Paradoksi Indije, novog privrednog yina Azije

Glas Srpske
Paradoksi Indije, novog privrednog yina Azije

NjU DELHI - U Nju Delhiju je nedavno otvoren "Emporio", prvi ogroman luksuzni tržni centar u Indiji, mol koji se prostire na 32.500 kvadratnih metara - mjesto koje je odmah postalo simbol bolne raspolućenosti ove zemlje na malobrojne ekstremno bogate i mnogobrojne ekstremno siromašne Indijce.

Sa jedne strane, "tanak" sloj bogatih stanovnika troši u "Emporiju" hiljade evra na svjetske brendove poput "kartijea", "kristijana diora" ili "dolče i gabane", ne hajući za globalnu finansijsku krizu. S druge strane, većina Indijaca nije u stanju da sebi priušti čak ni ulaznicu da bi u ovoj oazi luksuza, ako ništa drugo, bar "parili oči" ljepotama koje će zauvijek ostati van domašaja njihovog novčanika.

Da bi se uživalo u pozlaćenim tavanicama u "Emporiju", egzotičnim fontanama i raskošnim palmama, u klimatizovanom vazduhu ispunjenom mirisom lavande, te u buticima svjetski poznatih brendova, potrebno je platiti pet dolara za ulaznicu - a to je suma koju 80 odsto Indijaca jedva zaradi za jednu nedelju!

Procenjuje se da 10 odsto najimućnijih posjeduju između jedne trećine i polovine ukupnog bogatstva nacije, dok čak 800 miliona ljudi (Indija ima ukupno 1,13 milijardi stanovnika) živi sa samo pola dolara dnevno - daleko ispod zvanične granice apsolutnog siromaštva po definiciji Ujedinjenih nacija (1,20 dolara dnevno).

- Sve više se krećemo ka ekonomskom aparthejdu, raslojenost društva je sve drastičnija - ocijenio je u izjavi Rojtersu Satiš Dešpande, profesor sociologije na univerzitetu u Nju Delhiju.
Indija se, poslije nezavisnosti od Velike Britanije (1947. godine), priklonila humanoj, socijalističkoj koncepciji društva, pa se zato s prezirom gledalo na osiono ispoljavanje bogatstva i na uživanje u ekstravagantnoj ljepoti luksuza.

U posljednjoj deceniji minulog vijeka, međutim, globalizacija ili, bolje rečeno, ideologija surove neoliberalne politike u ekonomiji, zahvatila je i Indiju, pa je sistem vrijednosti vrlo brzo i u ovoj zemlji okrenut naglavačke.

Nepravična raspodjela

Vrtoglav razvoj indijske privrede (treće po snazi u Aziji), koja već četvrtu godinu zaredom bilježi stopu rasta od devet odsto bruto domaćeg proizvoda, nije ni približno donio svima podjednaku korist - zato što nema ni traga od pravične raspodjele novostvorenog bogatstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana