Od Samsunga do Karađorđa

V.Štrbac, V. Kulaga
Od Samsunga do Karađorđa

Kada je riječ o imenima za djecu, neki roditelji imaju jasnu ambiciju kako nazvati buduću filmsku zvijezdu, svjetski poznatog fudbalera ili nekoga ko će pitati svoje roditelje kad poraste "mama, tata, a otkud meni ovakvo ime".

 S obzirom na trendove, moglo bi se reći da je u Republici Srpskoj došlo do velikog "miješanja" svjetskih trendova i tradicionalnih korijena imena. Međutim, postavlja se pitanje, da li roditelji imaju na umu činjenicu da ime koje "poklone" djetetu ostaje za cijeli život ili bar do punoljetstva?

Ime - životno obilježje

Ni Banjaluka ne zaostaje za ostatkom svijeta po neobičnim imenima, a maštovitosti roditelja doprinosi i nepostojanje preciznog zakona o ličnim imenima, tako da su slobodni da svoje dijete nazovu imenima kao što su Jamesdin, Dženifer, Karađorđe ili Marea.

Jedno od najneobičnijih imena na području Republike Srpske je Isus Hristos Simeun Stanko. Riječ je o dječaku koji bi uskoro trebalo da krene u srednju školu.

- Po novom Zakonu o matičnim knjigama zabranjuju se imena koja vrijeđaju moral ili su suprotna od običaja. Ako se utvrdi da je ime koje roditelj želi da da svome djetetu takvo, taj prijedlog prosljeđujemo Centru za socijalni rad, koji preuzima takve slučajeve - rekla je šef Odsjeka za upravne poslove i građanska stanja Administrativne službe grada Banjaluka Diana Džaja-Jokić.

Matična knjiga rođenih ove godine obiluje nesvakidašnjim imenima, a samo neka od njih su: Nika, Gala, Lorena, Tila, Mirona, Ajlin, Samid Teo, Dajan, Vedad i Roberto.

Prema podacima koje smo dobili od Jokićeve, Atina, Sarah, Kalina, Klara i Apolonija, samo su početak dugog niza neobičnih imena u posljednjih nekoliko godina.

- Starija imena, arhaična, ponavljaju se u određenim periodima, pa se dešava da roditelji daju djeci imena Evgenija, Aleksija ili Dimitrije - rekla je Diana Džaja-Jokić.

Rođenje djeteta, jedan je od najsrećnijih trenutaka u životu i upravo u izboru dječjeg imena događa se sažimanje ljubavi, karaktera, vizija, kulture i brojnih drugih stvari. Postoji i ona jezična osnovica koja imenima daje veliku moć izvođenja, skraćivanja i slaganja. Isto vrijedi i za njihova značenja i korijenske pripadnosti.

Na ulicama Srpske mogu se čuti i imena djevojčica Dea, Dalija, Kasja, Tesa, Margita, Dorotea, Nastja, Karla ili Stela, a dječaka Pablo, Lav, Irinej, Nestor, Simon, Perislav, Leon, Fedor, Vule, Eman ili Eldar.

Iako ne spada u grupu neobičnih imena, interesantan je podatak da je Ana najčešće ime na svijetu, a odmah poslije Ane je Marija. Ova dva ženska imena, najčešća su i u Banjaluci, a za dječake iz godine u godinu roditelji najčešće biraju imena Marko, Jovan i Nikola.

U sveopštoj trci koja je obilježje 21. vijeka, počinje i maraton zvani "Kako pronaći što neobičnije ime za dijete". Istina je da su i kroz istoriju praćeni trendovi, pa su imena vladara i plemića uticala na to kako će se zvati djeca rođena u nižim slojevima. Uvijek su postojala i pomodna imena, domaća, ali i ona koja su dolazila iz stranih jezika. Uticaj literature je donio veliku popularnost imenu Oliver. Isti slučaj je sa imenima Tatjana i Nataša. Čini se da je danas uticaj literature manji nego ikada. Pojavili su se neki drugi uticaji: film, televizija, estrada...

U Mostaru neka od najčešćih imena su Merima, Amar, Luka, dok su u Banjaluci ipak u većem broju u modi tradicionalna imena kao što su Nikola, Milica, Ivana, Jelena, Sara, Aleksandra.
Prije nekoliko godina među romskom populacijom na našim prostorima veoma popularna imena su bila Esmeralda, Ronaldo, Šeherzada, Sandokan, Tarzan, dok se sada Romi nerijetko odlučuju djeci dati ime prema robnim markama, pa tako se djeca nazivaju Samsung ili imena dobijaju po folk pjevačima, pa je nedavno u Sarajevu dijete nazvano Sinan Sakić Sulejmanović.

U posljednje vrijeme sve više roditelja odlučuje se za neobična imena iz filmova i televizijskih serija, pa čak i nazive planeta. Tako je prije nekoliko godina glavni lik iz filma "Matriks", Neo, bio inspiracija za neke roditelje da tako nazovu svoje sinove. Postoje imena koja pristaju i dječacima i djevojčicama, a koja se dosta koriste. U srpskoj varijanti imamo Vanje, Manje, Minje, Staše i Saše. Ipak, u posljednjih petnaestak godina najviše imena uzeto je iz srpske tradicije. 

Mališani sada najčešće nose imena Sara, Milica, Elena, Teodora, Dunja, Pavle, Petar, Aleksa, Matija, Vuk, Anastasija, Iva, Luka, Danilo....

Najluđa imena poznatih beba

Pilot Inspektor, Kal-el, Džermedžisti, Princes Tijami, Fifi Triksibel ili Epl samo su neka od čudnih imena koje su poznati dali svojoj deci. Poznatima nikada ništa nije dovoljno posebno i istaknuto. Uvijek sve mora da bude više, veće, bolje i upadljivije. Neki od njih su otišli i korak dalje, odlučivši da koriste sopstveno dijete kao dokaz svoje jedinstvenosti. Jer, zašto bi ono imalo ime kakvo imaju njegovi vršnjaci?

Tako je glumac Nikolas Kejdž odlučio da svog sina nazove po jednom superheroju. Kao obožavalac Elvisa Prislija nije mogao da se zaustavi na skupljanju ploča i rijetkih autograma, već je morao da se oženi njegovom kćerkom Lizom Mari. Brak je trajao svega nekoliko mjeseci, ali njegovu će opčinjenost Supermenom dijete iz njegovog trećeg braka pamtiti malo duže. Naime, sina je nazvao Kal-el što je bilo Supermenovo ime na njegovoj rodnoj planeti Kripton.

Ričard Gir je svog sina nazvao Homer Džejms Džigme. Homer po ocu, Džejms po ocu njegove supruge, a Džigme zato što tata voli Tibet. Gir je objasnio da će dijete, kada odraste, samo moći da izabere ono ime koje mu se najviše sviđa.

Glumica Gvinet Paltrou je izbor imena kćerke Epl opravdala u emisiji "Opra", kada je objasnila da je njen suprug predložio to ime. Kako joj se ono činilo tako slatko, potpuno i biblijsko, rekla je: "Zašto da ne!"

- Pa, mnoge se žene zovu Ruža ili Dunja, što je onda čudno Jabuka? - rekla je Gvinet. Međutim, kako objasniti činjenicu da je sinu dala ime Mojsije? Inspiraciju u voću i cvijeću našla je i pjevačica Džeri Halivel, koja je svojoj kćerki dala ime Blubel (Zumbul), ali joj to nije bilo dosta, pa je odlučila da tom imenu još prilijepi i Madona.

Starleta Džordan je prvom djetetu dala ime Harvi, drugo dijete se zove Junior, a treće Princes Tijami. Za razliku od nje, Bob Geldof je bio još inspirativniji, pa je svojoj djeci dao imena Fifi Triksibel, Pičiz i Piksi. Kod Džermejna Džeksona, iako je svako od devet imena koja je izabrao za svoju djecu zaista posebno, pobjednik je uvjerljivo - Džermedžisti.

Uticaj imena na život

Mnoga istraživanja pokazuju da izabrano ime utiče na život osobe sve do odraslog doba. Na primjer, kada dječak dobije ime koje zvuči pomalo "ženskasto", mogao bi imati problema u ponašanju kasnije u životu. Isto tako, ako dijete dobije jedinstveno ime kakvo niko drugi nema, takođe može značiti neke određene probleme u odrastanju.

Psiholog Aleksandar Milić je istakao da imena djece određuju oni stariji članovi porodice, što znači da ideja za neko ime potiče od odraslih koji, sa druge strane, imaju neke posebnosti i vizije kakvo ime dijete treba da nosi.

- U odraslima postoji potreba da se njihovo dijete poistovijeti imenom sa nekim ličnostima čime se ono vezuje za taj identitet. Sam početak, stvaranja i izmišljanja imena koja nisu iz ambijenta socijalnog, kulturnog i običajnog, predstavlja težnju za nečim posebnim - rekao je Milić.

Dešava se, dodaje, da roditelji biraju imena po uzoru na serije, glumce, odnosno po uzoru na ličnosti iz javnog života, tako da se dešava da dijete dobije ime sa kojim će se teško "izboriti" u budućnosti.

Prema jednom britanskom istraživanju, jedan od pet roditelja žali zbog imena koje je dalo djetetu, a među njima najčešće su oni koji su odabrali imena koja su čudna i teško se izgovaraju.

Veza između imena i uspjeha kasnije u životu možda ima veze sa nastojanjem djece da ispune očekivanja drugih.

Milić je istakao da neka imena mogu biti vodilja, odnosno putokaz i signal za identifikaciju sa nekom drugom osobom koja je udaljena od njegovog socijalnog razvoja.

- Nekada se daju imena čije se značenje ne zna, tako da bi roditelji uvijek trebalo da prouče značenje imena, jer je to nešto što svako ime treba da ima. Sva imena, bez obzira na kodekse i nacije, imaju svoje etimološko značenje - naglasio je Milić.

On je dodao da se može desiti da se i sam nosilac imena, kada odraste, postidi svog imena.

- Upravo zbog toga se dešava da pojedinci, u kasnijim periodima života, traže promjenu imena, jer im je nešto zasmetalo - istakao je Milić.

Prema istraživanjima, kada dođe vrijeme da odaberemo ime za bebu, postoje dva tipa roditelja - oni koji žele neobično ime i oni koji žele uobičajeno ime koje nose i druga djeca. Istraživanja su pokazala da roditelji sve više pribjegavaju davanju neobičnih imena, jer živimo u društvu u kojem su individualizam, jedinstvenost i originalnost na cijeni više no ikad. Savremeni trend je promijeniti jedno slovo u već poznatom imenu, kako bi se dodao dašak originalnosti ili oživljavanje starih imena koja u današnje vrijeme zvuče neobično i egzotično.

 Imena u Srbiji i Crnoj Gori

Jedno istraživanje koje je sprovedeno u Srbiji i Crnoj Gori pokazalo je neka zanimljive stvari, kao što je činjenica da je slomom karijere Slobodana Miloševića opala i popularnost imena Slobodan.

Matičari u Srbiji prihvataju sva imena koja nikoga ne vrijeđaju. Najčešća imena posljednjih godina su Milica i Nikola. Na izbor imena utiču moda, tradicija, ali i aktuelna politička zbivanja. Dokaz za to je da je 90 odsto svih Stefana u 20. vijeku rođeno poslije 1986. kada je pokrenuto "srpsko pitanje".

U Srbiji važi pravilo da se prihvata svako ime za koje se roditelji odluče, ako ono nije pogrdno, ne vrijeđa moral i nije protivno običajima, dok ne intervenišu prilikom davanja imena djeci stranaca. Od neobičnih domaćih imena izdvajaju ime Vodan, po vodi, ili Oprolećovana, po proleću.

Krajem 19. vijeka u Srbiji su bila popularna imena Mihailo, Bogdan, Vukašin, Dimitrije, Andrija i Strahinja, koja su se danas vratila. Tokom Drugog svjetskog rata i neposredno poslije njega veoma česta bila su imena Slobodan i Slobodanka, Jugoslav i Jugoslava, ali našla se i poneka Staljinka, Mašinka, Traktorka i Tito.

Šezdesetih godina postaju popularna imena kao što su Zoran i Zorica, Dragan i Dragana, Milan i Milena, a pojavila su se i "voćna" ženska imena kao što su Višnja, Dunja ili Jagoda. Od muških neobičnih imena iz tog perioda pominju se imena Sever, Istok ili Jug, mada Zapad nije zabilježen.

Zakonska regulativa u Francuskoj

Francuska vlada 1803. i 1957. godine, statutom je uvela normative za francuska imena koja su na raspolaganju francuskim građanima. Iako ti zakoni nikad nisu strogo sprovođeni, i danas se može dogoditi da neka imena budu odbijena ako nadležni organi smatraju da su previše ne-francuska. Kada su u pitanju imena romanskog područja jasno je da su korijeni isti, a razlike uglavnom one plemenske.

Dok Francuzi insistiraju na različitosti, Italijani tradicionalno prebacuju imena predaka na svoja nova pokoljenja.

Tako Italijani najčešće djevojčicama daju imena Adalđisa, Adelaide, Agnes, Amanda, Amika, Anselma, Arabela, Beatriće, Bionda, Karmela, Seleste, Konstanca, Dulćelina, Elba, Fabiola, Ula i Vanda, a Francuzi: Eme, Alet, Amali, Anželik, Bastijen, Blanš, Kloe, Ciril, Dominik, Fransoaz, Anrijet, Irene, Magali i Marion.

Staroslovenska vjerovanja

Prema staroslovenskim vjerovanjima ime je bilo zakletva i magijski znak, povezano sa čovjekom, odnosno njegovim nosiocem. Bogumil - da bude mio Bogu, Gosterad - da se odlikuje gostoprimstvom; Mistislav  da bude nadmoćan nad iskušenjima, odnosno đavolom; Jaroslav - da bude čestit, plemenit, na dobrom glasu, da ima istinsku, neporočnu slavu i Ljubomir(ka) - da bude veliki ljubitelj mira.

Zevs, Abiodun i Abd-al-Ati

Neizmjeran uticaj grčke kulture na zapadnu civilizaciju mjerljiv je i u zastupljenosti grčkih imena, čija je upotreba prerasla istorijsko-geografske granice. Olimpska imena kao što su Hera, Zevs ili Demetar još se koriste, a česta imena su i Euadros, Aikaterine ili Adonia. Imena "Crne Afrike" najčešće označavaju godišnja doba, dane, sate ili okolnosti pod kojima je dijete rođeno. U plemenu Džoruba u sjeverozapadnoj Nigeriji, dijete koje se očekuje u vremenu prelaska u novu godinu dobiće ime Abiodun. Dati ime djetetu sveti je čin u arapskom svijetu. Za davanje imena kod Arapa Kuran je glavni izvor. Abd-al-Ati, Abd-al-Fatah ili Abd-al-Salam, vrlo su česta imena koja roditelji biraju za svoju djecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana