Patrijarh bi da leti u nebo

Milenko Kindl
Patrijarh bi da leti u nebo

Kiril, patrijarh moskovski i cijele Rusije, ne bavi se samo duhovnim stvarima nego je nedavno izrazio želju da - leti u kosmos!

Prema riječima Anatolija Permikova, direktora Ruske federalne kosmičke agencije "Roskosmos", patrijarh Kiril je to rekao u Zvjezdanom gradu, oko 20 kilometara udaljenom od Moskve, gdje je osveštao Preobraženski hram.

Kako je objasnio sveštenik Georgi Rošin, portparol Ruske patrijaršije, vidjeti Zemlju kroz prozor svemirskog broda nije samo dječiji san, već i želja patrijarha Kirila, koji svim srcem podržava ruske kosmonaute.

U Zvjezdanom gradu je centar za obuku kosmonauta, osnovan prije pedesetak godina, prenijela je vjerska informativna agencija.

Predstavnik Patrijaršije potvrdio je da je patrijarh Kiril prije 11 godina, dok je bio mitropolit smolensko-kalinjingradski, u Smolensku imao obuku za pilotiranje vojnim borbenim avionom "mig". Patrijarh je tada imao 19 treninga i dobio je i sertifikat o tome. Taj podatak pominje se i u njegovoj zvaničnoj biografiji.

On je takođe u mladosti bio i padobranac i izveo je mnogo skokova.

Moskovski patrijarh ima 64 godine, ali stručnjaci smatraju da to nije prepreka za let u kosmos. Do sada najstariji kosmički putnik, Amerikanac Denis Tito, imao je 61 godinu kada je letio u kosmos.

Kosmonauti "Sojuza TMA-20", koji će 15. decembra poletjeti u svemir, sa sobom će prvi put ponijeti Bibliju, kao i krst i jednu ikonu.

Kritičari patrijarhove želje da leti u svemir kažu da je ta inicijativa apsurdna. Prema njihovim riječima, prije samo nekoliko decenija pojmovi "istraživanje svemira" i "religija" bili su nespojivi. Skeptici kažu i da je približavanje crkve i kosmonautike pomalo luckasto.

Međutim, portparol Rošin ističe da su u pitanju neutemeljene tvrdnje:

- Crkva pažljivo prati rezultate istraživanja svemira i podržava svaki napredak na tom polju. Ti poduhvati su veoma korisni za čovječanstvo jer nam otvaraju nove vidike o svijetu oko nas i pomaže nam da shvatimo smisao života. Na primjer, naučnici su poslali u svemir sonde sa biljkama da proučavaju kako se ponašaju u različitim uslovima, istražuje se šta se nalazi iza našeg, Sunčevog sistema. Sve to nam može pomoći da riješimo mnoge probleme sa kojima je suočen ljudski rod - kaže Rošin.

Prema njegovim riječima, upravo iz tih razloga Crkva sa odobravanjem gleda na takva istraživanja.

Podrška

Moskovski patrijarh Kiril pružio je podršku i dao blagoslov zaposlenima u Zvjezdanom gradu, astronautima i svima koji su na bilo koji način povezani s ruskim svemirskim programom. Ruska pravoslavna crkva inače blagosilja i sve rakete i druge letjelice prije polijetanja u svemir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana