Osramoćeni urednik sa smislom za skandal

Glas Srpske
Osramoćeni urednik sa smislom za skandal

Lari King, novinarska zvijezda i već četvrt vijeka domaćin čuvene emisije "Larrdž King Live", mogao bi uskoro ostati bez posla.

Jer, njega bi mogao da zamijeni Pirs Morgan, bivši urednik tabloida "Dejli miror" i jedan od sudija u šou programu "Britanija traži zvijezdu". Morgan je, saznaju mediji, već u Njujorku, gdje pregovara sa predstavnicima CNN-a o potpisivanju četvorogodišnjeg ugovora, navodno teškog deset miliona dolara.

Prema odredbama ugovora, 45-ogodišnji Morgan bi dobio tok šou u udarnom terminu, i na taj način ponovo privukao publiku (gledanost Kingove emisije pala je za više od 45 odsto).

U posljednje vrijeme iz te TV kuće otišle su neke od najvećih zvijezda, kao što je reporterka Kristijen Ananpur. Lari King umjesto milionskog auditorijuma sada privlači samo 650 hiljada gledalaca dnevno.

Međutim, Morgana prati reputacija osramoćenog urednika dnevnih novina. Skandal zbog koga je smijenjen sa tog mjesta dogodio se 2004. godine, kada je u "Dejli miroru" objavio fotografije na kojima su britanski vojnici navodno mučili i ponižavali ratne zarobljenike u Iraku.

Reakcije su bile burne, a rezultat suprotan Morganovim očekivanjima: britanska vojska je odmah izjavila kako su fotografije falsifikat. Iako je Morgan neko vrijeme uvjeravao sve oko sebe kako je siguran da je objavljeni materijal autentičan, sprovedena istraga je utvrdila sasvim suprotno.

Morgan je istog momenta dobio otkaz (nije imao vremena ni da uzme sako iz kancelarije), a na njegovo mjesto je došao dotadašnji zamjenik Des Keli.

Skandal-majstor Morgan je rođen 1965. godine u Gildfordu. Još od malih nogu želio je da postane novinar, jer je već kao šestogodišnjak obožavao da čita novine. Poslije studija novinarstva na Koledžu "Harlou", sa 19 godina se zaposlio kao reporter u lokalnom listu "Stretam end Tuting njuz", koji pokriva južni London.

Pisao je o neredima u Brikstonu, razgovarao sa prostitutkama, a njegove reportaže zapazio je tadašnji urednik lista "San" Mekenzi.

Kritičari su napadali Mekenzija tvrdeći da tabloid pretvara u najjeftinije žutilo ("San" je objavljivao izmišljene priče o poznatim ličnostima, poput one da Elton Džon koristi usluge maloljetnih muških prostitutki). Međutim, listu se pridružio Pirs Morgan kao novinar noćne smjene, i ubrzo se odlično snašao.

Ubrzo je otvorena nova rubrika iz šou biznisa pod nazivom "Bizar", kao poručena za Morgana. On se fotografisao sa bogatima i slavnima, predstavljajući se kao dio njihovog svijeta. Projekat se pokazao veoma uspješnim, zvijezde su dobijale publicitet, a sve se svidjelo medijskom tajkunu Rupertu Mardoku koji je Morgana nekoliko puta pozvao na večeru.

Morgan je zaradio i unapređenje, pa je 1994. godine u 28. godini, postao glavni urednik lista "Njuz of vorld" a time i najmlađi urednik nacionalnih novina u više od pola vijeka.

Morgan se istakao agresivnim, prodornim novinarstvom, a naročito je bio nemilosrdan prema slavnim ličnostima. Tvrdio je da, kad već manipulišu medijima, oni moraju snositi i posljedice.

Morgan je bio posebno ponosan kada je kao urednik ovih novina uništio do tada besprijekornu karijeru ser Pitera Hardinga, komandanta odbrambenih snaga Velike Britanije. Harding je morao dati ostavku nakon što je objavljena njegova veza sa suprugom jednog poslanika u parlamentu. Ona je, navodno, od novina dobila 175 hiljada funti za priču, a još se i "namjestila" za objektiv sa ljubavnikom ispred hotela Dorčester.

Ipak, otišao je predaleko kad je na naslovnici objavio fotografije Viktorije Lokvud, tadašnje supruge lorda Čarlsa Spensera, brata princeze Dajane, kako izlazi iz klinike za detoksikaciju. To se ni Mardoku nije svidjelo, a na "raport" ga je pozvala i Komisija za pritužbe na račun štampe.

Ipak, za njega nije bilo sve izgubljeno, jer je 1995. prešao u "Dejli miror". Svoj nemilosrdno senzacionalistički urednički stil nastavio je i u ovom tradicionalno lijevo orijentisanom tabloidu. Uznemirio je duhove naslovnicom u nacionalističkom duhu, na kojoj je dan prije utakmice Engleske i Njemačke na Evropskom prvenstvu 1996. objavio naslov "Achtung! Predajte se!".

To naravno nije bio jedini njegov "gaf". Tabloid je tako 2000. godine objavio kako je u posjedu ljubavnih pisama što ih je Dajana razmjenjivala sa oficirom Džejmsom Hjuitom, i to dok je još bila u braku sa princem Čarlsom.

I pored postizanja odličnog tiraža, pokazalo se da i Morgan može pogriješiti kad se poslije 11. septembra odlučio za ozbiljniji pristup vijestima.

On se odlučio da "Miror" treba zauzeti antiratni stav (iako mu se brat borio u ratu u britanskoj vojsci), procijenivši da je to stav većine Britanaca. Međutim, procjena je bila pogrešna, čitaoci su listu okrenuli leđa, a onda je uslijedila naslovnica sa falsifikovanim fotografijama sa početka teksta.

Morgan je morao otići, a da nije stigao ni da se pozdravi sa kolegama.

Memoari

Morgan je pravi uspjeh ipak postigao kao pisac - objavio je memoare "Insajder" koji su postali bestseler. Snašao se i kao TV zvijezda, jer se na poziv Sajmona Kauela, vlasnika licence "Traži zvijezdu", pojavljuje kao sudija u američkoj i britanskoj verziji emisije. Gledaocima uglavnom ide na živce, jer je arogantan i pravi se važan, ali gledanost je konstantno dobra. Ako pregovori sa CNN-om uspiju, odlazi iz emisije jer se seli u SAD.

PRIREDIO: Milenko Kindl

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana