Novo poglavlje američkog angažovanja

Vanja Šrtbac
Novo poglavlje američkog angažovanja

Na kraju svoje sedmodnevne turneje po Evropi, koju je završio odlaskom u Bagdad, američki predsjednik Barak Obama obratio se studentima sa univerziteta širom Turske.

Među njima su bili i studenti sa Kosova iz Albanije i Južne Koreje koji studiraju u Turskoj.

Odgovarajući na pitanja rekao je da želi da uspostavi dijalog - ne samo sa njima, nego širi dijalog sa muslimanskim svijetom.

- Želim da znate da sam posvećen uspjehu novog poglavlja američkog angažovanja. Ne možemo si priuštiti da govorimo o prošlosti i fokusiramo se na razlike ili da se zidovi nepovjerenja dižu između i oko nas - naglasio je Obama.

Jedan student upitao je Obamu koliko se njegova spoljna politika razlikuje od politike njegovog prethodnika.

- Mislim da će vrijeme pokazati koliko se razlikuje moja od spoljne politike Džordža Buša. Pokretanje državne mašinerije je spor proces - odgovorio je Obama.

U obraćanju turskim studentima pozvao je na veće razumijevanje među narodima i ponovio obećanje da će obnoviti odnose između SAD i muslimanskog svijeta. On je rekao da američki birači to od njega očekuju.

- Mislim da su ljudi ohrabreni, i da vjeruju da neko poput mene, neko ko je živio u inostranstvu, ko u porodici ima muslimane, može biti u stanju da izgradi mostove sa drugim dijelovima svijeta - rekao je Obama na kraju obraćanja studentima.

Tokom sedam dana boravka u Evropi, on je uspio da postavi temelje za izlazak iz ekonomske krize, ponudi mir i partnerstvo muslimanskom svijetu i uvjeri ljude da je vrijeme "loših Amerikanaca" prošlost.

Obamin evropski debi počeo je koktelom kod britanske kraljice i večerom u Dauning stritu 10, po meniju Džejmsa Olivera, čija je gastronomska alhemija pomogla da lideri G-20 postignu dogovor o načinu izlaska iz globalne krize.

Dogovor je postignut umnogome zahvaljujući Obami i njegovom posredovanju između predsjednika Francuske i Kine. Bio je spreman da prihvati sugestije Pariza i Berlina i pokazao da može da odstupi od tvrdog insistiranja na anglosaksonskom modelu.

Aplauzima je dočekan kada je rekao da se stavovi o globalnim klimatskim promjenama na dvije strane Atlantika približavaju. Te teme je njegov prethodnik tvrdoglavo ignorisao.

Potvrdio je da želi novo transatlantsko partnerstvo sa Evropom.

- Amerika se mijenja, ali ne može samo ona da se mijenja - poručio je svjestan da mu je aktivna podrška Evrope neophodna u suočavanju sa krizom, klimatskim promjenama, širenjem nuklearnog oružja, terorizmom.

Sa šefom Kremlja se dogovorio o obnovi pregovora o smanjenju nuklearnog arsenala koji potiče iz vremena hladnog rata. Sa kineskim predsjednikom uspostavio je strateški i ekonomski dijalog. Ove godine putovaće i u Moskvu i u Peking.

Samo donekle je deaktivirao sukob sa NATO saveznicima oko Avganistana i Pakistana, koji smatraju da je Obama preagresivan, ali ponajviše zahvaljujući Amerikancu izbjegnuto je da se samit na 60. godišnjicu Alijanse pretvori u skandal. Ubjeđivanjem turskog premijera da odustane od protivljenja izboru novog generalnog sekretara, spasio je francuskog predsjednika i njemačku kancelarku.

Diplomatski precizno, Ankaru je odmah potom, na samitu SAD - EU u Pragu, nagradio otvorenom podrškom za ulazak u Uniju, apelujući na Pariz, mada je Francuska ponovo potvrdila svoje snažno protivljenje turskom članstvu.

Svoj boravak u Evropi, američki predsjednik završio je nenajavljenom posjetom Iraku.

Nakon evropske turneje ostaje otvoreno pitanje da li je, poslije 70 dana u Bijeloj kući, Obama promijenio Ameriku i odnose Amerike sa svijetom, kako je to rekao britanski premijer Gordon Braun. Prvi nagovještaji su ohrabrujući, za dublje zaključke prerano je.

Pažljivo povlačenje iz Iraka

Govoreći o Iraku, Obama je naglasio da, uprkos njegovom protivljenju ratu, sada mora pažljivo da povlači američke snage - ali to ne znači, rekao je, da će umanjiti napore na uklanjanju prijetnje od "Al-Kaide".

- Ne želim da se izvinjavam za neprekidne napore na sprečavanju bombaških napada, ili i obrušavanja aviona u zgrade, koji ubijaju nevine ljude. Mislim da nijedno društvo to ne može da opravdava - istakao je američki predsjednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana