Novih sedam svjetskih čuda

Glas Srpske
Novih sedam svjetskih čuda

Kada je Nil Armstrong, prvi čovjek koji je kročio na Mjesec, pogledao prema našoj planeti, zapazio je samo dvije građevine napravljene ljudskom rukom - nasipe u Holandiji i Veliki kineski zid. Veliki kineski zid je najveća odbrambena građevina stare Kine i jedno od svjetskih arhitektonskih čuda.

Posljednji dio zida je izgrađen za vrijeme dinastije Ming i predstavlja najsavršeniju građevinu gledano sa tačke odbrambene arhitekture. Izgradnja je trajala više od 200 godina. Glavno tijelo Velikog zida je dugo preko 5.000 kilometara, povezujući desetine hiljada kula.

Petra, nekadašnja prijestonica Nabatajskog carstva, sada se tretira kao drevni grad na teritoriji Jordana. Kada su ga 106. godine prije nove ere pokorili Rimljani, postao je dio rimske provincije Arabije. Nekoliko vijekova je bio veliki trgovinski centar, a kada su se trgovinski putevi preusmjerili ka Eufratu i Persijskom zalivu, počeo je da gubi na značaju.

Poslije arheoloških iskopavanja otkriveni su mnogi spomenici - grobnice sa bogato ukrašenim fasadama od ljubičastog, crvenog i ružičastog klesanog pješčara, kao i okolna brda od ljubičastog pješčara. Oni koji su ga posjetili, kažu da je grad praznik za oči.

Na brdu Korkovadu, u centralnom dijelu Rio de Žaneira, nalazi se statua Hrista Spasitelja, koja nadgleda cijeli grad. Statua je visoka 38 metara i izgrađena je 1931. godine. Dizajnirao ju je francuski arhitekta Pol Landovski.

Maču Pikču se nalazi na vrhu litice usred yungle u Andima i smatra se izgubljenim gradom Inka. Vjeruje se da ga je izgradio Pačačuti, zbog Kuska, velikog središta carstva iz kojeg je vladao Inka. Maču Pikču je bio jedan od mnogobrojnih gradova-utvrđenja koji su okruživali prijestonicu.

Čičen Ica je veliko arheološko nalazište na Jukatanu u Meksiku iz doba civilizacije Maja. Čičen Ica na jeziku Maja znači "Na izvoru naroda". Jukatan nije imao nadzemnih rijeka, a Čičen Ica je jedina imala tri izvora, pa je tako postala centar.

Centrom Čičen Ice dominira stepenasta piramida, koju su Maje zvale hram Kukulkan. Velika pernata zmija se spušta sjevernim stepeništem piramide. Zahvaljujući arheolozima, pronađen je tunel kojim se može ući u piramidu unutar piramide. To je bila česta praksa da se sve veći hramovi grade na starijim.

Koloseum je jedan od najznačajnijih i najimpresivnijih antičkih rimskih spomenika. Podignut je na mjestu gdje se nalazilo ogromno jezero u kojem se nekada ogledala Neronova palata. Kako bi se zatro svaki trag vode, ali i izbrisalo sjećanje na velikog "razvratnika Nerona", podignuta je arena. Arena je nazvana Titov amfiteatar, ali će postati slavna kao Koloseum, jer je tu nekada stajao kolosalni Neronov kip.

Tadž Mahal

Car Šah Yahan je naredio izgradnju mauzoleja Tadž Mahal za svoju omiljenu ženu, Aryumand Bano Begum, koja je poznatija kao Mumtaz Mahal. Nalazi se u Indiji, a građen je u 17. vijeku.
Sastoji se od centralne oktagonalne građevine, krunisane lukovičastom kupolom, čija je ukupna visina oko 75 metara i koja je gotovo u potpunosti izgrađena od bijelog mermera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Hrvati najavili snijeg
Hrvati najavili snijeg
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana