Pa­me­tni gug­lfon ko­na­čno na trži­štu

Glas Srpske
Pa­me­tni gug­lfon ko­na­čno na trži­štu

LON­DON - Na sve di­na­mi­čni­je tržis­te ta­ko­zva­nih "pa­me­tnih" mo­bil­nih te­le­fo­na ko­ji omo­gu­ća­va­ju krsta­renje In­ter­ne­tom, slanje i-mej­lo­va i "ski­danje" mu­zi­ke, sa­da je za­ko­ra­čio i te­hno­lo­ški gi­gant Gugl, pre­no­se agen­ci­je.

Po­sli­je po­ja­ve Eplo­vog Aj­fo­na (iPhonee), trži­šte ure­đa­ja ko­ji se mo­gu ko­ris­ti­ti i na kla­si­čan na­čin - kao mo­bil­ni te­le­fon ali i kao pra­vi ma­li "mul­ti­me­di­jal­ni cen­tri" - po­tpu­no se pro­mi­je­ni­lo.

Eplo­va rje­šenja su ubrzo po­če­li da ko­pi­ra­ju i dru­gi proi­zvo­đa­či, shva­tiv­ši da in­te­ra­kti­vni te­le­fon, ko­jim se ko­mu­ni­ci­ra kao sa ku­ćnim ljubim­cem, "mi­lo­vanjem" ekra­na ko­ji ra­di na do­dir ili la­ga­nim pri­tis­kom na li­je­po di­zaj­ni­ra­ne iko­ni­ce, ima ogro­man po­ten­ci­jal na ra­zvi­je­nim trži­šti­ma.

Upra­vo na tu činjeni­cu ra­ču­nao je i Gugl, ka­da je pri­je ne­ko­li­ko mje­se­ci obja­vio da će u sa­radnji sa kom­pa­ni­jom T Mobile izba­ci­ti prvi mo­bil­ni te­le­fon sa spe­ci­jal­nim ope­ra­ti­vnim sis­te­mom An­dro­id.

Te­le­fon je u uto­rak ko­na­čno do­spio na ame­ri­čko trži­šte pod na­zi­vom G1, ili ka­ko ga već po­pu­lar­no zo­vu "gug­lfon", odno­sno Yifo­un, po ci­je­ni od 179 do­la­ra. U no­vem­bru bi tre­ba­lo da se po­ja­vi i u Evro­pi.

Iako već pos­to­ji niz sli­čnih ure­đa­ja, od Aj­fo­na, pre­ko po­pu­lar­nog Ble­kbe­ri­ja, pa do naj­no­vi­jih mo­de­la No­ki­je, Sam­sun­ga, Mo­to­ro­le i dru­gih proi­zvo­đa­ča, ima ipak ne­što što će Gu­glu, ka­ko pre­no­si BBC, da­ti pre­dnost nad ri­va­li­ma.

Gug­lfon pri­je sve­ga ima mno­go brži pre­tra­ži­vač za In­ter­net ne­go što je onaj na Aj­fo­nu, da­kle "sur­fo­vanje" će bi­ti mno­go la­kše, što je do sa­da uvi­jek bio pro­blem sa "pa­me­tnim" te­le­fo­ni­ma. Gugl tvrdi i da će ve­za sa In­ter­ne­tom bi­ti kva­li­te­tni­ja.

Me­mo­ri­ja će bi­ti naj­manje ono­li­ka ko­li­ka je na pro­sje­čnom Aj­po­du, pre­no­snom ure­đa­ju za re­pro­du­kci­ju mu­zi­ke, ta­ko da će na "gug­lfon" mo­ći da se smjes­ti i po­pri­li­čnu "ko­li­či­na" mu­zi­ke.

U osno­vi no­vog te­le­fo­na na­la­zi se ope­ra­ti­vni sis­tem An­dro­id, ko­ji je Gu­glo­va kre­aci­ja. Ra­di se o ta­ko­zva­nom open-source sof­tve­ru, pla­tfor­mi ko­ju sva­ko sa ma­lo znanja u oblas­ti pro­gra­mi­ranja mo­že da pre­pravlja i pri­la­go­đa­va sop­stve­nim po­tre­ba­ma. Naj­va­žni­je od sve­ga je to što je ta pla­tfor­ma - po­tpu­no bes­pla­tna.

To će zna­tno po­je­fi­ti­ni­ti "pa­me­tne" te­le­fo­ne što bi mo­glo da bu­de zna­čaj­no za zemlje u ra­zvo­ju.

Pro­da­ja

Pre­ma zva­ni­čnim po­da­ci­ma Epla, Aj­fon je pro­dat u 15 mi­li­ona pri­mje­ra­ka za ne­što vi­še od go­di­nu da­na, a ne­da­vno je izba­če­na i no­va ge­ne­ra­ci­ja, upo­la jef­ti­ni­ja od pret­ho­dne.

Na prvi po­gled

"Gug­lfon" proi­zvo­di taj­van­ska kom­pa­ni­ja HTC, i na prvi po­gled ni­je ni­ka­kva epo­hal­na spra­va: ima in­te­gri­sa­nu tas­ta­tu­ru sa 50-tak tas­te­ra, ekran na do­dir, be­ži­čni pris­tup In­ter­ne­tu uz po­moć tzv. 3G te­hno­lo­gi­je, ka­me­ru re­zo­lu­ci­je tri me­ga­pi­kse­la...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana