Palata postaje mjesto za zabave

Dojče vele
Palata postaje mjesto za zabave

Hiljade turista koji drhte na hladnoći i čekaju na starom, kamenom popločenom dvorištu palate Versaj. Dom francuske monarhije od vremena Luja Četrnaestog, Versaj je spomenik kraljevskih razmjera. Uskoro, ovo bi mjesto moglo da postane poznato i kao luksuzni hotel s pet zvjezdica.

Mikael Ošam zamjenik je upravnika Palate. On otvara prednja ulazna vrata budućeg luksuznog hotela. To je velelepna, ali pomalo propala zgrada, stotinjak metara udaljena od glavne zgrade. Poznata pod imenom Hotel du Grand Controle, zgrada je izgrađena 1680, da bi služila kao službene prostorije i dom kraljevskom rizničaru.

Tokom Francuske revolucije, zajedno s ostatkom Versaja, zgrada je bila evakuisana.

- Dijelovi zidova ovdje se potpuno osipaju. Mnogi su dijelovi ove palate u vrlo oštećenom stanju. Jako nam je teško, jer naš je zadatak da spasimo ovu kulturnu zaostavštinu - žali se Ošam.

Obnova će koštati sedam miliona dolara. Ošam kaže da Palata tog novca nema:

- Kad stojite ovdje u sobi i otvorite prozor, onda imate prelijep pogled. Odavde se vidi "Oranžeri". A možete vidjeti i sam dvorac.

"Oranžeri" je staklenik u kojem je Luj Četrnaesti tokom zimskih mjeseci držao svojih 1.700 stabala narandži i palmi. Cijena noćenja i ovakvog pogleda počinje sa oko 600 dolara. Postotak od zarade dobijaće i Versajska palata.

Luj Grer vodi ovaj projekt za belgijsku hotelsku firmu Ivdž International:

- To je prilično nova ideja u Francuskoj i nije jednostavno dobiti pravo za pokretanje ovakvog projekta - pretvaranje istorijskog spomenka ove kategorije u jedan ekonomski projekat.

U Francuskoj je do sada bila prava rijetkost da se dio dragocjenog javnog nasljeđa preda privatnoj firmi u ruke. Ni sada nisu svi oduševljeni ovom idejom. Ali na ulicama Versaja ljudi su zadovoljni, kaže Deniz Mose:

- Prvo me iznenadilo. Ali ako nemamo novaca za obnovu, bolje ovako nego da sve pustimo da propada.

U blizini palate Serž Besije, vlasnik knjižare, smatra da će novi hotel biti prekrasno mjesto za noćenja, ali i za posebna slavlja. To se uostalom odlično uklapa u ambijent: slavlja i zabave su dio versajske tradicije:

- Luj Četrnaesti nikad se nije umorio organizujući bogata slavlja i gozbe, da bi pokazao da je on "Kralj sunce", te da bi ga svi obožavali - kaže Besije.

Gozbe

Sljedećeg proljeća, kada hotel bude gotov, njegovi gosti moći će oživjeti gozbe, piti šampanjac i šetati vrtovima Versaja, prvi put poslije 200 godina.

priredio: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana