Pola milijarde debelih

Glas
Pola milijarde debelih

VAŠINGTON - U svijetu ima najmanje pola milijarde odraslih koji imaju prekomjernu tjelesnu težinu, a više od 700 miliona ljudi se smatra da su gojazni, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), prenosi Beta.

- U svijetu je zapaženo povećanje upotrebe visokokalorične hrane, kao i globalno pomanjkanje vježbanja. Izgubiti težinu nije tako jednostavno kao i dobiti je - navodi SZO, a prenosi “Glas Amerike”.

Organizacija je navela da dobijanje prekomjernih kilograma postaje globalni problem i za odrasle i za djecu, dodajući da najmanje 20 miliona djece mlađe od pet godina takođe ima prekomjernu težinu.

U studiji koju je objavio SZO, naučnici su pratili 1.600 pacijenata koji su imali prekomjernu težinu. U istraživanju je korišćen dnevnik hrane kao pomoć ljudima tokom perioda dužeg od 30 mjeseci.

Naučnik Viktor Stivens rekao je da je studija ustanovila da su oni koji su zapisivali sve što su pojeli izgubili dvostruko više od onih koji nisu vodili evidenciju.

- Upitali bismo učesnike šta im se nije dopalo. Oni bi rekli: nije nam se dopalo da vodimo evidenciju hrane. Onda šta vam je najviše pomoglo? Odgovarali su da je to evidentiranje hrane - rekao je Stivens.

Prema njegovim riječima, ispitanici su postali mnogo svjesniji rizika od hrane koja im nije potrebna.

Učesnici studije stariji od 25 godina uzimali su lijekove za smanjenje nivoa holesterola i krvnog pritiska. Jeli su oko tri obroka voća i povrća dnevno i provodili gotovo dva sata u umjerenoj ili jačoj fizičkoj aktivnosti svake sedmice.

Dnevnik

Istraživači su istakli da su učesnici, vodeći dnevnik o ishrani i uz više vježbanja, bili u stanju da promijene ponašanje i izgube težinu mnogo lakše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana