povezati majonezom i senfom i ostaviti da se dobro ohladi prije upotrebe. 

Božićna cicvara

Sastojci: kukuruzno brašno, slani (stariji) kajmak, maslac ili mast, so po potrebi

Priprema: Staviti vodu, kajmak, so i maslac da prokuva. Kad voda prokuva dodati kukuruzno brašno, smanjiti temperaturu i krčkati na laganoj vatri. Cicvara treba da je mekša i rjeđa od pure. 

Poslastice za božićnu trpezu 

Boemska torta

Sastojci:

Prvi fil: 500 mililitara mlijeka, 250 grama šećera, šest žumanaca, jedna kesica vanilin šećera, dvije kašike brašna. Drugi fil: šest žumanaca, 250 grama šećera, 40 grama čokolade, 200 g putera.

Biskvit: deset bjelanaca, 260 grama šećera, 15 grama kakaa, 250 grama mljevenih lješnika. Glazura: 200 grama čokolade, 100 grama šećera, 75 mililitara vode, 50 grama maslaca

Način pripreme:

Biskvit: Napraviti čvrst snijeg od deset bjelanaca, dodati 260 grama šećera, miješati da se dobije gusta masa u koju dodati 15 grama kakaoa i 250 grama mljevenih lješnika. Masu ispeći u tri dijela u zamašćenom plehu i posutom brašnom.

Prvi fil: Oko pola litra mlijeka, 250 grama šećera, 6 žumanaca, jedna kesica vanilin šećera i dvije kašike brašna miješati na vatri dok postane gusto. Drugi fil:
šest žumanaca, 250 grama šećera, 40 grama čokolade kuvati na pari miješajući dok postane gusta masa. Ohladiti ga i dodati 200 grama umućenog putera.

Prvi list biskvita mazati prvim filom, na njega drugi fil, pa poklopiti drugim biskvitom. To ponoviti, ali treći list biskvita preliti glazurom od čokolade. 

Princes krofne

Za koru: čaša vode i pola čaše ulja se stavi u sud da provri. U to se sipa čaša brašna, dobro se izmiješa i sipa se jedno po jedno četiri jajeta. Vade se male puslice, stavljaju u podmazan pleh i peku oko 20 minuta.

Za fil: litar mlijeka, šest do sedam kašika šećera, četiri jajeta, osam kašika brašna, malo margarina, dva vanilin šećera

Priprema: Ovo se skuva i filuju se krofne koje se prethodno presijeku na polovine. Po želji se može dodati i šlag preko fila. 

Rafaelo kuglice

Sastojci: 400 grama mlijeka u prahu, 400 grama kokosovog brašna, 300 grama šećera, 250 grama margarina, vanilin šećer, 150 mililitara vode, 100 grama pečenih lješnika, 60 grama petit keksa

Priprema: Vodu, šećer i vanilin šećer prokuvati, skloniti sa šporeta i postepeno dodavati mlijeko u prahu, polovinu kokosovog brašna i na kraju mljeveni keks. Dobijenu masu ostaviti da se malo ohladi, a zatim dodati margarin, sve dobro umijesiti i ostaviti da se ohladi. Praviti kuglice tako da u sredinu svake staviti po jedan prepečen i očišćen lješnik ili po izboru prepečen badem. Rafaelo kuglice uvaljati u kokos i stavljati u papirne korpice. 

Rolat od banane

Sastojci: šest banana, šest žumanaca, šest kašika šećera, dvije kašike ulja, tri kašike kokosa

Za fil: tri cijela jajeta, deset kašika šećera, dvije štangle čokolade, vanilin šećer, 200 grama margarina, četiri banane, dvije kesice šlaga

Priprema: Za tijesto umutiti bjelanca sa šećerom i dodati žumanca, dvije kašike ulja, kakao i brašno. Tijesto ispeći, izručiti iz tepsije i zaviti kao rolat, ohladiti i filovati. Za fil umutiti jaja sa šećerom i skuvati na pari, dodati omekšanu čokoladu, vanilin šećer i u ohlađenu masu dodati pjenasto umućen margarin. Oljuštene banane preliti sokom od limuna. Rolat premazati filom, na fil u koloni složiti po dvije banane. Uviti rolat i premazati sa dvije kesice šlaga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana