Oživjela Terzića kuća

Drago Todorović
Oživjela Terzića kuća

Ne dolazi se u selo Zlakusu kod Užica samo zbog zemljanih lonaca, crepulja i sačeva, čijih majstora-grnčara nema u svijetu. Sada posjetioci sa svih strana, ponajviše iz Srbije i Republike Srpske, u ovo bajkovito seoce između Užica i Požege svraćaju i radi Terzića kuće, da odmore dušu i tijelo.

Staro srpsko domaćinstvo, s kraja 19. vijeka, oživjelo je zahvaljujući trudu i ljubavi Saše Drndarevića, koji se iz Beograda sa porodicom vratio da živi u zavičaju svojih predaka. Sa suprugom Gordanom, sinom Dušanom i ćerkom Emilijom, restaurirao je Terzića kuću i dvorište sa objektima.

- Kuće i objekti su autentični, vjerno rekonstruisani, na četiri vode, prekriveni "biber crijepom" i od drveta su, kaže nam Saša Drndarević sa osmijehom. Tu su drveni vajati, šareni bunar i mljekar, sušnica i šupa, između kojih vode kamenom popločane staze. Našla su se tu i stara, drvena kola, koja mame svojom ljepotom, a sve je uokvireno bokorima prekrasnog cvijeća.

Kroz dvorište teče potočić "bukove vode" preko koga je izgrađen drveni mostić. Na ulazu domaćinstva - stražari srpski vojnik iz balkanskih ratova, sa šajkačom i vjerno čuva srpsko blago. Ovu skulpturu u drvetu izradio je umjetnik Miladin Lekić.

Naši domaćini su nas ljubazno proveli kroz domaćinstvo, koje je pravi muzej pod otvorenim nebom. Dah prošlih vremena je u svakom objektu i prostoriji. Požutjeli, ali očuvani predmeti, knjige i dokumenta, stari su preko stotinu godina i predstavljaju dragocjene eksponate u ovom etno-muzeju.

- Za one koji žele da kod nas ostanu duže, na raspolaganju nudimo 13 ležajeva i dva apartmana u starim sobama i drvenim krevetima sa čistom i uštirkanom posteljinom, kakvu su koristile naše bake, dodaje Drndarević. Nudimo i raznovrsna jela, stare srpske specijalitete, pripremljene na tradicionalan način. Najviše se traže proja i kačamak, spravljeni od pravog kukuruznog brašna, samljevenog u vodenici, ali u potražnji ne zaostaju ni pasulj-prebranac, zeljanica i srpska gibanica.

Dok razgovaramo, novi posjetioci se već tiskaju na ulazu Terzića kuće, među kojima su i Slovenci, koji se oduševljavaju užičkom rakijom "klekovačom". Supruga Gordana je u ulozi kustosa, a ćerka Emilija goste poslužuje sokom i slatkim od drenjina, kupina i zove.

- Nijednog momenta se nismo pokajali što smo ostavili dobro plaćene poslove u Beogradu i posvetili se očuvanju autentične srpske kuće, nečem što smo svi zajedno sanjali, rekli su nam na kraju Drndarevići, po kojima se, između ostalog, užička Zlakusa sve više prepoznaje.

Zlakusa

Zlakusa, selo koje se nalazi na 13-om kilometru puta Užice - Požega, osim po grnčarima, poznato je i po dobrim trubačima i brojnim prirodnim rijetkostima. U blizini sela se nalazi jedna od najljepših, ali i najvećih pećina u Srbiji, te nekoliko ribnjaka sa pastrmkom. U okolini sela se nalaze i veliki zasadi maline.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana