Od ivice smrti do nastavka karijere

PRIREDIO: Milenko Kindl
Od ivice smrti do nastavka karijere

Poslije atentata na Gabrijelu Gifords 8. januara svi su ovog kongresmena proglasili mrtvom.

Međutim, kada je prvog dana avgusta Predstavnički dom američkog Kongresa odlučivao o budućnosti SAD, Gifords se vratila.

Na momenat je njen nastup izgledao nestvaran. Čak su je i njene kolege iz Demokratske stranke posmatrali s nevjericom kada je ulazila u dvoranu za plenarne sjednice.

Omršavila je od višemjesečnih infuzija, kosa joj je kratka, ali Gifordsova se vratila sa smiješkom i olakšanjem. Dala svoj glas u raspravi oko američkih dugova. Prihvaćena je sa velikim aplauzom, javio je Dojče vele.

Gotovo da je ostvareni kompromis oko dugova postao sporedna stvar, jer ovo je jedan od najvećih povrataka koje je ikada doživio Vašington. Povratak koji graniči sa čudom.

Tek prije nešto više od dva mjeseca, krajem maja, ovoj političarki, koja je prilikom atentata zadobila povrede opasne po život, usađen je implantat u glavi.

- Morala sam biti prisutna. Nisam mogla dopustiti da moj izostanak slučajno doprinese propasti naše privrede - rekla je Gifords.

Keramička ploča zamijenila je dio kosti koji su hirurzi tokom operacije u januaru otklonili kako bi mogli stvoriti mjesto za mozak koji je natekao.

Metak mentalno poremećenog atentatora Džereda Lija Laftera prošao je kroz čelo i na zadnjem dijelu glave izašao. Takve povrede preživi manje od deset odsto osoba.

- Prisustvo Gabrijele Gifords danas ovdje ima i simboličko značenje - izjavila je Nensi Pelosi, predsjednica Predstavničkog doma.

Gifordsova je već u junu prisustvovala svečanostima u čast njenog supruga, astronauta NASA Marka Kelija. On je uprkos atentatu poletio u svemir.

Dok se Gifordsova mučila tokom kliničke rehabilitacije, Keli je vodio predzadnju misiju legendarnog "spejs šatla". Iz svemira je poslao romantične pozdrave.

Nastup Gabrijele Gifords mogao bi bar malo rehabilitovati i političare u Vašingtonu, koji su se u posljednjih nekoliko sedmica pokazali kao gomila hladnih igrača koji su sa svojom političkom partijom pokera zemlju doveli na ivicu opšte sramote. Povratak hrabrog kongresmena ovom nedostojnom spektaklu ponovno je dao ljudsko naličje.

Naravno da nikoga nije iznenadilo da je predstavnica Demokratske stranke iz Arizone glasala za kompromis oko dugova, kog mnogi lijevo orijentisani kongresmeni, kako je to Emanuel Klejver formulisao, smatraju da se radi o "satanskom sendviču".

Ovo je bar za neko vrijeme kraj političke blokade, a za SAD jedina mogućnost da se izbavi iz teške situacije i ponovo stane na noge, a niko bolje to ne poznaje od Gabrijele Gifords.

Okružena stranačkim kolegama, Gifords je stajala u dvorani i primala čestitke i zagrljaje. Svi su aplaudirali, svi su bili oduševljeni njenom snagom. Nensi Pelosi je prekinula sjednicu na kratko i dirljivo naglasila kako je Gabrijela Gifords primjer naciji.

Da li će Gifordsova moći da nastavi svoju političku karijeru nije izvjesno. Preveliki su napori koje zahtijeva njen posao. Ipak, njeni pomagači već su prikupili na stotine hiljada dolara za predizbornu kampanju za 2012. godinu.

Hrabrost

Gifordsova će se najvjerovatnije boriti i dalje. Postalo je jasno u Predstavničkom domu da je sudbina Gabrijele Gifords povezana uz SAD, jer ako je trebalo doći do povratka, onda samo u Predstavničkom domu. Kongresmeni su slavili njenu hrabrost.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana