Operacija miniranja "Sjevernog toka" kao u holivudskim filmovima

RT Balkan
Operacija miniranja "Sjevernog toka" kao u holivudskim filmovima

Operaciju miniranja "Sjevernog toka" izveli su Amerikanci, Ukrajina je iskorišćena za holivudsko zataškavanje, izjavio je veteran mornaričke obavještajne službe Igor Žinžikov.

Tokom razgovora za RT on se detaljno osvrnuo na to kako su isplivale ukrajinske tajne i činjenice o njihovoj umiješanosti u sabotažu "Sjevernog toka".

"Da krenemo od početka. Početni izvještaji zapadnih medija o uništavanju gasovoda su krivili Rusiju. Oni su čak pomenuli konkretnu jedinicu ruske vojske. Objavili su ovi dezinformaciju i posmatrali reakciju međunarodne zajednice", izjavio je Žinžikov.

Veteran je rekao da je sabotaža izvedena po holivudskim scenarijima, pažljivo razrađenim tokom NATO vežbi. Za pokriće su izabrani ukrajinski ronioci na jahti, dok su samo miniranje izveli Amerikanci.

"Ova ruska verzija priče nije prošla, a zajednica je zahtijevala istrage. NATO države su pokrenule istrage i nije bilo rezultata ko je krivac. Zapravo su (za to vrijeme) uklanjali dokaze koji su bili na dnu mora", nastavio je bivši ruski obavještajac i dodao:

"Kada je istraga dospjela u ćorsokak i kada je svijet tražio odgovore, tada je Ukrajina isplivala na površinu. Ukrajinski ronioci su izronili."

Kako navodi, Zapad je imao holivudski scenario u kom je koristio specijalne službe SAD.

"U stvari miniranje gasovoda 'Sjeverni tok' izvršeno je tokom NATO vježbe poznate kao 'Baltops'. To su uradili ronioci iz sastava specijalne jedinice", izjavio je Žinžikov.

Ipak, kako ističe, Ukrajina je izabrana za zataškavanje, tačnije ukrajinski ronioci na jahti pod nazivom "Andromeda". 

"U principu za njih je izdvojeno oko 300.000 američkih dolara. Kao što su zapadni mediji i preneli", dodaje on.

Prema njegovim rečima, oni su se pripremali, a zataškavanje rada na miniranju po holivudskom scenariju, za šta si su iskorišćeni ukrajinski ronioci je bilo veoma uverljivo.

"Pokriće je bilo verodostojno. Nabavljeni su eksplozivi, tamo je poslata čitava četa ronilaca. Eksploziv i specijalna oprema su zapravo natovareni na jahtu. Jahta je otplovila do oblasti gde se nalazio 'Severni tok', ali je postavljanje eksploziva i opreme izvršeno levo od samog gasovoda kako se ne bi oštetilo ono što su prethodno (američki) specijalci postavili", ističe bivši ruski obaveštajac.

On dodaje da su ukrajinski ronioci imali zaron, postavili eksploziv, ali ne u količini za koju je izračunato da je potrebna da poremeti rad gasovoda.

"Bilo je oko 100 kg eksploziva. Zašto je ovo urađeno? Kako bi potom istražitelji ustanovili da su eksplozivi bili na brodu (jahti). Dakle imali su specijalnu opremu, ali nisu zaronili do dna. Eksplozivi su spušteni na drugu tačku u istoj oblasti, ali naglašavam – ne na istom mestu gde je došlo do eksplozije, već levo od toga", ističe Žinžikov.

Nekadašnji obavještajac ruske mornarice, navodi i da je sva oprema ubačena u zatvorene torbe i tako spuštena pored gasovoda, da su ukrajinski ronioci simulirali spust sa pet na 15 metara dubine.

"Radili su jedan sat i potom su se ronioci ukrcali na jahtu i vratili se. Sami ronioci su iskorišćeni i držani u neznanju. Oni su sami povjerovali da su oni to uradili, a zapravo nisu, naravno", zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana