Pink Panteri sa Balkana

Vanja Štrbac
Pink Panteri sa Balkana

Kiparski sud odgodio je izručenje člana kriminalne grupe "Pink Panteri" Rifata Hadžiahmetovića (41) Španiji.

Riječ je o organizovanoj kriminalnoj grupi koja okuplja oko 200 razbojnika sa Balkana.

Hadžiahmetović je uhapšen 18. marta dok je namjeravao da uz pomoć falsifikovanog bugarskog pasoša napusti Kipar.

Ovog državljanina Crne Gore, Interpol sumnjiči da je kao pripadnik "Pink Pantera" organizovao mnogobrojne krađe dragocjenosti u Bahreinu, Japanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Smatra se da su pripadnici ove grupe od svoje prve akcije, kada su 2003. godine orobili zlataru u elitnoj londonskoj četvrti Majfer, do danas, organizovali više od 120 provala.

- Hapšenje Rifata Hadžiahmetovića je primjer rezultata koji se mogu postići, kada snage reda širom svijeta razmjenjuju informacije preko Interpola, nakon čega policija može da djeluje na terenu - izjavio je izvršni direktor Interpola Žan Mišel Luboten.

On je pohvalio temeljan rad kiparske policije i kazao da je Hadžiahmetović identifikovan na osnovu otisaka prstiju.
Neki članovi "Pink Pantera" su već u zatvoru, uključujući trojicu Srba koji su 2005. osuđeni zbog pljačke u Japanu.

U njihovom plijenu nalazila se i ogrlica vrijedna 27 miliona dolara. Ostali su još na slobodi.

Jednu od svojih najspektakularnijih pljački grupa je izvela decembra 2008. godine kada je njen pripadnik, prerušen u ženu, odšetao sa robom vrijednosti 85 miliona evra iz juvelirnice "Hari Vinston" u centru Pariza.

Nišaneći pištoljem preplašeno osoblje, pljačkaš je više od 20 minuta praznio sefove i vitrine, a da to nije primijetio niko od prolaznika.

Osiguravajući zavod je ponudio nagradu od milion dolara za informaciju koja bi dovela do hapšenja grupe.

Pretpostavlja se da su članovi ove grupe, njih oko 200, uglavnom sa prostora Balkana, odnosno bivše Jugoslavije, ljudi sa vojnim iskustvom. Glavni su osumnjičeni u seriji pljački dragulja vrijednih više od 150 miliona dolara tokom minule decenije u Evropi, Aziji i Persijskom zalivu.

Za razliku od najvećih bandi, policija smatra da "Pink Panteri" nemaju čvrstu organizaciju, već tu bandu čine male, pokretljive grupe.

Omiljeni su im luksuzni satovi koje je lakše prodati nego juvelirske unikate.

Policajci iz toliko međusobno udaljenih zemalja, kao što su Japan, SAD i Švajcarska, sastali su se da bi razmijenili fotografije, otiske prstiju i informacije u nadi u napredak istrage.

- Još ne znamo da li sami preprodaju ukradenu robu, ni da li se bave i švercom droge i oružja, ili falsifikatima - rekao je zamjenik direktora Interpola za kriminal i šverc droge Emanuel Lekler.

Neki od sumnjičenih da su članovi "Pink Pantera" su hapšeni tokom proteklih godina, oko 40 ih je u zatvorima nekoliko zemalja, ali policajci kažu da nisu ni blizu uništavanju bande.
- Odu u zatvor, pa izađu. To nikako da prestane. U principu nisu pričljivi, i bojim se da će biti nemoguće istovremeno ih sve strpati iza rešetaka - rekao je šef javne bezbjednosti Monaka Andre Mulberger.

Kradljivci dijamanata

Naziv je grupi dala britanska policija već poslije prve pljačke 2003. godine, u stilu kradljivca dijamanata - džentlmena iz visokog društva, predstavljenog u filmu "Pink Panter" iz šezdesetih godina prošlog vijeka. Istina je, međutim, kako tvrdi zamjenik direktora Interpola za kriminal i šverc droge Emanuel Lekler, sasvim drugačija. To su teško naoružani nasilnici koji se ne ustežu da zapucaju ako upadnu u teškoće, mada do sada nikoga nisu ubili - rekao je Lekler.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana