Pandemija virusa korona podstakla nasilje nad ženama

Srna
Foto: Ilustracija

BRISEL - Svaka treća žena u Evropskoj uniji smatra da je pandemija virusa korona podstakla povećanje fizičkog i psihičkog nasilja nad njima, pokazala je anketa Evrobarometra čiji su rezultati objavljeni danas.

Anketa, koju je naručio Evropski parlament uoči Dana žena 8. marta, pokazuje da 77 odsto žena u EU smatra da je pandemija izazvala porast rodnog nasilja u njihovim zemljama, a to je izjavilo devet od 10 ispitanika u Grčkoj i Portugaliji.

Na pitanje kako se ovaj problem treba rješavati, 58 odsto anketiranih žena je reklo da bi trebalo olakšati prijavljivanje rodnog nasilja.

Oko trećine žena u EU smatra da je pandemija negativno uticala na njihov lični dohodak, prema anketi koja se zasniva na uzorku od skoro 27.000 žena starosti 15 ili više godina iz svih 27 zemalja EU.

"Rezultati istraživanja Evrobarometra potvrđuju ono što već znamo: pandemija virusa korona je nesrazmjerno pogodila žene i djevojčice na bezbroj načina“, rekao je Robert Biedron, koji predsjedava odboru Evropskog parlamenta za prava žena i rodnu ravnopravnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana