Otkriveni krokodili koji su lovili rane ljude

Tanjug
Foto: Ilustracija

AJOVA - Naučnici sa Univerziteta Ajova u SAD otkrili su dvije nove vrste krokodila koje su živjele prije između 18 miliona i 15 miliona godina i vjerovatno su lovile rane ljude, što baca više svjetla na naša saznanja o evoluciji gmizavaca, objavljeno je u časopisu "The Anatomical Record".

Ovi krokodili su, pretpostavlja se rasli i preko 3,5 metra u dužinu, a naseljavali su istočnu Afriku prije nego što su „neobjašnjivo izumrli“, kažu naučnici iz Ajove.

Ove vrste, okarakterisane kao džinovski patuljasti krokodili slične su patuljastim krokodilima pronađenim u centralnoj i zapadnoj Africi.

Međutim, dok patuljasti krokodili rijetko rastu duže od metar i po, naučnici kažu da su njihovi praistorijski preci mogli dostići dužinu i do 3,6 metara. Sama njihova veličina ih je svrstavala u najozbiljnije prijetnje za bilo koju životinnju na koju naiđu, pa i za rane ljude.

„Ovo su bili najveći predatori sa kojima su se naši preci suočili. Bili su oportunistički predatori, baš kao što su krokodili danas“, rekao je koautor studije Kristofer Broču, profesor na Odsjeku za nauke o Zemlji i životnoj sredini na Univerzitetu u Ajovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana