Policijom i buldožerima na goloruke stanare naselja Rečnik

Njujork tajms
Policijom i buldožerima na goloruke stanare naselja Rečnik

Buldožeri su došli pod okriljem noći, "ojačani" policijskim odredom za posebna dejstva i to pod punom spremom. Njihov zadatak bio je jasan: porušiti trošne kućice malog moskovskog naselja Rečnik i to na zahtjev gradonačelnika. Nije bilo milosti za stanovnike naselja, koji su se u sitne sate našli na ulici, na hladnoću ispod nula stepeni.

Gradonačelnik Jurij Lužkov tvrdi da su živjeli na zemlji koja im ne pripada. Međutim, kako je u protekle dvije sedmice rušen dom za domom - neki su bili kao udžerice, neki malo bolje sagrađeni - to je izazvalo neočekivano oštar revolt, što je jednog od najmoćnijih ruskih političara ostavilo bez daha. Političari, aktivisti za ljudska prava, mediji, pa čak i neke nacionalističke i anarhističke grupe stali su u odbranu moskovskog kvarta. Legalna gradnja ili ne, rušenje kuća prevršilo je mjeru, kažu kritičari.

- Način rješavanja ovog pitanja je potpuno neprihvatljiv - kaže Vladimir Lukin, ombudsman za ljudska prava koga je imenovala ruska vlada. On je pozvao državnog tužioca da ispita slučaj i istraži, kako je rekao, "užasno kršenje ruskog zakona".

Prije nekoliko dana stanari kvarta i njihove pristalice blokirali su ulaz u Rečnik i tako spriječili nastavak rušenja kuća i stanova.

Do sada je sa zemljom sravnjeno više od deset domova, a moskovski zvaničnici izjavili su za ruske agencije da će se akcija, uprkos svemu, nastaviti.

Sergej Mironov, predsjedavajući Gornjeg doma ruskog parlamenta, rekao je da je Moskva samu sebe diskreditovala:

- Veoma sam uznemiren činjenicom da su gradske vlasti Moskve jednostavno odlučile da izbace te ljude na ulicu, uprkos hladnoći i temperaturi od -20 stepeni Celzijusa - napisao je Mironov na svom blogu.

Čak su i televizijske stanice pod kontrolom vlasti, koje većinu vlastitog programa troše na pokrivanje događaja u vezi sa prvim ljudima "establišmenta", objavile priloge o nesrećnim stanovnicima kvarta, koji su tupog pogleda ili suznih očiju posmatrali kako buldožeri ruše kuće u kojima su doskora.

Nekada je Rečnik bio ljupki kvart od oko 200 porodičnih kuća, čije su prozore vremenom počele da zaklanjaju stambene zgrade. A sada, postao je poprište dugogodišnje pravne bitke između vlasti i vlasnika kuća, a sve zbog protivrječnih ruskih zakona o posjedovanju.

Sovjetska vlada je još pedesetih godina prošlog vijeka to zemljište na obalama rijeke Moskve namijenila za izgradnju stambenog naselja. Stanovnici kvarta tvrde da im tapije na zemljište izdate u tom periodu, koje su mnogi ili kupili ili naslijedili od bivših vlasnika, daju pravo na vlasništvo nad tom zemljom i kućama koje su tu sagrađene. Međutim, gradske vlasti tvrde da su tapije nevažeće i da ne podrazumijevaju izgradnju velikih kuća ili trošnih kućica koje su iznikle na tim parcelama.

Gradonačelnik Lužkov, koji u 18 godina stolovanja Moskvom nije dozvoljavao bilo kakvo suprotstavljanje vlastitom autoritetu, ostao je pri svojoj odluci. U intervjuu objavljenom u listu "Moskovski komsomolac", stanovnike kvarta nazvao je uljezima koji su zauzeli zemljište predviđeno za park:

- Te kolibe sagrađene su u ekološki zaštićenoj zoni. Grad je godinama upozoravao da je izgradnja na tom području protivzakonita - rekao je Lužkov.

Da bi pokazao odlučnost, obećao je da će idući put poslati buldožere na susjedni blok, u kojem se gradi nekoliko vila, u kojima žive ministri.

Oponenti optužuju gradonačelnika, čija je žena stekla milijardersko bogatstvo trgujući nekretninama, da pomoću primjene kontroverznih zakona želi da prigrabi prvoklasno zemljište i da ga zatim preproda privatnim licima. Prije samo godinu, u jednom od obližnjih kvartova srušeno je nekoliko kuća sa sličnim pravnim statusom.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, koji ima ovlašćenja da smijeni Lužkova, za sada se nije oglašavao, kao ni premijer Vladimir Putin, koji je Lužkova i postavio za gradonačelnika. Poslije dugogodišnjih prijetnji i pravnih zavrzlama, policajci pod punom spremnom 21. januara u tri ujutro upali su u naselje i priveli građane koji su svojim automobilima pokušali da spriječe prolazak ekipa za rušenje.

Buldožeri su nastavili rušenje kuća. Nekoliko starijih stanovnika je hospitalizovano zbog bolova u grudima, a neki su prijavili da su ih policajci tukli pendrecima.

Specijalci

- Zvali smo policiju da pitamo zašto su poslali specijalce na nas. Rekli su nam da izvode specijalnu operaciju, kao da smo teroristi u Dagestanu - kaže Konstantin Štojko, jedan od stanovnika naselja.

preveo: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana