Oksford hvali, drž se zavičaja

Goran Maunaga
Oksford hvali, drž se zavičaja

U RS, ali i u FBiH, rijetki su oni koji, i kada su u mogućnosti, svoju djecu šalju na školovanje na prestižne svjetske univerzitete.

Iako je danas cijena studiranja i stanovanja izjednačena, recimo u Beču i Beogradu, naše istraživanje pokazalo je da većina dobrostojećih ljudi iz Srpske svoju djecu zadržava ovdje, ili ih najdalje šalje po diplomu u Beograd.

Oni iz Federacije BiH djecu upisuju uglavnom na Sarajevski univerzitet ili ih, najčešće i najdalje, šalju na visoke škole u Turskoj. To je, kažu, "em lakše, em bezbjednije, em se djetetu može priskočiti upomoć ako gdje šta zapne".

Svi oni očito se vode jednom mišlju, a to je da djeci ovdje mogu svojim uticajem i novcem obezbijediti diplome, dok je na drugim destinacijama to nemoguće. Pored toga, smatraju da je nasljedstvo koje im ostavljaju garancija za uspjeh, ne sluteći da sve može da bude i drugačije.

Jedan od rijetkih suprotnih primjera je direktor uspješne banjolučke kompanije "Lanako" Nebojša Ninić. Njegova djeca, dvadesetjednogodišnja Nina i dvadesetdvogodišnji Dragan, završili su prestižne univerzitete u Londonu, a poslije tog su se vratili u Srpsku.

- Nina je završila marketing i medije na Saut kost univerzitetu u Londonu, a sin Dragan informacione sisteme na londonskom Siti univerzitetu. Kćerka kao volonter priprema PR projekat na jednoj televiziji, a sin radi u "Lanaku" - kaže Ninić.        

Dodaje da ga je u odluci da djeci obezbijedi svjetsko obrazovanje, a ne nasljedstvo, rukovodilo to što je davno shvatio da je ljudski faktor jedini nezamjenjiv u svakom uspješnom poslu.

Takođe, kćerka premijera RS Milorada Dodika Gorica Dodik-Trišić, poslije srednje Ekonomske škole u Banjoj Luci, smjer dženeral biznis administrejšn završila je na fakultetu na Kipru.

Poslije toga posvetila se porodičnom životu i vođenju privatnog biznisa u Laktašima i Čelincu.

Aleksandar, sin predsjedavajućeg Savjeta ministara Nikole Špirića, student je Ekonomskog fakulteta na Univerzitetu u Banjoj Luci. Njegova kćerka Jovana student je Pravnog fakulteta u Austriji, u Beču.  

Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić kaže da mu je sin u Londonu završio studije finansija i bankarstva, gdje je i ostao da radi.

- Kćerka studira ovdje - kaže Ivanić.

Bivši predsjednik RS i SDS-a Dragan Čavić ima dvoje djece, sina Tibora od 23 godine i kćerku Sonju od 18. Tibor studira na Komunikološkom fakultetu u Banjoj Luci, a Sonja se takođe školuje u ovom gradu.

Sin člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, Mirza, fakultetsko obrazovanje stekao je u Istanbulu, dok je predsjednik SDA Sulejman Tihić svoju djecu školovao u BiH. Njegov sin Anvar studirao je na Pravnom fakultetu, dok mu je ćerka Azra studirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Kćerka predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, Danijela, studirala je u Beču i vratila se u Mostar. Kćerka zamjenika predsjednika HDZ-a 1990. Martina Raguža upisala je Pravni fakultet Univerziteta u Mostaru.

Mali broj uspješnih privrednika u RS odlučio je da djeci da najviša svjetska obrazovanja. Ista situacija je i sa tajkunima i biznismenima.

Jedan od rijetkih biznismena u RS čija su djeca završila visoke škole u inostranstvu je Slavko Roguljić. Njegov sin Bojan jedini je u regionu koji je studirao i završio najvišu američku vojnu školu Vest Point.

- Poslije rigoroznih kontrola, Bojan je uspio da upiše Vest Point. Mogao je tamo da ostane i da gradi dobru karijeru, ali  odlučio je da je najbolje da se vrati ovdje, gdje sada vodi našu firmu. Kćerka Mirela završila je engleski i grčki jezik i menadžment u Grčkoj, u Atini. Sad je na relaciji Novi Sad - Banja Luka - inostranstvo. Bavi se privatnim biznisom - kaže Roguljić.  

I bijeljinski biznismen Gavrilo Bobar jedan je od rijetkih koji je shvatio značaj obrazovanja potomaka na svjetskom nivou. Ana, njegova kćerka, studirala je u Engleskoj, gdje je i ostala da živi poslije školovanja.

- Ana je završila Ekonomski fakultet u Bristolu, a magistrirala, takođe ekonomiju, na Univerzitetu u Londonu. Tamo je i ostala da živi, a sada bi trebalo da počne i da radi. Sin mi je još mali, ima pet godina - kaže Bobar.

Sinovi bivšeg ministra unutrašnjih poslova RS i biznismena koji je završio u zatvoru Kula u Istočnom Sarajevu, Momčila Mandića, studirali su u Beogradu.

- Sin Aleksandar završio je Ekonomski fakultet u Beogradu. Drugi sin Vladimir završio je Pravni fakultet, takođe u Beogradu. Sada rade u svojoj firmi u tom gradu - kaže Mandić.

Niko od uspješnih i bogatih, naravno, neće priznati da je djecu školovao na domaćem terenu, zato što ovdje za njih nikad nije bilo u pitanju da li će upisana visoka škola i biti završena. Što zbog uticaja koji imaju, a što zbog činjenice da je kupovina ispita i, čak, diploma, godinama u BiH i regionu bila koliko činjenica, toliko i javna tajna. Još prije šest godina studenti na Univerzitetu Banja Luka pričali su da postoji cjenovnik većine ispita na svim fakultetima, te da se "sada može kupiti čak i najteži ispit na Pravnom fakultetu, što ranije nije bio slučaj".

Prestiž za talente

Potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo kaže da su njegova djeca odlučila da studiraju na Univerzitetu u Banjoj Luci, a da je na tu odluku "uticalo njegovo drugovanje sa Nebojšom Radmanovićem i Nikolom Špirićem".

- Ipak, kćerka i sin žele da žive svoj, i život običnih građana, ne vezujući se za moje ime. Visokotalentovani učenici bi trebalo da idu na prestižne univerzitete, ali moja djeca za to nemaju ambicije - kaže Kebo.             

Stipendija

Negativan primjer načina studiranja u inostranstvu je odobravanje prošlogodišnje stipendije iz Fondacije dr Milan Jelić Milanu Kondiću, sinu dekana Ekonomskog fakulteta u Banjoj Luci Novaka Kondića, u iznosu od 1.000 KM.

Mada je u uslovima konkursa navedeno da stipendije mogu da dobiju oni koji se obrazuju za kadrovski deficitarna zanimanja u RS, Kondić, koji studira u Los Anđelesu, u SAD, dobio je stipendiju iako studira ekonomiju.

Srbija              

Djeca političara u Srbiji uglavnom se školuju u inostranstvu. Oni pohađaju najbolje škole, gdje stiču odlično obrazovanje. To će im omogućiti da postanu glavne zvijezde srpskog političkog neba. Kćerke visokog funkcionera Srpskog nacionalnog vijeća Rade Trajković studiraju u Americi. Funkcioner SPS-a Milorad Vučelić školovao je kćerku u Švajcarskoj. Dvoje djece  Predraga Bubala studira u Parizu. Kćerka bivšeg predsjednika Koordinacionog centra za KiM Nebojše Čovića studira u Londonu. Kćerke nekadašnjeg potpredsjednika Vlade Srbije Miroljuba Labusa postdiplomske studije su završile na prestižnim američkim univerzitetima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana