Ograda oko piramida

Glas
Ograda oko piramida

KAIRO - Spomenici su veličanstveni, ali obilazak čuvenih piramida u Gizi je bio pravi košmar zbog uličnih presretača koji vrebaju turiste sa svih strana, nudeći jahanje kamila i drangulije sa likovima faraona, javljaju agencije.

Sada je gnjavaža prestala, pošto je Egipat prošle sedmice napravio prve korake da zaštititi svoje turističke atrakcije i učini ih pristupačnijim ljubiteljima umjetnosti, uz bezbjednosne kamere i ogradom dugačkom dvadesetak kilometara.
- To je bio zoološki vrt. Ovim ćemo zaštititi i turiste i drevne spomenike - kaže šef egipatskog arheološkog tima Zahi Hovas, govoreći o piramidama koje su bile dostupne baš svima.

Tri piramide u Gizi - Kefrenova, Keopsova i Mikerinova, 5.000 godina važe za svjetsko čudo i, što je neobično kada su u pitanju takvi spomenici, bile su dostupne svima - sitnim lopovima, torbarima, beskućnicima, kao i milionima turista.

Trgovci, mnogi iz obližnjih uyerica, trude se da maksimalno iskoriste turiste, u čemu su postali nesnosni.

I turisti su skloni svakojakim avanturama. Omiljena zabava mnogih je bila pentranje na najvišu od tri piramide u Gizi - Keopsovu, što je nekoliko pijanih turista platilo životom.

Nova tehnologija će svemu tome stati na put. Dugačka metalna ograda sa infracrvenim zracima i senzorima okruživaće cijeli kompleks. Turisti će ulaziti kroz novu ulaznu zgradu, koja će imati detektore za metal. Kad jednom uđu u kompleks, svaki njihov korak biće praćen sa 199 kamera, koje će snimati svaki pedalj piramida i prostora oko njih.

Automobili za golf

Kada projekat zaštite piramida bude potpuno gotov, turiste će okolo prevoziti mali, otvoreni električni automobili za golf, slični onima koji se već koriste u Dolini kraljeva u Luksoru i na drugim arheološkim nalazištima u Egiptu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana