Otvorio bolovanje na skijanju, poslodavac poslao detektiva da ga prati

GS
Otvorio bolovanje na skijanju, poslodavac poslao detektiva da ga prati

ZAGREB - Menadžer jedne hrvatske banke otpušten je nakon što je otišao u Francusku na skijanje iako mu nije bio odobren godišnji odmor. Otputovao je početkom januara, a banka je za njim poslala privatnog detektiva.

S obzirom na to da je skijanje uplatio u cijelosti, odlučio je otići od 5. do 8. januara kako mu uplata ne bi u potpunosti propala, ali 8. januara morao je otvoriti bolovanje. Na hitnom bolničkom liječenju završio je 10. januara te je premješten u bolnicu. S liječenja je pušten 15. januar te se vratio u Hrvatsku, navodi "Danica". 

Banka mu je uručila vanredni otkaz nakon što je primila detektivski nalaz. S obzirom na to da je slučaj završio na sudu, predstavnici banke tamo su kazali:

"On se uopšte nije razbolio, a svakako se nije razbolio 7. januara jer je taj dan proveo na skijalištu, već je u pozadini svega to da je on realizovao svoj plan da u periodu za koji je uplatio privatno putovanje, bez obzira na obavezu rada, otputuje i odmara se. Nakon što je stekao saznanje da je banka inicirala kontrolu njegovog bolovanja, na samom putovanju u Francuskoj počeo je prikupljati medicinsku dokumentaciju kojom je nastojao dokazati opravdanost svog bolovanja". 

Muškarac je opisao kako je prve znakove viroze osjetio 7. januara poslijepodne.

"Otišao sam do lokalnog ljekara u Val Torens koji me je odmah vozilom hitne uputio u bolnicu na odjel intenzivne njege, a sutradan sam premješten u veću bolnicu u Šamberiju radi koronarografije gdje je na kraju utvrđeno da sam boraveći na planini razvio visinsku bolest“, branio se.

Sudija je zaključila kako on "nije zloupotrijebio bolovanje u periodu od 8. do 18. januara, a što je bio razlog za donošenje vanrednog otkaza ugovora o radu". Takođe, angažovanje privatnog detektiva "za praćenje u njegovo privatno vrijeme te u periodu u kojem on obavlja rad i nije privremeno nesposoban za rad" ocijenjeno je pretjeranim zadiranjem u privatni život.

Sudija je naložila banci da menadžeru isplati 14.240 evra odštete te mu pokrije 1500 evra troškova. Presuda je nepravomoćna i banka se na nju može žaliti u zakonom predviđenom roku, prenosi "Večernji list".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana