Očekuje nas otkačena i vesela jesen

M. Miljić, M.Čigoja
Očekuje nas otkačena i vesela jesen

Ako želite ove jeseni da budete u trendu, ne računajte previše na garderobu koju već imate u svom ormaru, jer nam jesen donosi potpuno nove boje i drastično različite krojeve. Ako pomno pratite modne diktate, većinu stvari koje su se provlačile posljednjih sezona nećete moći da nosite. Trebaće vam nove cipele potpuno novog oblika, nove boje, širine i dužine garderobe…

Prema riječima modnih stručnjaka, boja koja će ove jeseni i zime dominirati jeste nijansa kamilje dlake. Šta god da odaberete u ovoj boji, bićete moderni. Kreatori su njome obojili kapute, džempere, čizme…

Špicevi na obući definitivno odlaze u istoriju, bar na nekoliko sezona, a cipele sa četvrtastim vrhom postaju imperativ. Takođe, vraćaju se i šnale i mašnice na obući.
U skladu sa njima, nosiće se i torbe sa kratkim kaišem. Dakle, odložite svoje velike tašne koje ste nosili preko ramena, a nabavite šik torbice kakve su se nosile pedesetih godina prošlog vijeka.

U stilu ove epohe biće i garderoba - naglašen struk, suknje ispod koljena, tanki džemperi, pa čak i rukavice do laktova.

Dominantne boje

Prema onome što su poznati svjetski kreatori i modne kuće pokazali na revijama, jesen bi trebalo da donese poprilično zanimljive odjevne kombinacije. Nećete pogriješiti ni ako se pored uobičajenih jesenjih boja - smeđe, oker, zelene, sive i crne, odlučite da kombinaciju osvježite žutom ili roza bojom.

Jesen će nam, takođe, donijeti dominaciju svih nijansi crvene boje. U kolekcijama mnogih osjeća se povratak i u šezdesete i osamdesete, što znači da možemo očekivati i veselu i otkačenu jesen.

Uvijek neizostavna i moderna je crna boja, a s obzirom na to da se pripremamo za hladnije godišnje doba, onda je sasvim jasno zašto dizajneri posvećuju više pažnje tamnijim bojama. Ona je klasična, u njoj izgledate elegantno i mršavo.
Bijela boja kao veliki kontrast crnoj, pojavila se skoro svagdje. Zašto da ne? Boja je slatka, ženstvena i daje fantastičnu mogućnost da napravimo svijet svjetlijim i ljepšim u predstojećoj jeseni i zimi.

Crvena i žuta prožimaju se u skoro svim kolekcijama za predstojeću jesen, kao i bež koja je uvijek u trendu, a pogodna je i za kombinovanje sa ostalim bojama i izgleda profinjeno i uredno.
Plava boja se nalazi kod mnogo dizajnera, a u trendu su i pink, siva, narandžasta, smeđa, kao i zelena boja.

Modni kreator Davor Sladaković kaže da je najznačajnija novina ove sezone "početak novog doba za eleganciju" kako mušku tako i žensku.

- Dizajneri već duže vremena muške linije oslabljuju, u smislu da nemaju više karakterističnu mušku siluetu već se ona približava ženskoj, dok se na ženskoj garderobi radi na malo jačoj formi u vizuelnom smislu. Elegancija dobija i neku novu formu u smislu boja. Od ove jeseni u modi su tamnoljubičasta, zelena, siva, crna i plava boja - kazao je Sladaković.

On je rekao da je ove sezone veoma važno da se izašlo iz "sivila" i da su dizajneri i oni koji diktiraju trendove prestali da budu opterećeni globalnom svjetskom slikom.

- Sada pokušavaju da unesu malo živosti i veselijih boja. Prošla i pretprošla godina bile su opterećene depresijom, što se tiče linija, krojeva i boja - kazao je Sladaković.

On je rekao da zbog našeg konzervativnog načina življenja i standarda moda kod nas "sporije" dolazi, odnosno nosi se nešto "mirnija" odjeća nego u inostranstvu.

Glumica Gradskog pozorišta "Jazavac" u Banjaluci Dragana Marić kazala je da uglavnom iz radoznalosti prati modne trendove.

- Moj izbor odjeće često nema veze sa trendovima jer uvijek oblačim ono sto se meni sviđa, bez obzira na to da li je u modi ili ne - kazala je Marićeva.

Kada su u pitanju modni trendovi za predstojeću sezonu, Marićeva kaže da su u modi boje i jednostavni modeli koje inače nosi, te da joj se zbog toga dopada modni stil za ovu jesen.

Marićeva naglašava da će ove jeseni u svom ormaru obavezno posjedovati nekoliko modernih čizmica te neki dobar kaput.

- Ove jeseni u modi su boje koje obožavam, tako da ću svu svoju garderobu kombinovati u crnoj, zelenoj i bijeloj boji - istakla je Marićeva.

Ona dodaje da kupuje ono što joj se sviđa bez obzira na cijenu te da joj nikad nije žao da izdvoji novac za dobar i kvalitetan komad odjeće, ne zbog modnog trenda već zbog toga što se u tome lijepo osjeća.

Modni kreator Duško Oraščanin kaže da se posljednjih godina kombinuju trenovi iz 50-ih, 60-ih, pa i 70-ih godina.

- Radi se na tome da se razbije monotonija, pa se mijenjaju materijali i unose određene izmjene. Izuzetno je širok asortiman krojeva i dezena pa se radi na tome da svako da odjeći neki svoj lični pečat - kazao je Oraščanin.

On je dodao da je trend ove jeseni sportska elegancija s obzirom na ubrzan tempo života.

Prema njegovim riječima, ove jeseni nosiće se pastelne boje, sa neizbježnom sivom i crnom.

- Ono što sam primijetio je da se ubacuje i bijela boja. Ima izuzetaka koje ja pozdravljam, kao što su i nešto drečavije boje nego što su karakteristične za ovaj period - kazao je Oraščanin.

On je rekao da se svjetski modni trendovi teže prenose na naše tržište s obzirom na to da je ovo podneblje dosta klasičnije i povučenije u tom smislu.

Kod nas su trenutno in uski modeli, kako muški tako i ženski.

- Kod žena se akcenat daje na donji dio tijela - naglasio je Orašačnin.

Blejzeri i kaputi

Jednostavni i praktični blejzeri su jedan od najpoželjnijih komada odjeće u sezoni jesen/zima 2010/2011. Najuticajniji dizajneri svijeta u svojim kolekcijama za ovu jesen jednu od glavnih uloga rezervisali su za blejzer. Blejzeri su idealni u "prelaznim" sezonama (jesen i proljeće). Praktični su i elegantni te odlično pristaju uz svaku kombinaciju.

Povratak blejzera dolazi na krilima oživljavanja trendova iz 80-ih godina prošlog vijeka.

Iako krzno bolje stoje životinjama, prestižne dizajnerske kuće preporučuju krznene kapute kao jedan od najtrendi modnih komada za ovu sezonu.

Jeseni i zime nema bez krzna! Na revijama za ovu jesenju sezonu prestižne dizajnerske kuće ponudile su nam trendi krznene kapute koji svojim izgledom, a posebno cijenom, obaraju s nogu.

Cipele i čizme

Što se tiče cipela, vrtoglave pete i ove jeseni biće apsolutni hit, uz dodatnu dozu ludosti i ekstravagancije u odnosu na prethodne sezone. Cipele će postati prava mala umjetnička djela, a dizajneri kao da su se takmičili ko će napraviti luđe, šarenije, neobičnije i s višom potpeticom. I čizme su u odnosu na prethodne sezone dobile još nekoliko dodatnih centimetara, pa trendi modeli sežu visoko, visoko preko koljena, čak do sredine bedara.

Što se tiče boja, preovladavaće uglavnom crna, smeđa ali i svjetlije boje poput crvene i ljubičaste.

Kratke crne haljine

Mala crna haljina, jedan od najvećih klasika u istoriji mode, ove jeseni biće aktuelnija nego ikad!

Elegancija i klasika, seksepil i ženstvenost, jednostavnost i bezvremenost crne haljine po ko zna koji put su očarali vodeće dizajnere svijeta. Jednostavan kroj koji pristaje svima malu crnu haljinu čini jednim od najvećih klasika u istoriji mode.

Šminka

Jesenja šminka biće obilježena elegancijom i gracioznošću, uz naglašeni duh samouvjerenog šarma francuskog doba, te dozu retro moderne mejkap kombinacije.

Ove jeseni u modi su metalik zagasite nijanse trule višnje kombinovane s elegantnim blagim tonovima kože. U modi će biti masno sjenilo za oči koje svojim električnim metalik efektom oku daje određenu dozu sjaja, dok će puder za lice preovladavati u nekoliko nijansi sa sjajnim česticama.

Čipka

Jedan od najvećih trendova za nadolazeću jesen definitivno je čipka, a svi vodeći dizajneri svijeta imaju čipku u svojim jesenjim kolekcijama. Čipka je odličan materijal, a može da se iskoristi i za dnevne i za večernje prilike. Naravno, kao i u svemu ostalom, ne smije se pretjerivati. Nikako se nemojte obući od glave do pete u čipku. Ograničite se na jedan čipkasti komad po odjevnoj kombinaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana