Odlične veze narko-kartela i crkve

priredio: Milenko Kindl
Odlične veze narko-kartela i crkve

Trgovina drogom u Meksiku je krajnje unosan posao, jer tamošnja narko-mafija ima ogroman uticaj na cio državni aparat, a u posljednje vrijeme se spominju i njene odlične veze sa katoličkom crkvom.

Mnogi u Meksiku spominju ime Heriberta Laskana zvanog El Laska samo šapatom, jer je šef narko-kartela Los Setas poznat po svojoj brutalnosti i ogromnom uticaju.

Taj čovjek kome se na teret stavlja na stotine ili čak na hiljade žrtava mafijaških sukoba u Meksiku, ima odlične veze sa policijom, pravosuđem, medijima i - Katoličkom crkvom.

U svom posljednjem izdanju crkveni list "Desde la Fe" piše: "Postoji sumnja da su donatori, koji su povezani s trgovcima drogama, finansijski pomagali gradnju pojedinih crkava".

Tako je zloglasni mafijaški šef El Laska navodno finansirao izgradnju crkve u Tesontleu. Naravno, novac potiče iz unosnih poslova na narko-tržištu.

Sveštenik koji je primio novac pozvan je u Državno tužilaštvo na informativni razgovor.

Meksička biskupska konferencija krajnje je suzdržana kada je riječ o tom slučaju. Portparol Meksičke nadbiskupije Ugo Valdemar samo je izjavio:

- Ako je bilo ko iz crkvenih redova bilo kada uzeo novac ili nešto zna o tome mora da odgovara pred sudom.

On je pri tome podsjetio da je crkvenim licima zabranjeno da uzimaju novac koji potiče iz sumnjivih izvora i istakao da bi se radilo o dvostrukom moralu ako bi se novac stečen krvavim zločinima upotrijebio za gradnju crkve, prenio je njemački državni radio "Dojče vele".

Uprkos tim izjavama, meksički mediji su puni krajnje kritičkih komentara na račun navodne povezanosti mafije i Katoličke crkve, čiji je ugled u posljednje vrijeme ionako poljuljan skandalima oko seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

No, Katolička crkva nije u boljem položaju nego sve ostale institucije u Meksiku, jer je veoma teško oduprijeti se moćnoj narko-mafiji. Čak su i sveštenici u manjim opštinama redovno žrtve mafijaških reketa.

Sveštenik iz Tesentlea očigledno se odlučio za manje zlo i uzeo novac. Ako se može vjerovati spekulacijama meksičkih medija, riječ je samo o jednom od brojnih slučajeva.

"Dobrovoljni prilog"

U mnogim opštinama mafija je već odavno na vlasti, a sveštenici su u veoma nezgodnom položaju u slučaju da im mafijaši ponude "dobrovoljni prilog". Ako ga odbiju, to bi moglo biti ravno smrtnoj kazni, ako ga prihvate, onda imaju probleme sa crkvom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana