Ohrid - kraljevstvo svjetla i vode

Jelena Bjelica
Ohrid - kraljevstvo svjetla i vode

Ohrid, makedonski grad pored istoimenog jezera, mnogi nazivaju kraljevstvom svjetla i vode. "Makedonski Sveti Stefan", biser Makedonije i cijelog Balkana, grad istorije i brojnih manastira, jedna je od kolijevki pravoslavne duhovnosti.

Spoj klime, prirodne ljepote, istorije, mistike, kulturnih sadržaja, pri čemu ne treba zaboraviti ni izuzetno ukusnu makedonsku hranu i narodnu muziku, upravo su savršena kombinacija za ono što Makedonija u svijetu želi da predstavi kao svoje autentično i neponovljivo odredište.

SMJEŠTEN NA sjeverozapadnom dijelu Makedonije, od glavnog grada Skoplja udaljen je 171 kilometar. Nastanjuje ga nešto više od 55.000 ljudi.

Što se tiče samog jezera, ono je tako veliko i duboko da podsjeća na malo more. Njegova zadivljujuće čista i bistra voda, zajedno sa svojom spokojnom i uzvišenom planinskom pozadinom, osvaja posjetioce na prvi pogled. Providnost vode ide do čak 22 metra u dubinu.

Turistima je na raspolaganju cjelokupan spektar sportova na vodi, ribolov i plovidba, a fascinantan izlet je obilazak brojnih crkava pored obale Ohridskog jezera.

OHRID JE JEDAN od najautentičnijih gradova Balkanskog poluostrva, jedna od 24 lokacije na svijetu koja se istovremeno nalazi na dvije UNESCO liste. Staro gradsko jezgro Ohrida je u potpunosti autentično i konzervirano. Svugdje se osjeti duh srednjeg vijeka. Tu su uske kaldrmisane ulice sa prelijepim zgradama. Sve kuće su bijele poput Biljaninog platna sa tamnim oknima starih drvenih prozora. U Ohridu se nalazi manastir Sveti Pantelejmon koji čuva više od 800 ikona vizantijskog stila, koje datiraju iz perioda od 12. do kraja 14. vijeka. Treba posjetiti i Samuilovu tvrđavu iz desetog vijeka sa gradskim zidinama.

U NEPOSREDNOJ BLIZINI grada nalaze se i poznati Biljanini izvori koji su opjevani u pjesmi "Biljana platno beleše". U gradu je i veliki broj crkava i manastira koji plijene pažnju svojim izgledom i arhitekturom.

Pažnju posjetilaca najviše privlači crkva Svetog Jovana Kaneo. Ništa manje nije značajna ni srednjovjekovna crkva iz 13. vijeka Bogorodice Perivlepte, u kojoj se vjenčao srpski kralj Dragutin. U neposrednoj okolini Ohrida nalaze se i srednjovjekovni manastiri Sveti Naum, Zaum, Kalište i drugi.

Ohrid je čuven i po biserima koji se izrađuju i dorađuju u mnogobrojnim radnjama. Površina ohridskog bisera svijetli u svim duginim bojama, a njegova izrada tajna je porodična tradicija koja se prenosi "sa koljena na koljeno".

GLAVNE ATRAKCIJE OHRIDA nalaze se u pješačkoj zoni grada, između i iznad uskih uličica Starog grada, sa restoranima i kafićima koji su savršeni za opuštanje u prijatnim ljetnim večerima. Ohridski mnogobrojni kafe barovi i noćni klubovi pozivaju u nezaboravan noćni provod. Tu su i prodavnice, radnje sa suvenirima, restorani sa tradicionalnim jelima, knjižare...

Ohrid je jedna od onih turističkih destinacija za koje vam ne treba mnogo novca, a dobar provod i jaki utisci su zagarantovani.

Istorija

Arheološki nalazi pokazuju da je Ohrid jedno od najstarijih ljudskih naselja u cijeloj Evropi, a samo jezero je staro više od tri miliona godina. Grad Ohrid se prvi put spominje u grčkim dokumentima iz 353. godine prije nove ere, kada je bio poznat kao Ldžchnidos - ili Grad svjetlosti. Tek 879. godine je preimenovan u Ohrid. Ime vjerovatno potiče od makedonske fraze "vo hrid" što znači grad na brdu.

Grad kakav je danas sagrađen je između sedmog i 19. vijeka. Tokom vizantijskog perioda Ohrid je postao značajan kulturni i privredni centar, služeći kao centar Pravoslavne crkve i kao mjesto prvog Slovenskog univerziteta, koje su vodili sveti Kliment i sveti Naum od kraja devetog vijeka. Na početku 11. vijeka Ohrid nakratko postaje glavni grad makedonskog najvećeg srednjovjekovnog vladara Samuila, čija se tvrđava danas nalazi nad gradom.

USLUGA                                                            CIJENA

Smještaj

(jedan dan, noćenje sa doručkom)              od 10 KM

Izlet brodom do Svetog Nauma                od 15 KM

Iznajmljivanje ležaljke                            od 4 KM

 Ulaznice za muzej                                            3 KM

 Pizza (velika)                                              od 10 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana