Obilježeno 105 godina od smrti Gavrila Principa

Srna
Obilježeno 105 godina od smrti Gavrila Principa

BEOGRAD - U Beogradu je danas obilježeno 105 godina od smrti Gavrila Principa i tim povodom položeni su vijenci na njegov spomenik, a ceremoniju je predvodio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković.

Počast Principu odale su i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici Grada Beograda i nevladinih organizacija opredijeljenih za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Organizator komemorativne svečanosti je Odbor Vlade Srbije za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u saradnji sa Ministarstvom odbrane i Gradom Beogradom, u čije ime je vijenac na spomenik Principu položila zamjenik gradonačelnika Vesna Vidović.

Vidovićeva je istakla da je ime Gavrila Principa zauvijek zapisano u nacionalnom kolektivnom sjećanju.

"Njegov pucanj, ispaljen na Vidovdan, bio je odbrana velike emancipatorske ideje i jedan od najznačajnijih događaja u modernoj istoriji, čiji je tok promenio na više načina. Njegov kratak život i rana smrt simbol su vere i ličnog stradanja za ideju", rekla je Vidovićeva.

Gavrilo Princip umro je 28. aprila 1918. godine u tvrđavi Terezin u današnjoj Češkoj, gdje je izdržavao kaznu od 20 godina zbog ubistva austrijskog prestolonasljednika Franca Ferdinanda i njegove supruge Sofije u Sarajevu 28. juna - na Vidovdan 1914. godine.

Princip je zbog Sarajevskog atentata, u kojem je učestvovao kao pripadnik revolucionarne organizacije "Mlada Bosna" bio osuđen na kaznu od 20 godina zatvora koju je dobio jer je bio maloljetan, pa nije mogao da bude osuđen na smrt.

U zatvoru u tvrđavi Terezin bio je okovan, a Austrougari su ga izgladnjivali i mučili primjenjujući najsvirepije metode poput zabadanja eksera u tijelo.

Zatvorski stražari pričali su da je Princip mučen tako što su ga stavljali u posebno bure puno ogromnih eksera i bodlji, koji su bili zakucani sa unutrašnje strane.

Princip je umro u 24. godini, a pred kraj života zbog loših zatvorskih uslova imao je četrdesetak kilograma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana