Novinari protiv Berluskonija

Vanja Štrbac
Novinari protiv Berluskonija

Više od 300.000 ljudi okupilo se prošle sedmice na centralnom rimskom trgu Pjaca del Popolo na najvećem ikada održanom protestu za odbranu slobode medija u svijetu.

Protest je održan zbog tužbi koje je italijanski premijer Silvio Berluskoni podnio protiv dva nedjeljnika zbog njihovog izvještavanja o seks skandalu koji je potresao Italiju u maju, a čiji je on glavni akter.

- To je najveći skup ikada organizovan za slobodu medija - rekao je predsjednik italijanske Federacije novinara Fulvio Famoni.

Protest u Rimu uslijedio je dva dana pošto je žena u centru skandala u vezi sa Berluskonijem izjavila na jednoj italijanskoj televiziji da je premijer znao da je ona "dama za pratnju", prije nego što je sa njom proveo noć.

- Tražimo od predsjednika Vlade da prestane s kampanjom optuživanja novinara i da kaže istinu, kao i da povuče tužbe podnesene protiv novinara - rekao je predstavnik Federacije Franko Sidi.

Demonstracije je zvanično organizovao novinarski sindikat Nacionalne pres federacije Italije, a poziv je odmah podržala "Republika", druge po veličini dnevne novine u Italiji, koje je Berluskoni tužio zbog "deset pitanja" o njegovom zdravlju i ponašanju koje su javno postavili. Berluskoni je tražio da se "Republika" kazni višemilionskom sumom.

Nešto manju kaznu u iznosu od dva miliona evra Berluskoni je tražio za novine "Unita" zbog članaka o seks skandalu u koji je bila uključena i žena plaćena da prisustvuje Berluskonijevim zabavama u njegovoj privatnoj rezidenciji u Rimu i u vili na ostrvu Sardinija.

Pravni postupci koje je pokrenuo Berluskoni prerasli su u sveopšti napad na novinare, posebno televizijske.

U proteklom mjesecu Berluskoni i njegovi ministri napravili su preokret napadajući novinare na italijanskoj javnoj televiziji RAI, koju je premijer uspio da stavi pod kontrolu budući da parlament postavlja njene rukovodeće ljude.

Zanimljivo je da su demonstracije podržali i neki novinari koji rade u mreži magazina, novina i TV stanica čiji je vlasnik Berluskoni.

Demonstrantima su se u Rimu obratili generalni sekretar FNSI Franko Sidi, bivši predsjednik italijanskog vrhovnog suda Valerio Onida i Roberto Savijano, autor bestselera "Gomora", knjige o napuljskoj mafiji.

Savijano je podsjetio publiku da "na nekim mjestima u ovoj državi sloboda govora ne znači biti siguran od vlasti, već od moćnika koji mogu da ubiju i kontrolišu teritoriju, izazivajući državu samu".

Savijano, koji ima stalnu policijsku zaštitu, rekao je da "sloboda govora i štampe znači da ne moramo da izolujemo glasove koji pokušavaju da objasne situaciju u zemlji".

Franko Sidi rekao je da je cilj okupljanja da se postavi pitanje svim strankama, vladajućim i opozicionim, da se distanciraju od javne televizije.

Sam Berluskoni u Italiji posjeduje tri od četiri privatna nacionalna TV kanala i nekoliko novina.

- To je evropska anomalija koja se ni sa čim ne može uporediti - rekao je publici Žan-Fransoa Žilard, predsjednik Reportera bez granica.

- Ovo je najveći dosad održan protest za slobodu štampe - dodao je on masi koja je aplaudirala i najavio da će do 9. oktobra Evropski parlament u Strazburu raspravljati o slobodi štampe u Italiji.

Bivši predsjednik italijanskog Vrhovnog suda Valerio Onida podsjetio je prisutne da Berluskonijeva medijska koncentracija i politička snaga jesu najveća prijetnja slobodi štampe u Italiji.

Sam Berluskoni odbacio je sve optužbe novinara, navodeći da su one smiješne i da su protesti apsolutna farsa.

- Sloboda štampe u Italiji mnogo je veća nego bilo gdje drugdje u zapadnim zemljama - rekao je on.

Šef italijanske diplomatije Franko Fratini rekao je da u Italiji postoji sloboda informisanja, ali "nažalost, i sloboda klevetanja".

Kritičari, međutim, smatraju da je Berluskoni, otkako je prošle godine započeo treći mandat, postao izuzetno nestrpljiv kada je riječ o kritikama medija i da nastoji da ućutka sve one koji ga kritikuju.

Iako je Berluskoni poznat po gafovima, zahvaljujući tome što ima monopol nad medijima u Italiji, malo Italijana zna za njih.

Tako većina Italijana ne zna da je Berluskoni uporedio situaciju u kojoj su se našli preživjeli u velikom zemljotresu sa kampovanjem, kao ni za njegovu izjavu u kojoj je američkog predsjednika Baraka Obamu opisao kao "zgodnog, mladog i preplanulog".

Berluskoni i njegova porodica pored tri privatne televizije u Italiji kontrolišu i dva dnevna lista, niz časopisa, najveći lanac bioskopa, kao i najuticajniju izdavačku kuću u državi. Tako je polovina novinara u Italiji zaposlena u kompanijama koje su vlasništvo porodice Berluskoni.

Zahvaljujući zakonima koje je izdejstvovao, Berluskoni je legalizovao svoj monopol, ali i uspostavio političku kontrolu nad javnim servisom RAI.

Berluskoniju ukinut imunitet

Ustavni sud Italije donio je poslije demonstracija odluku da je Zakon o imunitetu, zahvaljujući kojem je Berluskoni do sada izbjegao tri suđenja, protivan Ustavu, čime je italijanskom premijeru oduzet imunitet.

Sud je saopštio da on narušava princip sadržan u italijanskom ustavu da su svi građani pred zakonom jednaki.

Ovakva odluka Ustavnog suda, ukoliko bude potvrđena, mogla bi da dovede do ponovnog otvaranja slučajeva protiv italijanskog premijera i ugrozi njegovu vladu desnog centra.

Berluskoni je rekao da je ovo "politička presuda" i da će ostati na vlasti uprkos tome.

- U ovoj zemlji postoji organizovana manjina ljevičarskih sudija, koji koriste sudstvo za ostvarenje političkih ciljeva. Oko 72 procenta štampe je lijevo orijentisano. Na televiziji, koju svi plaćamo, mene ismijavaju u emisijama. Ali mi idemo naprijed. Suđenja protiv mene u Milanu su čista farsa. Neko vrijeme neću moći da se bavim svojim poslom, da bih dokazao kako su to sve same laži. Ove stvari mene osnažuju, one osnažuju Italijane. Živjela Italija! Živio Berluskoni! - rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana