Obama u društvu Spajdermena

Glas Srpske
Obama u društvu Spajdermena

Atraktivan izgled, vrhunski sportski rezultati ili tek slava - neki su od razloga zbog kojih su poznata svjetska imena poput Muhameda Alija, Baraka Obame ili košarkaša Čarlsa Barklija stala rame uz rame sa Supermenom, Spajdermenom i ostalim strip herojima, navodi se na strip-portalu njnjnj.prismcomics.org.

Čak su i bivši američki predsjednik Bil Klinton i njegova supruga Hilari u epizodi "Furnel for a friend" ("Sahrana za prijatelja") prisustvovali sahrani Supermena, zabrinuti zbog nastavka vječne borbe sa zločincima.

Najčešći gost u svijetu devete umjetnosti za svog mandata bio je bivši američki predsjednik Ronald Regan. U stripu "The Incredible Hulk" (Nevjerovatni Halk) iz 1981. godine general Ros od Regana traži novac i vojsku za borbu protiv Halka, ali predsjednik mu umjesto toga nudi - žele bombone! Regan se, naime, upravo žele bombonima riješio zavisnosti od nikotina.

Iste godine pojavio se i u stripu "What if Captain America Had Been Elected President", u kojem mu je protivnik u trci za prvog čovjeka Amerike Džimi Karter, i sa superherojem Kapetan Amerika, a godinu dana kasnije, ponovo u stripu o Halku, superheroju oprašta grijehe jer je obranio Bijelu kuću od nasrtaja vanzemaljaca.

Budući da je u Americi prilično jasno određena granica između dozvoljene satire i uvrede, poznate face ne dobijaju uvijek laskave uloge. Tako je donedavno prvi čovjek Amerike Džordž Buš osvanuo u satiričnom stripu nazvanom "Tey!" autora Džošue Dajsarta, Breda Rejdera i Majka Velmana. Buš je predstavljen kao antiheroj u kaubojskom šeširu, sumnjive inteligencije i katastrofalnih političkih odluka.

Za razliku od ostalih predsjednika, nedavno gostovanje Baraka Obame u stripu o Spajdermenu je čisti marketinški potez. Uredništvo "Marvel Comics", oduševljeno podatkom da je novoizabrani američki predsjednik kao dijete sakupljao stripove "Spajdermen", posvetilo mu je jedan broj tog stripa.

Dobra prodaja najčešći je povod za izbor poznate ličnosti koja će gostovati u stripu. Voditelj američke emisije "Saturday Night Live" Džej Lino takođe se pojavio u "Spajdermenu" i pomogao mu u borbi protiv Srebrnog Samuraja 2002. godine. Čovjek-pauk i voditelj omiljenog šou-programa američkih penzionera sreli su se na snimanju reklame za "Dženeral motors", kad su ih, ničim neizazvani, napali nindže. Suprotno očekivanjima, supermoć Džeja Lina nisu bili dugotrajni monolozi, već poznavanje kung fua.

Najpoznatiji bokser svih vremena Muhamed Ali, za razliku od prethodnika, suprotstavio se kultnom junaku. U stripu "Supermen" iz 1978. godine obračunao se sa herojem sa Kriptona, a kamen spoticanja bio je muški ego.

Naime, zla vanzemaljska rasa izazvala je Zemlju na dvoboj, a svaki od junaka sebe je smatrao najpogodnijim za borbu. Muhamed je Supermena uvjerio da, ako želi dvoboj protiv vanzemaljaca, prije mora oboriti njega.

Komično gostovanje ostvario je i košarkaš Čarls Barkli, koji se borio s Godzilom u stripu "Godzila protiv Barklija". Nakon što divovski gušter izroni iz vode, mladi obožavalac Barkliju daje magičan novčić kako bi se uvećao i obračunao sa Godzilom, za kojeg se pokaže da je veliki ljubitelj košarke.

Iako je u maloj prednosti kada je riječ o visini, Godzila na kraju gubi meč, a košarkaš mu savjetuje da, ako želi afirmaciju u tom sportu, mora da trenira.

Dejvid i Viktorija

U stripu bi uskoro mogli da osvanu i sveprisutni supružnici Bekam. Poznati crtač Sten Li smatra da su Viktorija i Dejvid, zbog atraktivnog izgleda, kao stvoreni za superheroje. Nije siguran da li će postati špijuni ili tajni agenti, ili će riječ biti o komičnom stripu, ali realizacija je samo pitanje vremena.

Striperela

Sten Li je stvorio i crtani pandan starlete Pamele Anderson. Iako joj XXL poprsje ne služi kao hladno oružje, striptizeta Erotika Džons, odnosno tajni agent Striperela, oblinama je izvojevala mnoge pobjede. Štampan je i pilot-primjerak, ali strip zbog neodobravanja Pamelinih advokata nije dobio zeleno svjetlo za prodaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana