Policija uhapsi bandite, sudije ih puste

Dojče vele
Policija uhapsi bandite, sudije ih puste

U Bugarskoj je ponovo došlo do nesuglasica između vlade i pravosuđa. U vladinom taboru tvrde da su sudije korumpirane. Sudije, ali ne samo oni, uzvraćaju da vlada pokušava uspostavljanjem posebnih sudova da naruši načelo podjele vlasti.

Policija je nedavno objavila da je bio planiran atentat i na bugarskog premijera Bojka Borisova. Ali, jedan sud u Sofiji je osumnjičene brzo pustio. Nema dovoljno jakih dokaza da se i dalje drže u istražnom zatvoru, saopštile su tri sudije.

Ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov je ljutito komentarisao tu odluku rekavši da je to neodgovorno.

U Bugarskoj, koja je 2007. postala punopravna članica Evropske unije, počeo je novi sukob izvršne i pravosudne vlasti.

Budući da Brisel stalno zahtijeva brze uspjehe u borbi protiv kriminala bugarska vlada koja je izabrana prije godinu nastoji spektakularnim racijama da pridobije povjerenje kod kuće i u inostranstvu. Kao i obično takve akcije imaju upečatljive nazive, koji dobro prolaze u medijima, na primjer "Sve bode" ili "Ubice".

U ovoj posljednjoj raciji uhapšeni su nalogodavci ubistva preduzetnika i političara Jurija Galeva koji su odgovorni za još neka već izvršena ili planirana ubistva. Tako bar tvrdi premijer Borisov, koji je i sam potencijalna žrtva. I on je napao sudije zamjerivši im da sarađuju sa kriminalcima:

- Već prije desetak dana sam doznao da postoji sklonost bojkotu sudskog procesa. Da li je to tačno ili ne, to prepuštam savjesti sudija.

Borisov, koji je do prije nekoliko godina i sam bio šef policije, već je jednom krilaticom iznio svoje mišljenje o navodno korumpiranom sudstvu:

- Mi uhapsimo bandite, a sudije ih puste.

Sad u ulozi premijera, u to nastoji da ubijedi birače i Evropsku uniju. Većini Bugara se ta poruka sviđa, jer većina vjeruje da su sudije stvarno korumpirane. Kritički nastrojeni analitičari, naprotiv, tvrde da je cilj sve jačeg policijskog nasilja u Bugarskoj, spektakularnih racija i optužbi protiv sudstva skretanje pažnje sa vladinih neuspjeha na drugim područjima.

Tako misli i portparol bugarske Sudske komore Neli Kuckova:

- Ni njima nije lako. Najprije glasno objave uspjehe, a onda tri male žene-sudije utvrde da su dokazi preslabi. U raciji pod nazivom "Ubice" uhapšeno je 20 osoba. Petnaest je policija već pustila. Zašto se oko toga niko nije uzbuđivao?

Posebni sudovi, policijsko nasilje, politički pritisak na pravosuđe, optužbe za korupciju - sve to kod građana stvara nesigurnost i šteti ugledu zemlje u inostranstvu. Zato predsjednik bugarskog Vrhovnog suda Lazar Gruev nastoji da smanji napetost:

- Bugarski građani i naši strani partneri mogu da budu mirni. Bugarski sudovi će i ubuduće odlučivati samo po zakonu, na osnovu dokaza.

Na kraju krajeva ostaje konstatacija da, tri i po godine poslije ulaska u Evropsku uniju, Bugarska jeste demokratska, ali ne i pravna država u evropskom smislu.

Javna tajna

Da bugarsko pravosuđe nije čisto od korupcije, to potvrđuju i njegovi predstavnici. Ali, javna je tajna da Vlada u posljednje vrijeme svjesno teži sukobu sa pravosuđem kako bi progurala svoj plan o stvaranju jednog posebnog suda.

Priredio: Milenko Kindl


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana