Pacifički tepih od smeća kao pola SAD

Agencije
Pacifički tepih od smeća kao pola SAD

London - Pacifički tepih od smeća mnogo je veći nego što se ranije mislilo, a on sada pokriva površinu od 4,5 miliona kilometara kvadratnih, što je skoro polovina površine SAD, pokazalo je najnovije snimanje iz vazduha.

Izviđanje iz vazduha izvela je fondacija "Ocean Cleanup" koju finansiraju filantropi iz cijelog svijeta i holandska vlada, koja planira da do 2020. godine započne čišćenje ogromne količine plastičnog otpada koji kruži okeanima.

- Uobičajeno je da se prvo izvidi sa čime imate posla i to je bio zadatak prije nego što počnemo sa čišćenjem. Međutim, ovo što smo vidjeli nismo očekivali. Količina smeća nas je potpuno iznenadila. Bizarno je vidjeti toliko otpada u onome što bi trebalo da bude čist okean - ističe osnivač fondacije Bojan Slat.

Centar velikog pacifičkog tepiha od smeća je miran dio Tihog okeana, a morske struje koje kruže oko njega donose smeće. To uzrokuje akumulaciju plutajućeg smeća koje širi "džinovsku fleku". To smeće ranije je bilo biorazgradivo, ali danas se u velikom pacifičkom tepihu skupljaju plastika i ostali nerazgradivi materijali.

Dio pacifičkog tepiha smeća koji je sniman iz vazduha je onaj od Havaja do Kalifornije. Glavna koncentracija pokriva površinu od milion kilometara kvadratnih, a periferija još 3,5 miliona kilometara kvadratnih.

Prema podacima UN, pacifički tepih od smeća raste takvom brzinom da postaje, poput Velikog kineskog zida, vidljiv iz svemira.

Prošle godine, "Ocean Cleanup" je poslao 30 brodova kroz džinovsku deponiju kako bi procijenili veličinu problema. Međutim, novo izviđanje iz vazduha pokazuje da su potcijenili razmjere problema.

- Veći dio otpada je krupna plastika. Moramo da radimo brzo jer će se u narednih par decenija raspasti na nivo mikroplastike, koja kasnije dospijeva u lanac ishrane - objašnjava Slat. (Agencije)

"Džinovska kanta"

Fondacija "Ocean Cleanup" započeće projekat čišćenja raspoređivanjem prototipa džinovske "kante" u obliku latiničnog slova V, koja će koristiti morske struje da pokupi smeće. Ukoliko se prototip pokaže uspješnim, 2020. godine će u okean postaviti ogromnu 100 kilometara dugačku "kantu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana