Po mladu na drugi kraj zemlje

PRIREDIO: Milenko Kindl
Po mladu na drugi kraj zemlje

Monu i Sandip sjede ispred kuće i kartaju da im prođe vrijeme. Njih dvojica imaju isti, ozbiljan problem. Još su uvijek neženje, a slabi su izgledi da će se uskoro oženiti. Jer u njihovom selu Pehavaru u sjevernom dijelu Indije ima puno više muškaraca nego žena.

- Mnogi mladići su neoženjeni - objašnjava Monu.

Selo Pehavar se nalazi u indijskoj saveznoj državi Harjani, a tamo je veoma primjetan višak muškaraca. Prema najnovijem popisu stanovništva, u Harjani na 1.000 dječaka dolazi tek 830 djevojčica.

- Istina je da se puno žena odlučuje na pobačaj ako nose žensko dijete. Većina želi da dobije sina. To nije slučaj samo u našem selu, naravno da je takav način razmišljanja prilično sporan - priča Sandip.

Nekoliko kuća dalje živi poljoprivrednik Išvar Šarma. On je za dvojicu svojih odraslih sinova dugo tražio žene. U okolini nije mogao da ih pronađe. Zato je preko poznanika "nabavio" i iz jedne druge udaljene indijske pokrajine u svoje selo doveo dvije djevojke.

- Oduvijek sam se bojao da moji sinovi ovdje neće naći djevojke. Na sreću, nekoliko sam godina živio i radio u drugim dijelovima Indije, pa sam preko kontakata koje sam tada stvorio uspio da pronađem svoje dvije današnje snahe - objašnjava Šarma.

Njegovi sinovi su u međuvremenu i sami postali očevi. Mlađi je čak dobio i jednu djevojčicu. On zna da mnogi ne žele da dobiju kćerku, jer će za nju kad tad morati da skupljaju velike miraze. Za razliku od toga, sin može da preuzme roditeljsku kuću i dalje vodi domaćinstvo.

- Meni je bilo svejedno da li ću dobiti sina ili kćerku. U svakom sam slučaju, želio sam samo jedno dijete, jer se o jednom djetetu možete bolje brinuti nego o više njih. Ja sam sa svojom kćerkom srećan - priča Išvarov sin.

Dok su nekad djevojčice neposredno poslije rođenja često bivale ubijane, danas postoji drugo rješenje - ultrazvuk. Doduše, u Indiji je zabranjeno koristiti ultrazvuk za određivanje pola djeteta. Ali mnogi ljekari se ne drže tog pravila i nude ovakve usluge za 500 rupija. To je otprilike osam evra.

- Ljudi ranije nisu znali ni za ultrazvuk ni za abortus. Danas imaju te mogućnosti i koriste ih, iako je to kažnjivo. U gradovima je stopa pobačaja zbog ženske djece čak i viša nego na selu - objašnjava Sema Dahija iz Medicinskog istraživačkog instituta u Rotaku.

Za strukturu stanovništva u Indiji to ne znači ništa dobro. U mnogim pokrajinama muškarci neće moći da nađu žene za udaju.

S druge strane, možda ovaj manjak djevojaka dugoročno može da dovede do toga da indijski muškarci razmisle i malo promijene svoju sliku o ženama.

Loza

Mnogi indijski parovi na selu ali i u gradovima žele da imaju prije svega nekoga ko će nastaviti lozu, dakle dječaka, koji će nastaviti da nosi porodično ime.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana