Ona je prva Srpkinja koja se borila u ratovima: Imala je čudan nadimak i dirljivu ljubavnu priču

G.S.
Foto: Vikipedija

Čučuk Stana ( ili mala Stana ) rođena je 1792. u selu u blizini Negotina, njen otac je imao tri kćerke te je zahtjevao da se oblače kao muškarci dok konačno nije dobio sina.

Čučuk Stana je bila jako lijepa, borac duhom i neustrašivog karaktera, ali jer je bila veoma sitna, dobila je nadimak „Čučuk” (mala).

Hajduka Veljka Petrovića koji je bio izuzetno prijeke naravi je upoznala na krajnje čudan način, piše istoričarka Nevena Kovačević na Instagram stranici Putevima srpske istorije. Obučena kao muškarac, jašući konja, otišla je do mjesta gde su se tadašnji borci i hajduci sakupljali i Veljku rekla: ”Zar tvoji momci ne znaju Turke ubijati nego djevojačke darove krasti?”

 

Veljko je bio u čudu jer nije znao o čemu mi to ona uopšte priča, ali su mu njegovi momci rekli da su sakupljajući porez slučajno i dragocjenosti koje je Stanin otac sakupio njoj i sestrama za miraz, prenosi Nova.rs.

Zbog toga se Veljko naljutio na njih, a u Stanu odmah zaljubio i rekao joj:” Ja te sad radujem i sad si moja”. Tako je počela njihova ljubavna priča. Toliko su bili povezani i podrška jedno drugom da su se zajedno borili u Prvom srpskom ustanku, Stana je zadobila čak 4 rane ali je Veljko ubijen.

Potom su je preudali za Kapetana Jorgaća i onda je sa njim proživljavala strahote grčkog ustanka dok i on nije nastradao. Potom je nekih 20 godina lutala od Moldavije, Vlaške, Grčke i radila razne poslove da prehrani troje djece. Preminula je u Atini 1849. godine, a grob joj se ne zna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana