Porodica Grubiša iz opštine Rudo njeguje neobičan hobi: Zaleđena istorija grada u fioci FOTO

Radoje Tasić
Porodica Grubiša iz opštine Rudo njeguje neobičan hobi: Zaleđena istorija grada u fioci FOTO

Rudo - Tri generacije porodice Grubiša iz Rudog decenijama marljivo sakupljaju stare fotografije ovog gradića na rijeci Lim.

Ova porodica, kako kažu njihovi sugrađani, ima svoj grad u fioci, a njihove fotografije su istinsko svjedočanstvo o nastanku, razvoju, usponima i padovima Rudog.

Danka Grubiša pokazuje na hiljade starih fotografija različitih formata i o svakoj od njih ima svoju priču, ispisanu na poleđini sa datumom, imenom fotografa ili zabilješkom kad je i gdje nađena ili kupljena. U bogatoj zbirci se nalaze prve fotografije nastale na ovim prostorima dolaskom austrougarskih vlasti.

- Austrougarski fotografi su snimali građevine koje je vlast podizala, kao što su pruge, putevi, mostovi, ulice i vodovod, a tu su i kasarne, žandarmerijske stanice, škole i vjerski objekti - govori Grubiša.

Posebno mjesto u kolekciji zauzimaju spomenici koje su poslije  buna i ratova gradili pobjednici, a njihovi nasljednici uglavnom rušili i na njihovim mjestima dizali "svoja" obilježja.

- Evo, ovdje je bio spomenik srpskim vojnicima koji je srušen i na tom mjestu je sagrađen spomenik Prvoj proleterskoj brigadi. Rijetki su spomenici koji su sačuvani, ali ih ima - pokazuje Grubiša.

Izuzetno su vrijedne i fotografije izgradnje uskotračne pruge na Limu 1906. godine, gdje se nalazila okretnica za lokomotive parnjače.

Tu su i fotografije zgrade Željezničke stanice na Uvcu koja je bila izgrađena po projektu iste takve u Beču, samo manjih dimenzija, da bi se susjednoj Srbiji pokazala moć austrougarske države. Fotoaparatima su ovjekovječene i terezine, lokomotive parnjače i željezničari koji su se fotografisali pored jedne od njih koja je iskliznula iz šina. Zbirku krase i aktivnosti Srpskog sokolskog društva "Soko". Danki su ipak najdraže porodične fotografije na kojima je prikazana i narodna nošnja tog vremena, običaji i predmeti koji su se koristili u domaćinstvu.

Grubiše se nadaju da će Rudo nekad imati svoj muzej u kojem će biti izložene i njihove fotografije. Za sada se za njih interesuju mnoge institucije i pojedinci, ali ih oni ljubomorno čuvaju.

Željeznička stanica Uvac 1906

Staro Rudo

Most na Limu

Lokomotiva iskliznula sa šina

Žene između dva rata

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana