Pariz - Grad svjetlosti

Andrea Simanić
Pariz - Grad svjetlosti

Pariz, glavni i najveći grad Francuske, poznat pod sinonimom Grad svjetlosti, po mišljenju mnogih je metropola svih metropola, koja svojom osobenošću i ljepotom već decenijama oduzima dah svima onima koji prošetaju njegovim ulicama.

Leži na obalama rijeke Sene i zauzima 105 kilometara kvadratnih u centru pokrajine Il de Frans. Podijeljen je na 20 kantona tradicionalno nazvanih arondismanima i broji oko 2,2 miliona stanovnika.

OVAJ GRAD JE bio mjesto značajnih istorijskih događaja i stjecište umjetnika. U Parizu se nalaze mnoge znamenitosti i turističke atrakcije kao što su dvorci Versaj i Fontenblo koji su pod zaštitom UNESCO-a, gradska katedrala Notr Dam, crkva Sakr Ker, muzeji "Luvr", "Orsej" i mnogi drugi. Muzej "Luvr" je palata koja je više puta izgrađivana i dograđivana, a čiji su temelji zapravo bedemi prvobitne tvrđave.

Ono što prvo padne na pamet pri pomenu ovog jedinstvenog grada jeste najljepša avenija na svijetu - Jelisejska polja, žila kucavica Pariza duga 11,5 kilometara, čije granice čine Trijumfalna kapija s jedne i trg Konkord sa druge strane. Trijumfalnu kapiju je Napoleon podigao da proslavi svoje pobjedonosne pohode, a danas je to spomenik francuskim vojnicima iz Prvog svjetskog rata.

IPAK, GLAVNO OBILjEŽJE Pariza, koje se ističe na svakoj fotografiji i razglednici ovoga grada jeste Ajfelova kula. Metalni toranj sagrađen je 1889. godine na Marsovim poljima u Parizu kao eksponat za Svjetski sajam na stogodišnjici proslavljanja Francuske revolucije. Do 1930. godine je bio najveće zdanje na svijetu sa svojih 300 metara visine. Ime je dobio po dizajneru koji ga je i projektovao - Gustavu Ajfelu. Danas je značajna turistička atrakcija sa više od 5,5 miliona posjetilica godišnje i smatra se za jedno od remek-djela arhitekture u svijetu.

AKO STE VEĆ U PARIZU, nikako ne smijete propustiti odlazak u Diznilend, poslije Los Anđelesa jedino mjesto gdje postoji grad bajke i mašte i likova iz crtanih filmova. U kojem god da ste uzrastu, ovo će vam biti nezaboravan doživljaj.

Ako ste gurman po prirodi, poznato je da je francuska kuhinja jedna od najcjenjenijih na svijetu, tako u Parizu postoje mnogi vrhunski restorani sa tri Mišelinove zvjezdice, od kojih su najpoznatiji "Alain Ducasse" i "Le Meuruce".

S obzirom na to da rijeka Sena dijeli Pariz na dva dijela, okvirno se može podijeliti na lijevu i desnu obalu. Lijeva se obala smatra jeftinijom, dok je desna ekskluzivnija i skuplja.

Najbolji šoping je, a gdje drugo nego u Jelisejskim poljima. Najpoznatije ulice za ovu aktivnost su i Rue du Faubourg Saint-Honore i Avenue Montaigne. Uz poznate šoping ulice, u Parizu postoji i nekoliko robnih kuća u kojima se jednako tako može obaviti kvalitetna kupovina, poput slavnih "Printempsa" ili Galerije "Lafajet".

ZAHVALjUJUĆI BLIZINI ATLANTIKA, u Parizu je klima ugodna, pa tako zime nisu jako hladne, kao što ni ljeta nisu prevruća. Temperatura zimi rijetko pada mnogo ispod nule, a prosječni dnevni maksimum u tim mjesecima je oko sedam stepeni Celzijusa. Osim što je grad svjetlosti, mode, kulture, romantike, Pariz je ujedno i grad muzike, plesa i odličnog provoda. Kafane, barovi, kabarei, klubovi i plesni podijumi samo čekaju da osjetite njihove vibracije i opustite se u jedinstvenoj atmosferi.

Pariz je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na svijetu sa 45 miliona posjetilaca svake godine, od čega je 60 odsto stranih turista. Zato ne propustite da budete jedna od njih i obavezno posjetite ovaj nadasve fascinantan grad.

Istorija

Pariz je nastao u trećem vijeku prije nove ere tako što je grupa keltskih ribara (poznatih po imenu Parisi) naselila Ile de la Cite, malo ostrvo na kome je i danas centar Pariza. Naselje je nazvano Lutecija, što znači mjesto opkoljeno vodom. Godine 52. prije nove ere. Cezar osvaja grad. Germanska plemena osvajaju ga u trećem vijeku, a 150 godina kasnije (451. godine) Huni sa Atilom na čelu kreću na Pariz. Tada izvjesna Ženevjev obećava da će spasti grad molitvom. I čudo se zaista dogodilo. Iz nepoznatih razloga Huni su krenuli u drugom pravcu, a Ženevjev je proglašena sveticom, zaštitnicom grada. U petom vijeku u Galiju prodiru Franci i njihov kralj Klovis proglašava Pariz prestonicom franačkog. kraljevstva (odatle i ime Francuska)

Usluga                                                                                                           Cijena

Petodnevni aranžman (prevoz, noćenje sa doručkom)             od 550 KM

Noćenje sa doručkom u hotelu od                                                             80 KM

Kartica kombinacija Paris Museum Passa

i Paris Metro Passa (dvodnevna)                                                     od 180 KM

Metro (karta za cijeli dan)                                                                     16 KM

Kafa od                                                                                                            5 KM

Supa od                                                                                                          15 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana