Plaše se delfina, papira i leptirova

Marijana Miljić
Plaše se delfina, papira i leptirova

Većina nas ima neki oblik iracionalnih strahova, poput straha od vode, velikih visina, insekata… Ali, ako je taj strah toliko veliki da remeti svakodnevne životne aktivnosti, u pitanju je fobija - neuobičajeni i pretjerani strah od specifičnih stvari ili uobičajenih okolnosti koje su generalno bezbjedne.

Procjenjuje se da neku od fobija ima 11 odsto svjetskog stanovništva.

Panični strahovi i fobije nisu rezervisani samo za "obične" ljude, već od njih pate i mnoge poznate ličnosti, a neki od njih su, blago rečeno, veoma neobični.

Fobije

Napad panike je vrsta fobije koja je posljedica anksioznosti i, u novije vreme, naziva se još i socijalnom ili društvenom fobijom. Ujedno, ovo je i najčešća vrsta fobije koja pogađa svjetske zvijezde, među kojima su Šer, Nikol Kidman, Nikolas Kejdž, Džoni Dep, Bert Rejnolds i mnogi drugi.

Aranhofobija je strah od pauka, a od ove fobije pate teniser Andre Agasi, Džastin Timbrlejk, glumac Džoni Dep i glumica Vendi Ričard.

Strah od letenja je fobija koja ponekad toliko parališe da ljudi nikada ne polete avionom. Poznati koji imaju ovaj strah su, pored ostalih, i Dženifer Aniston, Džesika Alba, Kendra Vilkinson, Šer, Vupi Goldberg, Vitni Hjuston i Kolin Farel.

Klaustrofobija je strah od zatvorenog prostora, a ona opterećuje Paris Hilton i Umu Turman, dok, sa druge strane, agorafobija ili strah od otvorenog prostora pogađa Aretu Frenklin, Kim Bejsinger i Deril Hana.

Iako tokom nastupa djeluje neustrašivo i samouvjereno, Madona bi se najradije sakrila ispod ćebeta čim zagrmi. Naime, popularna pjevačica ima brontofobiju, pa za vrijeme oluje drhti poput djeteta.

Karmen Elektra, glumica koja se pojavljivala u jednoj od najpoznatijih "vodenih" serija ikada, "Baywatch", panično se plaši vode.

- Prestravljena sam svaki put kada se nalazim blizu vode. U pitanju su pravi napadi panike - otkrila je.

Strah od životinja

Među slavnima ima i onih koji se plaše životinja.  Kantri pjevač Lajla Loveta plaši se krava, a ništa manje nije čudna ni fobija slavnog supermodela Tajre Benks, koja u svojoj blizini ne može da podnese delfine.

Zvijezda "Sumrak sage" Robert Patinson drhti ispred konja, a njegov kolega, glumac Orlando Blum, plaši se svinja.

Jedan pogled na svinju dovoljan je da smrtno preplaši zvijezdu, a njegov strah sve više dobija na intenzitetu. Kada je jedna od ovih životinja dovedena radi potreba snimanja filma "Kraljevstvo nebesko", glumac je navodno istog trenutka pobjegao sa snimanja.

Skarlet Johanson ima panični strah od bubašvaba od kada se jedne noći probudila, a jedna joj je hodala po licu.

Nikol Kidman se plaši leptirova i to još od djetinjstva.

- Ima nečeg zaista jezivog u njima - tvrdi Nikol, koja doživi panični strah pri svakom susretu sa ovim malenim stvorenjima. Stručnjaci smatraju da je takvo stanje povezano sa strahom od moljaca poznatim kao moteofobija.

Stiven King, autor popularnih horor romana, otkrio je studentima na predavanju koje je održao na Univerzitetu Masačusets da se više od svega plaši paukova, zmija i tašte.

Glumica Kejti Holms je nedavno u javnosti priznala svoju pomalo čudnu fobiju. Naime, posjeduje snažnu anksioznost prema rakunima! Gostujući u emisiji "Tonight Show" kod Džeja Lenoa, Kejti je objasnila da je strašno izgledao njen susret sa ovom životinjom.

- Stajao je pravo ispred mene. Gledala sam u njega i on se nijednog trenutka nije uplašio. Izgledalo je kao da se sprema da me prebije! Od silnog straha ustala sam i bukvalno počela da lajem na njega, poslije čega je pobjegao! - ispričala je.

Glumac i muzičar Džastin Timbrlejk ima trostruku fobiju. On se panično plaši ajkula, zmija i paukova.

Najneobičniji strahovi

Među slavnima ima i onih koji imaju paničan strah od prilično neočekivanih stvari.

Glumica Pamela Anderson ima veliki strah od ogledala, a u pitanju je eisoptrifobija, zasnovana na sujevjernom strahu i konceptu da ogledalo odražava dušu.

Mlada glumica Kristina Riči boji se sobnih biljaka, a ovaj strah u nauci je poznat kao botanofobija.

- Najveći problem za mene predstavljaju zatvorene prostorije. Izbezumljuje me sama pomisao da se oko mene nalaze biljke. Ako bih još morala da ih dodirnem, mislim da bih zaista poludjela - objasnila je svoj strah Kristina.

Zvijezda "Transformersa" Megan Foks ima velikih problema kada treba da pročita scenario, jer pati od neuobičajene fobije od papira. Kada treba nešto da pročita, glumica kraj sebe drži činiju sa vodom, u koju umače prste poslije okretanja svake stranice.

Superstar Tom Kruz, koji važi za jednog od najseksepilnijih glumaca u Holivudu, panično se plaši da će izgubiti tu titulu kada počne da ćelavi. Glumac često stoji pred ogledalom provjeravajući da li mu se kosa prorijedila.

Bili Bob Tornton nikada neće boraviti u hotelu sa starinskim namještajem, jer ima fobiju od namještaja koji je proizveden prije pedesetih godina prošlog vijeka. Zvuči čudno, ali od istog poremećaja pati čak 250.000 Amerikanaca, a Bilijevi prijatelji su ubijeđeni da ga je neko pretukao stolicom u prošlom životu.

- To je zaista čudna fobija, koja me neprekidno prati - objašnjava glumac, dodajući da je upravo to razlog što nikada nije smio da odsjedne u starim londonskim hotelima.

Glumac Metju Mekonahi uspaniči se svaki put kada treba da uđe u tunel, a plaši se i kružnih vrata.

Rijaliti zvijezda Keli Ozborn ne podnosi da je neko dodiruje jer time "zagađuje njen lični prostor". Dovoljan je blagi dodir da počne da drhti i da joj se koža naježi. Keli je patila i od paničnog straha od zubara, ali je tu fobiju prevladala.

Iako se na filmskom platnu pojavljivao u ulozi klovna, Džoni Dep priznaje da ih se u stvarnom životu veoma plaši.

On nije jedini, jer se i muzičar Paf Dedi i glumac Danijel Redklif takođe plaše klovnova.

Blago rečeno je neobičan strah glumice Alekse Čang, koja se plaši maslina. Jedan nesrećan incident bio je dovoljan da kod Alekse probudi nevjerovatan strah od njih.

Ispričala je da je jednom prilikom ispijala viski sa maslinama dok se najednom "ta mješavina nije pretvorila u otrov".

- Bilo je strašno. Ne želim više nikada da vidim ta malena zelena čuda! - otkriva Aleksa.

Starleta Kejti Prajs, poznatija i kao Džordan, strahuje od odlaska na WC sama.

Ipak, najčudniji od svih je slavni fudbaler Dejvid Bekam. On broji limenke "pepsi kole" kako ne bi pretrpao svoj frižider, a ako osjeti da ih ima previše, odmah reaguje i nekoliko ih odvadi. 

Razlike

Da bi postojanje straha ukazivalo na fobičan poremećaj, potrebno je da strah ometa svakodnevno funkcionisanje osobe, ili da osoba zbog njega trpi. Znači, osoba ne boluje od fobije ako se čitav život bojala, na primjer, zmija, ali joj taj strah nije smetao. O fobiji se govori onda kad strah stvara poremećaje u ponašanju i onemogućava obavljanje uobičajenih životnih funkcija. Kada osoba koja pati od fobije dođe u kontakt, ili zna da će uskoro doći u kontakt sa stvarima i situacijama kojih se boji, dobija napad koji se manifestuje brzim lupanjem srca, gubljenjem daha, bolom u grudima, crvenjenjem i znojenjem, osjećanjem bolesti i slabosti, drhtanjem ruku ili cijelog tijela, smetenošću, suvim ustima.

Vudi Alen

Kada bi se održavalo takmičenje u fobijama, pobjednik bi sigurno bio scenarista, reditelj i glumac Vudi Alen. Strah od raka, raznih insekata, sunčevog svjetla, pasa, jelena, jarkih boja, djece, visina, malih prostorija i gužvi samo su neki.

Tu su i fobije od gravitacije, predmeta sa desne strane, prelaska puta i od tašte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana